Har kartlagt 37.000 samarbeid mellom influencere og annonsører - resultatet skaper debatt

Inzpire.me legger frem det de mener kan være markedets mest omfattende analyse av Instagram-samarbeid noensinne.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

En analyse utført av teknologi-plattformen Inzpire.me har sett på til sammen 37.000 samarbeid mellom merkevarer/byråer og influensere med Instagram som kanal.

- Vi sitter i en unik posisjon hvor vi har tilgang til store mengder data fra samarbeid mellom annonsører og influensere. Vi har analysert 37.000 samarbeid med tilgang på førstepartsdata og deler kanskje den mest omfattende analysen av Instagram-samarbeid per dags dato, sier Mats Lyngstad, daglig leder i Inzpire.me.

Rapporten viser hvilke influensere som treffer best og engasjerer flest med markedsføringen sin på Instagram. Kjente Instagram-navn som Sara Emilie Tandberg og Alexander Sæterstøl er blant influenserne som engasjerer.

- Selv om benchmarks ikke er svaret på om samarbeid med influensere løser forretningsmålsetningene til den enkelte annonsør, er det et godt utgangspunkt for å forstå hva man skal kunne forvente av samarbeidene, legger Lyngstad til.

Om det er en ting jeg tør å påstå, så er det at en enkelt bildepost på Instagram av en norsk influensere ikke er 20 ganger mer effektivt enn tradisjonell og skreddersydd reklame til sosiale medier. Gino Ismail, OMD-direktør

Over 16.000 medlemmer

Inzpire.me har over 16.000 registrerte influensere som medlemmer på deres plattform, hvor av 4000 av disse er norske. Inzpire.me tilbyr håndtering av kampanjeprosessen innenfor influenser-marketing

Rapporten baserer seg på samarbeid via Instagram fra 2018 til og med store deler av 2021. PR-ansvarlig Andrea Bolsøy forteller at rapporten dekker de 4000 norske medlemmene av Inzpire.me-plattformen - som igjen er rundt 70 prosent av influenser-markedet i Norge. Hun påpeker at det imidlertid finnes influensere som ikke jobber kommersielt.

- Vi er ikke en telefonbok for influensere. Vi har kriterier til kvalitet for at en influenser skal få være medlem av Inzpire.me. Dette gjør at Benchmark-rapporten er en analyse av de beste vi har i Norge, sier Bolsøy.

- Analysen er kun basert på engasjementrate og rekkevidderate og tar ikke hensyn til kvalitative egenskaper som for eksempel popularitet, kjendisstatus eller kvalitet på innhold. Men engasjement og rekkevidde er kvalitetsstempler, fortsetter hun.

Se hvilke influensere som topper listen basert på engasjement- og rekkevidderate nederst i saken.

Tallfester engasjement:

Mats Lyngstad, daglig leder i Inzpire.me, står bak en stor og fersk benchmark-rapport om engasjementet norske influencere skaper. Foto: Inzpire.me

- Engasjement korrelerer ikke med salg

Én som imidlertid stiller spørsmål ved den faktiske effekten bak Instagram-engasjement er planningdirektør i mediebyrået OMD, Gino Ismail.

- Alexander Sæterstøl har i overkant av 100.000 følgere og har ifølge rapporten engasjert cirka 3,8 prosent av sine følgere. Hva sier det deg? 

- Det sier meg ikke så mye mer enn at 96,2 prosent av følgerne ikke har engasjert seg, ler Ismail og fortsetter:

- Altså, norske annonsører investerer i medieaktiviteter og markedstiltak for å nå forretningsmål - ikke for at kampanjer skal gi engasjement på Instagram eller andre sosiale plattformer. For å nå forretningsmålet, er vi avhengige av å skape atferdsendring noe som blant annet gjøres gjennom reklame og kommunikasjon. Det er godt dokumentert at engasjement på en Instagram-post i seg selv ikke korrelerer med salg, og dermed er det betimelig å stille spørsmål til hvorfor influensernettverk som Inzpire.me likevel holder fast ved å benytte dette som dokumentasjon på influenseres påvirkningskraft, sier Ismail.

Les også: Slår blogg-alarm om «hårreisende priser» og verdiløse følgere

Ismail, som både nå og tidligere har slått alarm rundt kunstig høye priser for annonsører i det norske influenser-markedet, mener det har skjedd for lite på influenser- og annonsør-markedet.

