TV 2-veteran slutter - nå forteller han om Kampanje-saken som utløste rabalder

- Det ble mye bråk, sier han.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Bjørn Taalesen har kjempet om sportsrettigheter på oppdrag fra TV 2 siden slutten av 90- tallet. Nå gir han seg. Samme dag som TV 2 skrev under en historisk avtale med staten om kommersiell kringkasting, takket Taalesen for seg etter over 20 års tjeneste i tv-konsernet.

- Jeg går av fordi jeg under nedbemanningen for to år siden takket ja til å gå av ved fylte 62 år, så det ligger ingen dramatikk bak min avgang. Selv om jeg slutter i TV 2, så betyr ikke det at jeg gir meg helt. Jeg føler meg ikke eldre enn at jeg starter mitt eget selskap. Fra mandag er jeg på plass i min nye jobb, og jeg skal fortsette å jobbe med sportsrettigheter, sier Taalesen til Kampanje.

- Også for andre enn TV 2?

- Ja, det er ingenting i min sluttavtale som forhindrer det.

- Fikk store konsekvenser for meg og TV 2

Etter en lang karriere i TV 2, kan Taalesen fortelle om mange gode og noen dårlige dager i TV 2-konsernet. 

- Når jeg snakker med deg, så kommer jeg på et Kampanje-intervju som fikk store konsekvenser for meg og TV 2. Jeg snakket med Kampanje om rettighetene til håndball-VM for menn i Qatar, og kom med et utspill som jeg trodde var helt uskyldig, sier Taalesen til Kampanje.

I november 2014 blåste rettighetssjefen i TV 2 ut mot selgerne av rettighetene til håndball-VM for kvinner og menn i 2015 og 2017.  De globale rettighetene til denne rettighetspakken var blitt kjøpt av det søkkrike, arabiske tv-konsernet Al Jazeera og deres sportskanal Be In Sport. Al Jazeera er eid av den Doha-baserte kringkasteren Al Jazeera Media Network, finansiert av den regjerende Thani-familien i Qatar. Til Kampanje sa Taalesen:

- Forventingene på pris kom fra en annen verden, en arabisk verden uten regneark. Jeg er ikke sikker på om man i Qatar kjenner ordet «businesscase», men vi andre må i hvert fall fortsatt forholde oss til dette.

- Jeg la meg flat og logret

Da startet rabalderet. For Kampanjes intervju med TV 2s rettighetssjef ble oversatt og gjengitt på flere utenlandske nettsteder – og de ble lest grundig i Midtøsten.

- Det ble mye bråk! Mitt poeng var at forhandlingene hadde tatt så lang tid fordi vi møtte priskrav vi aldri hadde sett tidligere, noe jeg uttrykte min frustrasjon over.  Men begrepet «arabere» ble oppfattet som stigmatiserende og nedlatende, så det endte med at daværende TV 2-sjef Alf Hildrum fikk brev om at TV 2 hadde mistet VM-rettighetene fordi jeg hadde kommet med diskriminerende uttalelser om arabere. Ikke bare tapte TV 2 rettighetene, det rammet også Danmarks Radio fordi jeg forhandlet på vegne av dem også, forteller Taalesen.

TV 2 og Taalesen iverksatte en redningsoperasjon. 

- Jeg la meg flat og logret, jeg fikk et internasjonalt sportsnettsted til å publisere en unnskyldning både en og to ganger før beklagelsen ble akseptert. Dermed fikk vi rettighetene tilbake, så alt endte godt til slutt. Men min lærdom ble at man skal huske på at Kampanje også blir lest utenfor landets grenser og at man skal være litt forsiktig med hva man sier, sier Taalesen, som kan le av episoden i dag. 

Les også: TV 2-sjef måtte beklage

Les også: - Priser fra en verden uten regneark

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Fikk tilslag:

Daværende TV 2-sjef Alf Hildrum og Bjørn Taalesen kunne fryde seg over at rettighetene til en ny periode med Tippeligaen var sikret i 2008, tre år etter det første store milliardkjøpet. Tre år senere skulle stemningen mellom TV 2 og fotballtoppene nå frysepunktet. Foto: Kyrre Lien/NTB Scanpix.

Har handlet sport for milliarder

Bjørn Taalesen har jobbet under fire TV 2-sjefer, Arne A. Jensen, Kåre Valebrokk, Alf Hildrum og Olav Sandnes. Han var sportssjef i en årrekke før han gikk inn i stillingen som rettighetssjef. 

- Hva har vært høydepunktet?

- Jeg tror vel kjøpene av Premier League-rettighetene tre ganger er det viktigste jeg har vært med på. Det har vært viktig for TV 2 og TV 2 Sumo. Jeg er blitt omtalt som tidenes  dyreste mann i TV 2, og det er jo riktig hvis man legger sammen alle rettighetskjøp de siste 20 årene.

- Hvor mange milliarder har du brukt på kjøp av sportsrettigheter?

- Jeg tror ikke jeg vil se det regnestykket. Legger man sammen norsk fotball og Premier League, så blir tallet høyt, og man blir litt avstumpet når tallene blir så store. Visst koster det masse å kjøpe rettigheter, men på en annen side så gir det kanalen og hele bedriften en ny retning når man kjøpe dyre sportsrettigheter, selv om man ikke får igjen alle pengene. TV 2 ville sett annerledes ut uten rettighetene og vi måtte gjort et annet veivalg.

