Geelmuyden Kiese kjøper content marketing-byrå og trapper opp nordisk satsing

- Vi må lage content og journalistisk innhold i et mye høyere tempo enn det vi har gjort så langt, sier Hans Geelmuyden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

PR- og kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK) vil styrke sin tilstedeværelse på det svenske markedet og gjennomfører nå et oppkjøp av content marketing-byrået Main Station. GK har i dag tjenestetilbud innenfor forretningsområdene «Digitalt» og «Konseptutvikling», og oppretter i forbindelse med oppkjøpet et tredje forretningsområde som heter «Content».

- Vi må lage content og journalistisk innhold i et mye høyere tempo enn det vi har gjort så langt. Tempoet vårt har vært mer reklamedrevet. Jeg har selv bakgrunn fra journalistikken og da jeg så tempoet i den journalistiske produksjonen og kompetansen til partnerne i Main Station, så traff det veldig. Sammen med merittene til byrået så var det grunnene til at vi nå gjør dette oppkjøpet, sier styreleder i Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden, til Kampanje

Main Station har allerede flyttet inn i GKs svenske kontor i Stockholm. Samtidig som ledelsen av forretningsområdet «Content» legges til kontoret i Stockholm.

- Vi tenker at samfunnsbyrået GK skal og må være best på digital, content og konseptutvikling. Kreativitet er og blir hjertet i all kommunikasjon. Konseptutvikling ledes fra Oslo, digitalt fraKøbenhavn og Content eller journalistisk innholdsproduksjon bygger vi nå fra Stockholm, sier Geelmuyden.

Totalt så får GK et content-team på tvers i Skandinavia på 14 stykker.

- Skal du hevde deg må du ha en viss størrelse. Jeg pleier å si at da må du i hvert fall være et geværlag og en seks- syv stykker for å ha kunnskap og slagkraft nok til å bite fra deg, sier Hans Geelmuyden.

Les også: Ny GK-eier på byråshopping: - Ser etter byråer og talenter med en tydelig identitet

- Fortellinger fra virkeligheten

De tre partnerne Jonas Nilsson, Victoria Lagercrantz og Joakim Arhammar, som nå blir ansatte i GK, har lang fartstid fra det svenske byråmarkedet innenfor innholdsproduksjon. Nilsson har allerede rukket å starte opp to contentbyråer, OTW og Wasp, etter flere år som journalist i Bonnier-avisen Expressen. Også Lagercrantz har sin bakgrunn fra Expressen og Wasp, mens Arhammar har sin bakgrunn fra byråbransjen.

- Jeg kom inn på contentbanen tidlig og startet OTW Publishing hvor jeg var sjef i 13 år før vi senere etablerte byrået Wasp og senere Main Station i 2019 sammen med Victoria og Joakim, men da jeg møtte Hans for første gang så skjønte jeg raskt at vi var på samme bølgelengde og vi var veldig imponerte over hva GK har fått til i Norge med den kompetansen og de merittene. Da skjønte jeg at dette kom til å bli veldig bra, sier Nilsson som også er styreleder i den svenske content marketing-foreningen

- Hva er content marketing i dag?

- Det er en kontinuerlig diskusjon og et begrep som utvikler seg, men jeg pleier å si at content marketing har en historie i bunn, en redaksjonell fortelling fra virkeligheten. Den kan være kort eller den kan være lang, men i motsetning til reklamen som er funnet opp, skal det ligge en sann fortelling til grunn for content marketing, sier Nilsson.

- Hva koster et svensk contentbyrå i disse dager?

- He he. Vi er et ganske nystartet byrå, så vi vil nok bli betalt mer etter hvert som vi presterer, sier Nilsson.

Satser skandinavisk

Geelmuyden sier GK har satset mye på å bygge seg opp til et skandinavisk kommunikasjonshus og regner med at det er investert rundt 20 millioner kroner i både Sverige og Danmark for å få de to kontorene til å gå i pluss. I dag henter GK bare rundt 20 prosent av inntektene fra Sverige.

- Det er ingen norske byråer som har klart å etablere seg i Skandinavia og det er ganske store investeringer som kreves. Men vi har opp gjennom årene investert mye i å etablere en skandinavisk tilstedeværelse i GK med kontorer i København, Stockholm og Oslo og vi har et brennende ønske om å bli større i Stockholm, sier han.

Av en omsetning på snaue 185 millioner kroner, står Sverige-kontoret for kun 24,3 millioner kroner. Danmark er det nest største markedet med over 54 millioner kroner og Norge med snaue 80 millioner kroner. GK tjener penger i alle de nordiske markedene.

Det er likevel ikke noe stort byrå GK kjøper med en forventet omsetning på rundt fem millioner svenske kroner i 2021.

- Vi er et lite byrå, men har mye kompetanse og mange bra kunder, sier Jonas Nilsson. 

Main Station betjener i dag kunder som Bavaria, Husqvarna og det svenske fotballforbundet.

- Hvor stor omsetning mener du GK på sikt bør ha i det svenske markedet og bør det være på minimum nivå med Danmark gitt det svenske markedets størrelse?

- Det er ingen grunn til at kontoret i Stockholm skal være det minste GK kontoret i Skandinavia. Sverige er jo det største Skandinaviske markedet, og vi jobber og investerer for at Sverige med hele kongerekken av internasjonale merkevarer skal bli størst, og mye større enn Norge, sier Geelmuyden.

Kjøper og selger

Samtalene om overtagelse av Main Station startet allerede i februar i år og prosessen fant dermed sted før det store salget av rundt halvparten av GK-konsernet til de to tidligere PR-toppene Lars Erik Grønntun og Jonatan Fægri investeringsselskap Paritee som Kampanje har omtalt tidligere fant sted.

- Dette oppkjøpet kommer uavhengig av Paritee og det hadde nok skjedd uansett. De kunne sikkert satt en stopper for det i sommer, men de valgte i stedet å applaudere initiativet, sier Geelmuyden.

Paritee har som kjent en kongstanke om å samle flere skandinaviske byråer under ett og samme tak.

- Jeg tenkte allerede etter første møte med Main Station at matchen var kjempegod, sier Geelmuyden.

Den erfarne PR- og kommunikasjonsrådgiveren Hans Geelmuyden sier GK i dag bruker sin skandinaviske tilstedeværelse også i rekrutteringsarbeidet og har blant annet hentet lederen av Deloitte Digital, Henrikk Ebbesen, til å lede forretningsområdet digitalt i København. Ole Henrik Stubberud leder konseptutvikling fra Oslo, mens Nilsson altså får Content.

- Hvordan blir du skandinavisk? Du blir det til dels geografisk gjennom tilstedeværelse også er den andre dimensjonen på fagområder der en må få til et samspill på tvers av land, sier Geelmuyden.

GK er organisert med tre landssjefer i Karne Lykkebo (Danmark), Simon Walin (Sverige) og Marit Høvik Hartmann (Norge). Karne er i tillegg til å lede kontoret i Danmark også konsernsjef i GK. I tillegg har kommunikasjonsbyrået tre områdesjefer i Ole Henrik Stubberud (konsept), Henrik Ebbesen (digitalt) og Jonas Nilsson (content).

Totalt teller Geelmuyden Kiese Gruppen i dag 115 årsverk.

Geelmuyden Kiese kjøper content marketing-byrå og trapper opp nordisk satsing