Nytt fall i P4-omsetningen – men radiokonsernet øker overskuddet med 20 millioner

- Annonsemarkedet endret seg dramatisk, sier sjefen for landets største, kommersielle radiokanal.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Alt handler ikke om strømming, sportsrettigheter og Viaplay for det børsnoterte, svenskstyrte medieselskapet Nordic Enterntainment Group (Nent), selv om det ofte kan virke sånn. Mediekonsernet eier fortsatt en rekke radiokanaler i Skandinavia, og en av dem er det norske radioselskapet P4 Radio Hele Norge. Nå er toppsjef Kenneth Andresen i det kommersielle radiokonsernet, som også driver storbykanalen P5, klar med sine regnskapstall for fjoråret og det krevende koronaåret.

- Radiomediet har stått sterkt gjennom hele pandemien og har for mange vært viktigere enn noen gang. Vi har sett rekordhøye lyttertall de to siste somrene og har fortsatt veldig sterke tall. Vi opplever på mange måter at radioen har fått en ny og styrket posisjon gjennom denne spesielle tiden, sier Andresen til Kampanje.

Men selv om radio som medium har kommet styrket ut av krisen og målingene viser at nordmenn flest er fornøyde med radiotilbudet, falt omsetningen til radiokonsernet til snaue 290 millioner kroner, P4 og P4 samlet.  Det er en nedgang på nesten 130 millioner kroner siden 2017 for landets desidert største radiokanal.

- Til tross for høy oppslutning og fornøyde lyttere, så endret annonsemarkedet seg dramatisk da pandemien satte inn. Det var noe alle norske medier fikk kjenne på, men i motsetning til de fleste andre medier henter vi inntektene våre utelukkende i annonsemarkedet og dermed er vi også mer utsatt for svingninger enn det for eksempel TV og avis er, sier han.

 Les også: Nent pakker kofferten i Akersgata - tar med seg TV- og radiokanalene til Hasle

Her kan du se alle regnskapstallene til P4 for regnskapsåret 2020. Alle tall i MNOK. Tjener mer penger på radiodriften

P4-konsernet 2020 2019 Endring i %
Omsetning 289,2 311,4 - 7
Driftsresultat 61,6 41,6 + 48
Resultat før skatt 61,9  44,3 + 39

Dro inn mer enn 60 millioner

Fallende omsetning til tross så har P4-konsernet fortsatt å være en pengemaskin for eieren, Nent, og 2020 ble således intet unntak med et driftsresultat på over 60 millioner kroner.

- Det er først og fremst et resultat preget av veldig mange flinke medarbeideres imponerende innsats i en krevende periode. Programledere laget sendinger fra hjemmekarantene, mens selgere og andre har gjort en formidabel innsats fra kjøkkenbenk og gjesterom. Alle fikk arbeidshverdagen kullkastet, men håndterte det med en stå-på-vilje og et humør som gjorde at vi kom oss gjennom dette, sier han.

P4-sjefen som også er den øverste Nent-ansvarlige på det norske markedet sier radioselskapet hverken nedbemannet eller sendte folk ut i permisjon under pandemien, ei heller trappet ned programinvesteringene.

- Fra første stund var det en prioritet for oss å fortsette å levere et så godt publikumstilbud som mulig. Det er noe av det jeg mener vi kan være mest stolte av når vi ser tilbake. Vi har gjennom hele pandemien levert et sterkt program- og nyhetstilbud på alle våre kanaler. Alle som jobber redaksjonelt, har vært på plass og levert hver eneste dag, sier han.

At kostnadene like fullt falt, mener han skyldes «reduksjoner direkte knyttet til pandemien.»

- Vi har blant annet ikke kunnet gjennomføre vår normale turné-virksomhet. I tillegg er det reduserte kostnader innenfor rettigheter og frilansbruk. Når det gjelder reduksjonen i årsverk, så henger det sammen med at vi valgte å la ubesatte stillinger forbli ubesatt gjennom 2020. Dette er stillinger som i all hovedsak er blitt besatt igjen gjennom 2021, sier han,

I 2020 gikk antall ansatte ned med rundt åtte årsverk fordelt på P4 og P5.

