Vy og Tesla blant årets omdømmetapere - vinnerne har én ting felles

Halvannet år etter navnebyttet, sliter Vy fortsatt med omdømmet. Posten er årets rakett.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tine, NRK, Coop, Vinmonopolet og Fellskjøpet topper årets omdømmeundersøkelse fra Ipsos. Selv om Tine er ny på førsteplass, og går forbi NRK og Coop, kan alle disse virksomhetene vise til kraftig vekst det siste året.

Omdømmevinneren Tine øker med syv prosentpoeng. Hele 89 prosent svarer nå at de har et positivt inntrykk av samvirkelaget. Også fjorårets vinner Coop øker fra 82 til 85 prosent.

I snitt har de ti beste bedriftene løftet omdømmet sitt med cirka fem prosentpoeng på ett år. Se hele listen nederst i saken.

Fagansvarlig for omdømme i Ipsos, Jan Behrens, forteller at vinnerne har noen kjennetegn som gjør at de alle kommer styrket ut av koronakrisen.

- De er store, de er etablerte, de er velkjente, og det tror jeg også gjør at de har et institusjonelt preg som gjør at de i krisetider får et positivt omdømmeløft. Det har man sett i flere land, sier han til Kampanje.

Behrens viser til at de gjør en tilsvarende måling for norske etater, der Folkehelseinstituttet går til topps, men hvor også Helsedirektoratet, Helsedepartementet, Regjeringen og Stortinget gjør det bra.

- Vi tror det er en underliggende effekt hvor man slutter opp under institusjonene, sier han.

82 prosent har et godt inntrykk av Folkehelseinstituttet, opp fra 60 prosent ifjor. De er nå bare slått av Meteorologisk instutt på oversikten over norske etaters omdømme.

Les også: Kraftig vekst for Tine - går forbi Coop og NRK på omdømmetoppen

Vy og Tesla er omdømmetapere

De som gjør det dårlig på listen over de 108 bedriftene med best omdømme, sliter ikke nødvendigvis med et dårlig omdømme, men med lav kjennskap, forteller Behrens.

- Bedrifter må ha kjennskap på plass før de kan ha et godt omdømme, sier han.

Men noen bedrifter må likevel finne seg i å bli utpekt som tapere. Denne gangen er det Vy, som fortsatt er i en «ugunstig omdømmesituasjon» ifølge Behrens.

- De hadde svake tall i fjor og sammenlignet med NSBs historikk, så er det et stykke igjen.

Vy får en 76. plass på listen over totalt 108 bedrifter. Kun 37 prosent har et positivt inntrykk av Vy, halvannet år etter at selskapet la bort NSB-merkevaren til stor oppstandelse.

Heller ikke Tesla kan juble. På ett år har andelen som har et negativt inntrykk av selskapet økt med ti prosentpoeng til 29 prosent.

- Det er uvanlig i bilbransjen, poengterer Behrens.

Kampanje har sendt en intervjuforespørsel til Tesla, men vi har foreløpig ikke hørt fra dem.

Sliter fortsatt:

- Vi har høye ambisjoner og vi har mye viktig arbeid foran oss, sier direktør for kommunikasjon- og samfunnskontakt i Vy, Elin Myrmel-Johansen.

Vy: - Langt fra fornøyde

Hos Vy velger de å se positivt på utviklingen og viser til at de tross alt har klatret 12 plasser fra fjorårets 88. plass.

- Omdømmebygging er langsiktig arbeid og vi gleder oss veldig over den store fremgangen. Det motiverer oss. Men vi er langt fra fornøyde. Vi har høye ambisjoner og vi har mye viktig arbeid foran oss, sier direktør for kommunikasjon- og samfunnskontakt i Vy, Elin Myrmel-Johansen.

- I 2016 fikk NSB omdømmeprisen til Ipsos for å ha klart å øke det positive inntrykket hos folk til 65 prosent. Hvordan skal dere komme tilbake dit?

- Vi må jobbe knallhardt hver eneste dag. Det viktigste vi gjør er å sørge for at busser og tog kommer og går som de skal og at kundene får gode opplevelser med oss, også når ting ikke fungerer som de skal.

Hun forteller at de forventet et stort fall da de la om merkevaren.

- Men det er fint å se at det kanskje har modnet litt det siste året, og at flere nå forstår at Vy er mye mer enn tog. Vy er også Norges største busselskap og tilbyr moderne transportløsninger som bybiler i Oslo. Det er knallhardt arbeid hver dag som vil gi resultater, og vi er i gang, selv om vi har mye igjen.

Vys egne undersøkelser viser bedre tall for kundene som bruker tjenestene deres ofte, sier Myrmel-Johansen.

- Tror du Vy har et dårligere omdømme hos de som ikke bruker tjenestene så ofte?

- Ja, det er erfaringen vår gjennom flere år at de som benytter oss hver dag er mer positive enn folk flest, også er unge mer positive enn de eldste. Det er fint å ha de unge på laget, selv om vi vil at alle skal like oss.

Rakettvekst for Posten

På den andre enden av skalaen finner vi Posten, som står for en av årets mest bemerkelsesverdige oppturer med en vekst på hele tolv prosentpoeng til 74 prosent.

Det gir Posten en topp ti-plassering og deres beste omdømme på mange år.

- Det har vært et begivenhetsrikt år hvor Posten er en av de som har stått i fremste linje i koronapandemien. Jeg tror mange har lagt merke til den innsatsen som Posten har hatt for å holde samfunnets infrastruktur oppe på et høyt nivå under svært krevende forhold, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten.

Han tror også veksten i netthandelen under koronakrisen har løftet omdømmet deres.

- Posten har håndtert uvanlig høye mengder post og pakker og levert det hjem til folk på en trygg og god måte, samtidig som Posten har gjennomført en av sine største omstillinger i sin 373 år lange historie, med å gå over til postlevering annenhver dag.

- Det virker ikke som dere blir straffet for å ha redusert frekvensen på postleveringen. Er du overrasket over det?

- Jeg tror vi har kommunisert på en måte som gjør at folk forstår hvorfor vi gjør det, og at vi i omstillingen også har klart å levere tjenester med høy kvalitet.

Tine på topp: Disse ti bedriftene har best omdømme

  • Tine (89 prosent)
  • NRK (87 prosent)
  • Coop (85 prosent)
  • Vinmonopolet (85 prosent)
  • Felleskjøpet (78 prosent)
  • Gjensidige (77 prosent)
  • TV 2 (77 prosent)
  • Jotun (75 prosent)
  • SAS (74 prosent)
  • Posten (74 prosent)
Topp ti:

Pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten tror de belønnes for innsatsen under koronakrisen. De gjør et kjempebyks på årets omdømmeundersøkelse.

Vy og Tesla blant årets omdømmetapere - vinnerne har én ting felles