Historisk TV-dekning av vintersporten - Ski-Norge svarer med å hente ny digitalsjef

Skiforbundet tar grep for å gjøre seg synlige på Facebook, TikTok og Instagram når både NRK, TV 2, Discovery og Nent alle skal ha sitt.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Langrennslandslaget gjør grep for å takle overgangen fra NRK til Nordic Entertainment Group og TV3 og møter i år på en sesong der sporten blir smørt utover hele det norske TV-markedet. NRK og TV 2 har rettigheter til renn i Østerrike og Sveits, Discovery har OL-rettigheter neste år, mens de gjenværende rennene sitter Nent med.

- Skiforbundet står overfor en situasjon hvor det er mange rettighetshavere til produktet. TV 2, NRK, Nent i tillegg til at Discovery har OL. Det er en ny situasjon, og det handler om å gjøre det beste ut av den situasjonen, sier medieansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund Gro Eide til Kampanje. 

I tillegg så kjenner man også på spenningen over at mange av rennene flyttes fra NRK til Nent-gruppen. 

- Vi er spente. Vi har selvsagt full tro på at Nent skal levere et superbra produkt, men det er noe med det inngrodde i den norske sjela å se på Vinterstudio på NRK, sa langrennssjef Espen Bjervig til VG i forrige uke.

Langrennssjefen antar at det blir bli færre TV-seere hos Nent og forteller videre at de derfor satser på sosiale medier og mer innholdsproduksjon for å være synlig på flere flater.

- Vi har ansatt en ny person som jobber med sosiale medier og er i dialog med mediehus om å lage serier bak kulissene og slippe de inn nærmere, fortsatte han.

Les også: Slik skal Nent fornye vintersporten etter milliardkjøpet - Bygger eget studio for første gang

Langrenn skal være synlig. Det vil de vi samarbeider med også at det skal være, så det er en vinn vinn-situasjon. Gro Eide, mediesjef i Norges Skiforbund

Kommer med Nent-erfaring i bagasjen

Gro Eide forteller til Kampanje at opprettelsen av stillingen digital markedsfører er noe langrennsleiren har hatt i tankene over en lengre periode.

- Vi jobber proaktivt. Vi skal bygge relasjoner og spille på lag med de vi samarbeider med. Vi ønsker at medier og seere skal være med på laget og at vi skal være synlige. For oss handler det om å utvikle seg og få til det beste mulige produktet. Langrenn skal være synlig - det vil de vi samarbeider med også at det skal være, så det er en vinn vinn-situasjon, sier hun. 

Det er Helena Ivarsson som går inn i rollen som digital markedsfører hos langrennslandslaget. Ivarsson, som har erfaring som webredaktør for «Let’s dance» (den svenske versjonen av «Skal vi danse», red. anm.), sosiale medier-ansvarlig for Nent og sosiale medier-redaktør for Stockholm International Film Festival, forteller at sport er en stor interesse av henne og at det er grunnen til at hun ville jobbet med norsk langrenn.

- Underholdning, dans og sport er noe jeg er veldig interessert i. Nå har vært innom underholdning i tre år og nå vil jeg jobbet med sport. Det er det som ligger til grunn for at jeg ønsket denne stillingen her - min sports- og langrennsinteresse, sier Ivarsson til Kampanje.

Ivarsson som ble ansatt for en knapp måned siden skal nå legge strategien for å beholde oppmerksomheten rundt norsk langrenn.

- Mine hovedoppgaver blir sosiale medier. Facebook, Tik Tok, Instagram også videre. Det blir å kommunisere med følgerne og få frem langrennslangslaget. Vi har ikke hele strategien helt klar enda, men det blir mer backstagemateriale.

Hun forteller at følgerne kommer til å se mindre konkurranser på sosiale medier, og mer av ting som skjer «rundt omkring».

- Vi kommer nær utøverne, sier Ivarsson som tror publikum er nysgjerrige på å se mer av Johannes Høsfloth Klæbo og Theres Johaug utenom konkurranser.

