Reklametalent snapper to gull i reklame-NM med hjemmesnekret stunt - Try vinner mest

- Dette er veldig stort, sier Sollin Sæle. Se alle Gullblyanten-vinnerne her!

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Try hentet hjem flest priser da reklamebransjen endelig kunne møtes til fest og prisdryss på Gullblyanten, halvannet år etter at prisutdelingen sist fant sted, som en av de aller siste bransjefestene før landet stengte i mars 2020. 

Gullblyanten er den årlige prisfesten til bransjeforeningen Kreativt Forum. Årets utdeling ble flyttet fra mars til oktober.

- Det å møte folk igjen er helt utrolig hyggelig. Vi har hatt noen småfester på Try-huset, men det å møte bransjekolleager og gi folk en god klem, det er rett og slett nesten litt rørende. Det har vært et tøft ett og halvt år for mange, sier kreativ leder i Try, Egil Pay.  

Landets største reklamebyrå ble premiert med tre gull, fem sølv, fire bronse og syv diplom. Gullene fikk de for jobbene «Les bedre» for Den norske forleggerforeningen, «Ryggetassen» for DNB og «Huninvesterer» for DNB. Sistnevnte går til topps i effekt-kategorien, som går til en tidligere Gullblyanten-vinner som har levert dokumentert god effekt for kunden.

- Vi er kjempefornøyde. Dette har reflektert et annerledes og tøft år for kreativitet. Noen kategorier har gått opp, noen har gått ned, sier Pay.

- Er det en spesiell pris du vil løfte frem? 

- Vi er selvfølgelig fryktelig stolt av et effektgull for DNB. Når du allerede har vunnet gull på en jobb og premieres med gull for effekt, så står det høyt hos oss. 

Les også: Gullblyantens ærespris til Øyvind Waage: - Dette betyr innmari mye

Får to gull for hjemmesnekret stunt

Ingen andre kunne måle seg i antall gull, men to kom ganske nærme. Anti hentet to gull for jobber for Deichman og Norges musikkhøgskole, og en av deres tidligere ansatte, Sollin Sæle, hentet like mange gull for kampanjen «Might Be Coming Soon».

Ingen andre kampanjer vant to gull i kveld.

«Might Be Coming Soon» ble utviklet på eget initiativ av Sæle og andre Grünerløkka-ildsjeler med et mål om å få innbyggerne til å bruke de lokale butikkene fremfor de store norske og internasjonale kjedene. En novembernatt i fjor klistret de opp hjemmesnekrede plakater i bydelen med advarsler om at store kjeder som McDonald’s og Starbucks kunne rykke inn.

Les mer: Reklametalent bak geriljastunt på Grünerløkka: - Har tydeligvis truffet en nerve

Da hadde Sollin Sæle ingen anelse om at stuntet kunne sende henne rett til topps i Gullblyanten, eller i Cannes Lions, der den vant to bronsepriser tidligere i år.

- Absolutt ikke! ler hun.

Hun var heller ikke sikker på at stuntet ville bli en suksess.

- De første som kom, var litt glade for å se at Starbucks skulle komme, så vi var litt i tvil, men det er superkult at det gikk så bra.

- Hva betyr det å vinne så mye på Gullblyanten?

- Det er veldig stort, særlig når man er så ung. Så det er supergøy for noe som man bare har gjort på fritiden.  

Sæle jobber i dag i Anorak, som heller ikke gikk ubemerket hen på prisfesten. De fikk totalt ti priser, inkludert ett gull. De to andre gullene gikk til Pol og Kind.

- Et mirakel at bransjen har klart seg et år på Teams

Det ble levert inn over 430 bidrag til Gullblyanten i år. Det er en nedgang fra i fjor, men jurygeneralene hadde fryktet at koronapandemien skulle gjøre et enda større innhogg i påmeldingene. 

- Det året som har gått har vært ganske annerledes, og det har gått ut over noen kategorier i positiv forstand og andre kategorier i negativ forstand. Man har laget litt annerledes jobber. Det er fortsatt et høyt nivå og mange fine jobber, sier jurygeneralene Caroline Riis og Eirik Sørensen, som til daglig jobber som kreatører i Try. 

- Det er også blitt delt ut ti færre priser i år. Er det først og fremst fordi det er sendt inn færre bidrag, eller sier det noe om kvaliteten også? 

