NRK og P4 flytter radiostjerner til DAB

«Misjonen» fjernes fra FM-nettet. Da «Radioresepsjonen» ble heldigitale, mistet de ni av ti lyttere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Erlend Fossbakken

Det er nå mindre enn 100 dager til slukkingen av FM-nettet starter 11. januar 2017. Nå forbereder de store radiokanalene seg på det største teknologiskiftet i radioens historie. Med overgangen til DAB-teknologien vil samtlige av de største norske radiokanalene gradvis forsvinne fra det analoge FM-nettet og over på den nye digitale plattformen.

I går ble det og i Kringkastingsrådet til NRK, lagt frem ferske tall som viser at syv av ti husholdninger nå har et DAB-apparat hjemme, mens tallene fortsatt er svært lave for bileierne der bare tre av ti har de nye digitalradioene monternt i kjerra.  

For å sikre seg at flest mulig lyttere på DAB allerede fra start, tar både NRK og P4 flere grep for å lokke folk over. I tillegg til massive reklamekampanjer og informasjonskampanjer, og PR-arbeidet til Digitalradio Norge, forsvinner nå noen av norsk radios største stjerner fra FM-nettet flere måneder før slukking.

P4s ukentlige humorprogram «Misjonen» med Atle Antonsen og Johan Golden melder flytting til DAB allerede fra 4. november. Fra da av må man lytte digitalt via DAB, nett eller mobil for å kunne høre Misjonen-guttas elleville harselering med lokale nyheter, dagens overskrifter og ellers alt som rører seg i nyhetsbildet.

- Selv om vi i «Misjonen» avskyr å være trendsettere eller innovatører så har vi denne gangen gjort et unntak, sier Atle Antonsen.

P4 splitter radiosignalet
Dette er første gang en norsk radiokanal splitter radiosignalet, og sender ett program på FM og et annet på DAB, noe Misjonen-gutta selv synes er veldig spennende.

- Vi ønsker å være tidlig ute med å legge om til kun DAB så vi kan lokke, lure og tvinge våre faste lyttere til å ta skrittet over først som sist. Så kan de godte seg og hånflire av alle de andre som sitter der i januar og ikke skjønner hva pokker som skjedde med deres kjære FM-bånd, avslutter Antonsen.

Når «Misjonen» flytter over på DAB er det P4-programleder Jan Norman som overtar Misjonens sendeflate på FM fredager mellom kl. 10.00 og 12.00.

Sjefredaktør og administrerende direktør Kenneth Andresen i P4 frykter ikke at lytterne vil falle av flyttelasset.

- Fokus for oss i forbindelse med denne aktiviteten er ikke nødvendigvis å øke DAB-lyttingen fra dag én, og vi er realistiske på at konverteringen kommer til å foregå jevnt og trutt over tid. «Misjonen»-flyttingen er først og fremst et grep vi gjør for å øke oppmerksomheten om slukkingen av FM-nettet. Vi vil markere at vi nærmer oss det digitale radioskiftet, slik at lytterne er forberedt i god tid før FM-slukking. Men når det er sagt, så er vi veldig trygge på at «Misjonens» lojale lyttere vil følge Antonsen og Golden via nettradio, app eller en DAB-radio fra den 4. november, sier P4-sjefen til Kampanje.

I tillegg til den rene radiolyttingen har «Misjonen» i snitt rundt 50.000 nedlastinger hver uke, ifølge P4.

«Radioresepsjonen» mistet lyttere
Atle Antonsen og Johan Golden er ikke de første norske radiostjernene som blir heldigitale. En av NRKs største radiosuksesser «Radioresepsjonen», med Tore Sagen, Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim, gjorde overgangen til DAB-kanalen NRK P13 i fjor høst. På P13 har «Radioresepsjonen» en daglig dekning på 18.000 så langt i høst. Det er en tiendedel av lyttingen programmet hadde da det gikk på P3.

P13 har en daglig dekning på 54.000 så langt i høst.

- Det er litt under det vi hadde forventet. Vi tenkte at det var mulig å få til rundt 80.000. Litt av forklaringen på det er at et program som «Radioresepsjonen» har 150.000 ukentlige brukere på podkast. Det er ekstremt mye og ville vært betydelig også i et tv-univers. Vi ser at en del av bruken begynner å gå over til nye plattformer, sier NRKs radiosjef Marius Lillelien til Kampanje.

Andre P13-programmer, som «Kari og Silje» med Kari Slaatsveen og Silje Martinsen Wettre, har en daglig dekning på 11.000 lyttere.

- Med P13 lagde vi med fullt overlegg en annerledes radiokanal som skulle være et klart alternativ til de øvrige radiokanalene som er på markedet. Sammenligner man med P1+ og P3 så er P13 en litt smalere kanal og har dermed nådd et litt mindre publikum.

- Var målet også å dra denne målgruppen over på DAB? Har man lykkes med det?

- Ja, og på digitalradio generelt. Det er ikke lavere DAB-tall i denne målgruppen enn i andre målgrupper. Det handler bare om at vi ikke har kjempetall på P13, men det er ikke noen katastrofe. Det er ikke bare enkelt å få 100.000 mennesker til å lytte daglig til en ny radiokanal. Det krever mye, fordi for eksempel P3 er en jævlig bra radiokanal, så er det fort gjort å undervurdere hvor mye som skal til for å få folk til å prøve noe nytt.

Det er ikke bare enkelt å få 100.000 mennesker til å lytte daglig til en ny radiokanal.

- Digitallyttingen er over forventning
NRKs radiosjef trekker frem NRK P1+ med sin daglige dekning på 189.000 som en tidlig DAB-suksess.

- Lyttingen til de rene digitale kanalene er over forventning. Hvis man ser på P1+ så er det Norges fjerde største radiokanal målt i markedsandel. Det er oppsiktsvekkende at det kan skje før vi har begynt å slukke FM-nettet. Oppfatningen er at for noen av disse kanalene har det gått fortere enn vi kunne ha trodd.

Lillelien avviser at det foreligger planer om å dra ned ressursbruken på P13, men åpner for at «Radioresepsjonen» kan dukke opp på andre kanaler.

- De sendte også på P1 i fjor høst, så det kan hende at «Radioresepsjonen» er et program vi skal bruke flere steder.

Setter i gang ny, stor DAB-kampanje
I midten av november går startskuddet for en ny DAB-kampanje på alle NRKs plattformer. Da handler det om å hjelpe folk over på DAB.

- Nå oppbemanner vi med en chattetjeneste og en gigantisk informasjonskampanje der vi skal gå ut til publikum og fortelle at vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe dem over.

Det er ikke aktuelt for NRK å splitte sendingene på FM og DAB for å gi DAB-lytterne eksklusivt innhold, slik P4 nå gjør.

- Nei. Vi synes det er en morsom idé, men det er tre måneder til den første slukkingen i Nordland og det viktigste nå er å være publikums beste venn og hjelpe dem med det de lurer på, som DAB-radio i bilen eller hvordan de får DAB på hytta.

Han frykter ikke at det kommer en podkast-generasjon som hopper over DAB-radio og går rett på neste steg i den digitale utviklingen.

- Det er ikke noe lavere DAB-tall i den gruppen, så foreløpig ser det ikke ut til å være en målgruppeorientert utfordring, sier Lillelien.

NRK og P4 flytter radiostjerner til DAB