Les også: Programleder mistet jobben etter falsk telefonspøk på P4

Det at vi yter et konsernbidrag endrer ikke at dette var et veldig viktig bidrag på et kritisk tidspunkt. Kenneth Andresen, P4-sjef

Fikk millionstøtte – sendte 45 millioner til eieren

Nent-konsernet skulle også ha sitt av det pene overskuddet til den norske radiokanalen og P4-konsernet måtte sende 45 millioner kroner til hovedkontoret i Stockholm. Nent har i dag en børsverdi på rundt 40 milliarder svenske kroner.  Samtidig fikk P4 også utbetalt rundt seks millioner kroner i offentlig støtte.

- Hvordan resonnerte dere her?

- Vi er veldig takknemlige for kompensasjonsordningen vi og andre medier ble en del av i 2020. Den var helt avgjørende for at vi var i stand til å opprettholde et så godt programtilbud som vi gjorde og at vi unngikk permitteringer, sier han.

Han viser blant annet til Medietilsynets rapport om koronapandemiens effekt på medienes økonomi og det «gikk bedre med de fleste mediene enn det man hadde grunn til å frykte.»

- Det at vi yter et konsernbidrag endrer ikke at dette var et veldig viktig bidrag på et kritisk tidspunkt. Som en følge av ordningen fikk publikum et sterkere medietilbud enn de trolig ellers ville fått. Jeg er også helt enig med kulturministeren når han sier at god økonomi i norske redaksjoner kanskje er den viktigste vaksinen mot falske nyheter og desinformasjon, sier han.

Møter tøff konkurranse fra Schibsted

Selv om P4-kanalene bøtter inn godt med penger og står seg godt i markedet, dukker det stadig opp nye utfordringer og nye konkurrenter. Den sist ankomne i markedet for lyd er den norske mediekjempen Schibsted som har kastet seg over det raskt fremvoksende podkastmarked med store investeringer i nye plattformer og stjernesigneringer fra den øverste programskaperdivisjonen

- Hvordan føler du P4 står rustet i den nye lytterkrigen med tanke på podkast?

- Vi føler oss godt posisjonert når det gjelder digital lyd og podkast. «Misjonen» med Atle Antonsen og Johan Golden er den største kommersielle podkasten i Norge med drøye 200.000 nedlastinger per uke. Den type tall er det veldig få andre som er i nærheten av utenom NRK, sier Andresen.

Som et reklamefinansiert mediekonsern må P4-sjefen bare konstatere at Schibsted nå i større grad satser på abonnement når det gjelder å bygge seg opp i det nye podkastmarkedet. Andresen tror fortsatt annonser kommer til å være det viktigste for ham.

- Når det gjelder finansieringsmodeller er annonsefinansiering det mest nærliggende for oss nå, men dette er et marked i stor endring så ingenting er hugget i sten. Jeg har sagt mange ganger at jeg tror det finnes betalingsvilje for godt lydinnhold. Det har ikke endret seg og jeg håper Schibsted sin satsing vil bidra til å løfte interessen for lyd ytterligere. Det er positivt både for publikum og for alle oss som lever av lyd, sier Andresen.

- Hva tenker du om det nye året?

- Det er ingen tvil om at året i år på de fleste områder kommer er veldig annerledes enn fjoråret. Vi står midt oppe i det vi opplever som en radio-boom og annonsørenes interesse for radio har sjelden vært større. Vi tror radio trolig kommer til å ende opp blant de aller største vekstvinnerne i 2021, sier Andresen.

Les også: Radiosjef tror flere vil tape penger på kjendisjakten i podkast-markedet: - Dårlig business

Nytt fall i P4-omsetningen – men radiokonsernet øker overskuddet med 20 millioner