Overskudd på over 100 millioner i Dentsu Norge – men pandemien gikk hardt ut over de ansatte

Utbytte fra Red Dentus X og konsernbidrag fra Carat og Iprospect bidro til et solid overskudd før skatt i Dentsu Norge, men selskapene måtte permittere kraftig.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En av landets største byrågrupperinger Dentsu Norge, som teller byråene Red Dentsu X, Carat, Vizeum, Iprospect, Merkle, MKTG og Isobar, har lagt frem sine tall for fjoråret og morselskapet kan skilte med et solid overskudd på over 100 millioner kroner før skatt (se tabell i bunn av saken).

- Det er store finansielle inntekter som ligger inne i dette tallet og som ikke gjenspeiler driften, sier administrerende direktør for Norge og Nord-Europa i den globale byrågruppen, Paal Fure, til Kampanje.

Overskuddet er ifølge regnskapet, utover normal drift, et resultat av utbytte på 27 millioner kroner fra datterselskapet Red Dentsu X, et konsernbidrag på 37 millioner kroner fra øvrige døtre og en gevinst på finansielle instrumenter på 44 millioner kroner. Fure ønsker ikke å kommentere tallene ytterligere utover å si at det «går bra» i alle selskapene i Dentsu-sfæren. Det viser også tallene som Kampanje har fått tilgang til. I alle Dentsu Norge-byråene var det til dels store overskudd i koronaåret 2020.

Tidligere har mediebyrået Red Dentsu X og Merkle (tidligere Isobar, red. anm.) lagt frem tall isolert for sin virksomhet som viste henholdsvis 24,8 millioner kroner og 4,6 millioner kroner i overskudd før skatt. Nå kan Kampanje for første gang også omtale tallene til Carat, Vizerum og Iprospect for i fjor, og de viser at mediebyrået Carat landet et overskudd på over 37 millioner kroner før skatt, mens det nå sammenslåtte Vizeum og Iprospect til sammen ville landet et overskudd før skatt på 13 millioner kroner. 

- I sum så nådde vi så godt som alle de viktigste målsetningene og det er vi naturlig nok kjempefornøyde med, sier Fure.

Les også: Dentsu slår sammen byråer og legger ned Vizeum som merkevare

Det har vært et krevende og uforutsigbart år og jeg må derfor takke alle ansatte for en utrolig innsats og berømme alle kundene våre for at året som helhet gikk så bra som det gjorde. Paal Fure, Dentsu Norge-sjef

- Et år med dype daler og høye topper

Tallene Kampanje har fått tilgang til viser at mediebyrået Carat legger bak seg et sterkt år i 2020. Medieomsetningen ligger fortsatt på solide 1,7 milliarder kroner, til tross for en nedgang på 118 millioner kroner sammenlignet med 2019.

- 2020 var jo mildt sagt et år med dype daler og høye topper. Stor usikkerhet preget oss alle, men vi kom oss styrket ut av året, sier daglig leder i Carat, Stian Jansen, til Kampanje.

Oversikten til Kampanje viser dermed at Carat fortsatt Norges desidert største mediebyrå målt i omsetning.

- Vi klarer i 2020 å beholde våre kunder og utvikle samarbeidene i positiv retning. Vi vinner også nye kunder som fører til en god vekst. 2020 er jo ikke noe unntak for oss, da vi har levert svært gode resultater i veldig mange år på rad nå. Det er et resultat av at vi har hatt en god strategi og vært tro til denne oppskriften. At våre kunder blir lenge og at vi vinner nye kunder hvert år, er et bevis på at vi har et «produkt» som er attraktivt i markedet, sier Jansen.

Carat-sjefen roser også selskapets ansatte.

- Vi har en gjeng ansatte som er Norges råeste. Deres innsats, kreativitet og vilje til å levere for kundene har vært avgjørende, sier Jansen.

Her kan du se en liste over landets største mediebyråer rangert etter omsetningCarat på mediebyråtoppen

Plassering Byrå 2020 2019
1,  Carat  1.743,3 1.861,0
2,  Starcom* 1.067,4 1.310,7
3.  OMD 998,5 1.034,2
4. Red Dentsu X  868,8 946,7
5.  PHD 858,1 896,8

*Starcom, eller Publicis Norge, oppgir ikke tall på enkeltselskaper, men selskapets omsetning reflekterer i stor grad aktiviteten i mediebyråvirksomheten. Group M-byråene har enn så lenge ikke levert tall til Brønnøysund. 

- Fjoråret var langt og vondt

Bedt om å oppsummere fjoråret på vegne av Dentsu Norge, sier konsernsjef Paal Fure at det ble «et år i fire akter». Ifølge Dentsu-sjefen startet 2020 knallsterk før det gikk over i tre helt ulike Covid 19-faser.

- Fjoråret var langt og vondt, selv om det startet helt fantastisk. Vi startet med scenariotekning allerede før vi visste hva som skulle møte oss og begynte å utvise forsiktighet. Men da Covid-19 var et faktum reagerte alle kunder veldig hardt og veldig raskt og vi fikk vesentlig mindre etterspørsel på enkelte av tjenestene våre. Samtidig økte etterspørsel etter enkelte andre tjenester som for eksempel digitale kundeopplevelser markant, sier han.

Fure sier andre kvartal var den mest krevende perioden, mens tredje og fjerde kvartal var preget av at kundene kom over den første «sjokkartede krisereaksjonen og fikk opp nye, digitale løsninger» før det tok seg opp mot slutten av året.