Isfront:

Oppvaskmøtet om norsk fotballs salg av rettighetene til Canal+ på Nordiske Mediedager i 2012. Daværende sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2, daværende administrerende direktør Steinar Brændeland i Canal+ Norge, daværende administrerende direktør Nils Røine i Norsk Toppfotball og daværende sportssjef Rune Haug i NRK. Foto: Kjetil Greger Pedersen.

- Har ikke noe behov for å skvære opp

Les mer: Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

For sju år siden ble det svært dramatisk da Tippeliga-rettighetene skulle selges. Klokken 16.00 21. juni i 2011 ble daværende TV 2-sjef Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen innkalt til et hastemøte på Hotel Bristol i Oslo sentrum. Der fikk de vite at kanalen ikke ville få muligheten til å forlenge avtalen om betal-tv-rettighetene til norsk eliteseriefotball. For rettighetene var nemlig blitt solgt til Bonnier/Telenor-eide Canal+ (nåværende C More) for 1,4 milliarder kroner. Budskapet fra toppene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball rystet Hildrum og Taalesen. De reiste seg og forlot møtet i raseri. 

- Jeg er utrolig skuffet og sjokkert, sa Taalesen til Kampanje kort tid etter det berømte møtet på Bristol.

Les mer: - Vi blir aldri venner igjen

Taalesen svarer slik når Kampanje spør ham om hva som har vært hans største skuffelse i TV 2-karrieren.

- Det er uten tvil sviket som Norges Fotballforbund begikk da de i 2011 solgte rettighetene til daværende Canal+. Det vil jeg aldri komme over og jeg har heller ikke noe ønske om å komme over det. TV 2 hadde brukt mye penger på å bygge opp produktet Tippeligaen til en dimensjon man aldri hadde sett før. Så svek de oss og solgte rettighetene til en annen aktør uten at vi fikk sagt eller gjort noe først. Rent moralsk og forretningsmessig skal man ikke opptre slik overfor en partner. I dag har jeg ikke noe behov for skvære opp med disse folkene. Det er ikke slik at jeg ikke sover om natta, men jeg har ikke tenkt å bli ferdig med det som skjedde den gangen.

Tror TV 2 må samarbeide mer om rettighetskjøp

Spillet om rettighetene til norsk seriefotball har skapt en rekke allianser på 2000-tallet - og Bjørn Taalesen har vært på banen nær sagt hver eneste gang. Rettighetskampen tok en ny og dramatisk vending en sommernatt for 13 år siden. Om morgenen 17. juni i 2005 kunne Kampanje avsløre at en allianse av TV 2 og Telenor i løpet av natten hadde vunnet en dramatisk budkamp. Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk hadde fått grønt lys av eierne Egmont, A-pressen og styreleder Alf Hildrum til å gå sammen med telegiganten om et milliardkjøp av tv-rettighetene for de øverste divisjonene i Norge, samt landslagets hjemmekamper og cupkampene. Kvelden før kunne daværende kringkastingssjef John G. Bernander røpe direkte på «Kveldsnytt» at NRK og svenske Modern Times Group  hadde lagt inn bud på 700- 800 millioner kroner. SBS Broadcasting, som eide Canal+ og TVNorge, la inn et bud på 1,2 milliarder kroner. I dag er det dagens TNorge-eier, amerikanske Discovery, som trolig byr TV 2 på hardest motstand, en amerikanskeid aktør som snappet Tippeliga-rettighetene fra TV 2 da de la 2,4 milliarder kroner på bordet.

Les mer: TV 2 går sammen med Telenor om milliardbud

- Dette bekrefter det vi trodde da Discovery kjøpte SBS. Konkurransebildet ble endret over natten den gangen og nå ser vi i praksis det vi fryktet ville komme. Konkurransen fra SBS Discovery og amerikansk storkapital snur opp ned på norsk medievirkelighet. Fiendebildet blir annerledes, sa sportssjef Bjørn Taalesen til Kampanje da TV 2 og NRK tapte budkampen med Discovery om rettighetene til landslagets kvalifiseringskamper til EM 2016 og VM 2018.

- Du advarte mot langt tøffere konkurranse fra Discovery i rettighetsmarkedet for noen år siden - før de kjøpte rettighetene til toppfotballen. Hva sier du nå?

- Det var jo en rimelig god spådom. Discovery hadde og har de økonomiske musklene til å gjøre store internasjonale rettighetskjøp, noe kjøpet av OL-rettighetene i Europa viste, sier Taalesen.

- Blir det enda tøffere konkurranse framover?

- Noen lokale rettigheter i Norge tror jeg ikke det blir noen større kamp om enn nå, men når det gjelder de store rettighetene så har jeg lenge ment at TV 2 blir for små. Nå har vi lykkes med å vinne Premier League-rettighetene fire ganger alene, men framover vil vi være avhengige av å samarbeide med andre. Vi har jo allerede hatt en del allianser, så det er mulig.

- Samarbeidet med Nent, tidligere MTG, om Champions League har endt i retten. Det lover ikke godt?

- Sånn vil det være noen ganger. Tidligere har vi vært uenige med NRK, ja, jeg har vært med på mange slike runder, men det betyr ikke at man ikke kan få til et samarbeid. Vi ser at NRK og TV 2 er inne i en god fase og samarbeider stadig mer, og slike allianser vil variere fra rettighet til rettighet. 

Les også: Full splid mellom TV 2 og NENT om Champions League - striden havner i retten

Les også: Nå er TV 2-veteranen klar for nytt rettighetsdrama

Tidligere TV 2-sjef Alf Hildrum la ut denne meldingen på Facebook i går kveld:

 

TV 2-veteran slutter - nå forteller han om Kampanje-saken som utløste rabalder