Det har også kommet frem at det jobbes med en dokumentarserie om langrennslandslaget. Men når og på hvilke kanaler den publiseres, vil ikke Ivarsson si noe om riktig enda. Langrennslandslaget får for øvrig bistand fra North Stories på digital innholdsproduksjon.

I ny stilling:

Helena Ivarsson er ansatt i Norges skiforbund som digital markedsfører for langrenn. Foto: Skiforbundet.

Kommer fortsatt til å heie på Sverige

Ivarsson forteller imidlertid at hun fortsatt kommer til å heie på Sverige, tross ansettelse i det norske skiforbundet.

- Jeg hører jo at du er svensk. Men kommer du til å heie på Norge fremover?

- Det spørsmålet kommer jeg til å få mye fremover tror jeg. Jeg er svensk, og man bytter ikke lag helt plutselig. Men nå har jeg truffet de norske utøverne på samling og de virker veldig hyggelige. Jeg liker dem veldig godt, så jeg kommer naturligvis til å heie på dem også, ler Ivarsson.

Hun forteller videre at det å sørge for godt norsk langrennsinnhold til kravstore og langrennsgale nordmenn ikke er noe hun føler press på, men heller ser frem til.

- Jeg liker å bli stilt krav til og langrennssporten er stor både i Norge og Sverige, så den utfordringen nordmennene gir meg her gleder jeg meg veldig mye til, sier Ivarsson.

- Til slutt. Det kommer ikke plutselig til å komme noe svensk backstageinnhold på de norske kanalene?

- Haha, nei, det gjør det nok ikke. Dette er en spennende stilling som jeg gleder meg til som det blir morsomt å jobbe med fremover. Jeg tror det blir jättekul, sier hun.

Vi ser, helt uavhengig av TV-kanaler, at vi må være fremme i skoa på alle mulige medier. Ivar Stuan, sportssjef på kombinertlandslaget

- Hard kamp om oppmerksomheten

Det er ikke bare i langrennsleiren at bevisstheten rundt tilstedeværelse på sosiale medier er økende. Kampanje har vært i kontakt med både alpint og kombinert som også har sett behovet for satsing på flere flater.

- Har dere gjort de samme vurderingene som langrenn?

- Ja, det har vi for så vidt. Det er ikke på grunn av Nent, men vi har utvidet markedsavdelingen. Vi ansatte en til å drive med innholdsproduksjon for over et år siden. Så vi har tatt omtrent de samme grepene, men med andre titler, sier Claus Ryste, sportssjef for alpint i Norges skiforbund.

Det er Pedro Lemos som har blitt ansatt som innholdsprodusent for alpint. Ryste forteller at stillingen ikke utelukkende innebærer arbeid med sosiale medier, men også arbeid med eksterne medier og sponsorarbeid.

- Ansettelse var på samme grunnlag som langrennslandslaget. Vi er en liten administrasjon, men da vi skulle forsterke den anså vi dette som det aller viktigste. Vi må prestere, men også være tilgjengelig, fortsetter han.

Les også: Tidligere landslagssjef blir ny Nent-ekspert

Også sportssjef for kombinert Ivar Stuan forteller at de gjør sitt på sosiale medier, men at de enda ikke har tatt steget med å opprette en ny stilling.

- Vi har ikke ansatt noen enda, men vi har fokus på det. Vi ser, helt uavhengig av TV-kanaler, at vi må være fremme i skoa på alle mulige medier. Den innegående sesongen låner vi inn folk eksternt for å dekke det behovet, men vi ser at det nesten ikke kan bli nok, sier Stuan og legger til at det er et område de ønsker å utvikle seg på videre på.

- Det er en hard kamp om oppmerksomheten, og vi i kombinert er ikke bortskjemt med oppmerksomhet. Men det som kommer fra oss skal være proft, uansett om det er i konkurranse eller i media. Vi har som nevnt ikke ansatt noen enda, men vi skal organiserer oss fremover, sier Stuan.

Han avslutter med å rose langrennslandslagets innsats på mediearenaen.

- De de gjør er kjempebra og vi i kombinert lærer masse. Vi er heldige som jobber så tett på dem, sier Stuan.

Historisk TV-dekning av vintersporten - Ski-Norge svarer med å hente ny digitalsjef