- Det er litt begge deler. Både fordi det er levert inn færre arbeider og fordi Gullblyanten allerede er streng. Rundt 12-13 prosent av arbeidene skal premieres. I en kategori med 30 arbeider, blir det bare tre-fire priser, sier Sørensen. 

Heller ikke i år valgte juryen å dele ut et Grand Prix. Det betyr ikke at Gullblyantens gjeveste pris er lagt i skuffa for godt. I år var det rett og slett ingen arbeider som nådde helt opp. 

- Et Grand Prix skal ikke bare være det beste av gullene som deles ut. Juryene må spørre seg om det finnes et Grand Prix blant arbeidene de vurderer. Det er en diskusjon som skjer i juryen hvert år, sier Riis. 

- Et Grand Prix skal peke ut i ny retning og inspirere hele bransjen. Man kjenner igjen følelsen når man ser et Grand Prix. Jurylederne gjorde en grundig jobb og diskuterte lenge. Det har ikke vært en lett avgjørelse overhodet, legger Sørensen til. 

De synes det er et positivt trekk at prisene som er delt ut fordeler seg ut over flere byråer, og at det ikke er én jobb som sluker «alt». 

- Har kreativiteten overlevd koronapandemien? 

- Definitivt. At hele bransjen har klart seg et år på Teams, det er et mirakel, men det gjorde den altså, sier Riis. 

- Vi trenger Gullblyanten for å hylle de som har klart å lage kreative ting i en veldig annerledes tid. Kreativiteten har overlevd, men vi håper også på en ketsjup-effekt i etterkant nå som vi kan samles igjen fysisk og diskutere sammen, avslutter Sørensen

Jurygeneraler:

Caroline Riis og Eirik Sørensen i Try har ledet juryene som har kommet frem til årets beste norske reklamejobber. De mener bransjen har klart seg godt gjennom koronakrisen, men håper likevel på en ketsjupeffekt når den verste pandemitåken har lagt seg. Foto: Eivor Eriksen

Gullblyanten 2021Se medaljeoversikten her

Byrå Gull Sølv Bronse Diplom Totalt
Try 3 5 4 7 19
Anti 2 1     3
Sollin Sæle 2       2
Anorak 1 6   3 10
Pol 1 2 1   4
Kind 1       1
Morgenstern   1   1 2
SMFB     1 2 3
Bleed     1   1
Brunch     1   1
Atyp       2 2
Per Høj       1 1
Trigger/Oslo Assembly       1 1
Neue Design Studio       1 1

 

To gull til Anti:

Anti hevder seg med to gull i Gullblyanten. Her feirer byråleder Kristin Holst Grimstad (til venstre) seieren for Deichman med resten av gjengen, inkludert tidligere kollega Sollin Sæle. Foto: Eivor Eriksen

Gullblyanten: Student- og spesialpriser

Studentpriser
  • Årets student: Jenny Hauga
  • Gull i Student Design til «Elegier» av Jenny Hauga for Westerdals
  • Gull i Student Kommunikasjon til «Signarturadressen» av Sebastian Pandonis for Amnesty International
  • Sølv i Student Kommunikasjon til «That Song’s Fire» av Mira Liv Helland Mortensen for Burger King
  • Bronse i Student Kommunikasjon til «Verdens viktigste kvadratmeter» av Mira Liv Helland Mortensen og Sebastian Graf Stenberg for Regnskogsfondet
  • Diplom i Student Kommunikasjon til «Groupies» av Sebastian Pandonis for Spotify
  • Diplom i Student Kommunikasjon til «Hjemmefronten» av Jobo Engh for Westerdals
 
Spesialpriser
  • Kreativt Forums Ærespris går til Øyvind Waage (kreativ leder i Per Høj)
  • Kreativt Forums Kundeprisen går til Skatteetaten
  • Brings DM-pris går til kampanjen «Handle With I Don’t Care» av Apriil for Strahl
  • Tett På (Amedia Medias Salg og Markeds pris for annonser i lokale medier): Byrået Stine Livgård gikk til topps for 2020. Kampanjen var skapt for annonsøren Hvaltorvet, Sandefjord Byen vår.
  • Gullmikken (P4 og Bauer Medias pris for radioreklame) går til kampanjen «Les bedre» laget av TRY og produsert av Sagveien Resort for Den norske forleggerforening

Reklametalent snapper to gull i reklame-NM med hjemmesnekret stunt - Try vinner mest