- Hva det gjelder dokumentasjon og prissetting av influensere har det skjedd mindre enn ønskelig på det norske markedet siden sist vi pratet med dere. Prisene er fremdeles helt hårreisende høye. Internasjonalt finnes det flere gode caser på markedsføring via Instagram, og det finnes helt sikker en del i Norge også, men få blir dokumentert, sier Ismail. 

Les også: - Skivebom fra influencer-nettverk

Etterlyser fremgang:

OMD-direktør Gino Ismail mener det har skjedd for lite på influenser- og annonsør-markedet.

Splittet i synet på prising

Gino Ismail forklarer prissettingen med at det koster en norsk annonsør under en femtilapp å spre en betalt annonse til 1.000 personer, mens et samarbeid med en influenser kan koste mer enn 1.000 kroner for å nå ut til samme antall personer.

- Influensere kan helt sikkert være mer effektivt i enkelte tilfeller enn tradisjonell reklame, men et hvert selskap som benytter influensere bør ta stilling til hvor mye mer effektivt man tror, eller aller helst, har dokumentert det er. Om det er en ting jeg tør å påstå, så er det at en enkelt bildepost på Instagram av en norsk influensere ikke er 20 ganger mer effektivt enn tradisjonell og skreddersydd reklame til sosiale medier, sier Ismail.

Ismail tror norske annonsørene begynner å få bedre kunnskap om hvordan man kan bruke influensere i kampanjer og den litt naive holdningen til denne nye kanalen har avtatt.

- Jeg tror annonsørene begynner å få en bedre forståelse for at bruk av influensere er et verktøy for å nå deres overordnede mål på lik linje med eksempelvis PR og annen tradisjonell reklame, og at dette må måles. Hvor jeg for noen år siden opplevde en ukritisk tilnærming i bransjen, har stadig flere profesjonelle annonsører innsett at influencere alene dessverre ikke er den magiske ingrediensen som løser alle utfordringer, sier Ismail.

Lyngstad er ikke enig med Ismail når det gjelder priseksempelet.

- Selv om enkelte samarbeid kan ha priser på 1.000 kroner, så forteller dataene våre at snitt for et Instagram-samarbeid i Norge ligger på 293 kroner. Når dette også inkluderer produksjon av skreddersydd innhold og assosiasjonsverdien med profilen, så får man gjerne mye for pengene, sier han.

Han erkjenner imidlertid følgende.

- Jeg er helt enig i at vi gjerne skulle sett flere gode caser som dokumenterer effekt i Norge. Og tar gjerne en prat med Gino om vi kan bygge noen av disse casene med dem, sier Lyngstad.

Kategorier og følgerskare

Rapporten deler influensere inn etter hvor stor følgerskaren er. De fire kategoriene influensere er «Nano» (opptil 10.000 følgere), «Mikro» (mellom 10.000 og 100.000 følgere) og «Mega»-influensere (over 100.000 følgere). I tillegg blir de også delt inn i kategorier etter hva slags innhold man kan forvente å finne på hver av brukernes Instagram-profil.

Ifølge analysen når de minste profilene nesten dobbelt så mange av sine følgere som som de største profilene.

- Dette er forholdstall. Om man som annonsør ønsker dekning i en målgruppe vil samarbeid med større profiler gi større rekkevidde i absolutte tall, sier Lyngstad.

Inzpire.me har for Kampanje laget en liste over influenserne som scorer best med utgangspunkt i rapporten. Se tabellen her.

Her er noen av landets bese og mest engasjerende influensere, delt opp etter kategori og antall følgere.Mikro-influensere skårer best - men makro-influenserne treffer flest

Kategori

Følgermasse

Navn

Engasjementrate (sponsede poster)

Livsstil

Nano

Emma Tveit

17,2 prosent

Micro

Jonas Braaten

14,8 prosent

Mega

Alexander Sæterstøl

3,8 prosent 

Interiør design

Nano

Silje Horntvedt

6,7 prosent

Micro

Benedicte Helgesen Nernes

3,4 prosent

Mega

Sonja Olsen

1,9 prosent

Helse og trening

Nano

David Marcel Abotor

11,5 prosent

Micro

Anders Eggan

9,0 prosent

Mega

Gunn Narten

2,0 prosent

Familie

Nano

Marit Bakkli

10,6 prosent

Micro

Adelheid Stokka

3,7 prosent

Mega

Sara Emilie Tandberg

2,4 prosent

Utendørs

Nano

Felix Woxholt

18,4 prosent

Micro

Elisabeth Mathisen

7,8 prosent

Mega

Jørgen Øyehaug

5,1 prosent

 

Har kartlagt 37.000 samarbeid mellom influencere og annonsører - resultatet skaper debatt