- Vi fikk en kjempeoverraskende positiv utvikling i fjerde kvartal og hadde en fantastisk avslutning på året. Det gjorde at vi nådde de aller fleste av målene våre og noe vi ikke hadde nevneverdig tror på bare noen måneder før, sier Fure.

Han sier likevel at året under ett var «meget krevende».

- Det har vært et krevende og uforutsigbart år og jeg må derfor takke alle ansatte for en utrolig innsats og berømme alle kundene våre for at året som helhet gikk så bra som det gjorde. Det var ingen som hadde stått i en tilsvarevende situasjon før. Det har vært både rørende og imponerende å se hva vi sammen har fått til, sier han.

Her kan du se alle regnskapstallene til Carat for 2020. Alle tall i MNOKCarat øker overskuddet - men omsetningen faller

Carat  2020 2019 Endring i %
Omsetning 1.743,3 1.861,0 - 6
Driftsresultat 37,2 30,4 + 22
Resultat før skatt 37,2 32,1 + 16

Dentsu-ansatte hardt rammet av permitteringer

Tøft ble det likevel for mange av de drøye 300 ansatte i hele Dentsu Norge-konsernet, akkurat slik det ble det for mange i byråbransjen ved starten av pandemien. Tidligere har Kampanje omtalt permitteringer i ulike byrågrupperinger. Noen har her oppgitt tall direkte til Kampanje, andre igjen ønsker ikke å kommentere dette, mens det for enkelte byråer finnes tall fra offentlige registre. For byråer som søkte på «lønnskompensasjonsordningen for permitterte», viser Nav-tall at permitteringsnivået for byråene i Dentsu Norge, til slutt endte på rundt 100 mennesker.

Dette var en ordning som løp fra starten av koronakrisen og frem til august 2020. Hva som skjedde etter dette, finnes det ingen offentlig oversikt over, men da Kampanje snakket med Fure i fjor sommer var det fortsatte ansatte ute i permisjon i ulike prosenter. 

- Dette handlet om arbeidsmengde og ikke primært om økonomi. Det var rett og slett lavere etterspørsel etter flere av tjenestene våre, og det var mange som ble berørte. Roughly en tredjedel, sier Fure i dag. 

Fure legger til at det i all hovedsak var snakk om «graderte permitteringer» og det kun var et fåtall som var 100 prosent permittert. Dentsu Norge-sjefen har ingen øvre kommentarer til permitteringstallene. 

Konkurrenten Publicis sier de «desverre måtte permittere en del» men ønsker ikke å gå ut med noe absolutte tall, mens Omnicom sier de slapp unna med «svært få permitteringer», eller 11 personer som er tallet som ble rapportert til Nav. 

- Vi har heldigvis hatt svært få permitteringer og de vi har hatt ble permittert kun en svært kort periode og de fleste kun delvis permitterte, sier Omnicom-sjefen Espen Klepper til Kampanje i dag.

Kampanje har også søkt Mediacom, som den fjerde og siste store mediebyrågrupperingen for kommentarer om permitteringer, men har ikke lykkes å få GroupM-byrået i tale. 

Samlet for sektoren «annonse- og reklamevirksomhet og markedsundersøkelser» viser tallene til Nav at da Norge ble delvis nedstengt, ble det meldt inne hele 3.197 permitterte arbeidsforhold i 674 forskjellige virksomheter i sektoren.  De månedlige tallene gikk deretter gradvis nedover til 705 i april, 105 i mai og under 100 i mai.

Her kan du se alle tallene til Vizeum for 2020. Alle tall i MNOKKraftig omsetningsfall i Vizeum

Vizeum* 2020 2019 Endring i %
Omsetning 564,0 771,6 - 27
Driftsresultat 3,3 8,8 - 62
Resultat før skatt 2,0 10,5 - 80

*Vizeum er i dag avviklet som selskap og innfusjonert i Iprospect. 

Betalte tilbake koronastøtte

I motsetning til andre byråer gikk Dentsu Norge aldri inn på ordninger av typen frivillige lønnskutt slik blant annet konkurrenten Publicis gjorde. Han sier Dentsu, som tidlig søkte og fikk koronasøtte, «betalte tilbake i lys av årets resultater».

- På det tidspunktet hvor vi søkte så ante vi ikke hvordan pandemien ville spille seg ut, sier Paal Fure til Kampanje. 

Dentsu Norge-sjefe vil  ikke oppgi noen samlet medieomsetning for sine mange byråer, men Kampanje har tidligere anslått at Dentsu i Norge på sitt høyeste har hatt en bruttoomsetning på nærmere fire milliarder kroner. Legger en sammen omsetningstallene til alle Dentsu-byråene ville denne omsetningen beløpe seg rundt 3,6 milliarder kroner for 2020.  

De største konkurrentene Omnicom og Publicis hadde til sammenligning en medieomsetning på henholdsvis to milliarder kroner og én milliard kroner i 2020.

Her kan du se alle tallene til Dentsu Norge for året 2020. Alle tall i MNOK. Overskudd på over 100 millioner i Dentsu Norge

Dentsu Norge 2020 2019 Endring i %
Omsetning 85,8 101,8 - 15,7
Driftsresultat - 7,2 - 4,3 -
Resultat før skatt 102,1 27,1 + 277

Overskudd på over 100 millioner i Dentsu Norge – men pandemien gikk hardt ut over de ansatte