Bekymret for PR-studentene: - Vil bli spesielt tøft for de uten praktisk erfaring

- I verste fall risikerer vi at bransjen tappes for kommunikasjonstalenter, mener byråleder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen.

Publisert / Oppdater

Caroline Walø Harstad
Caroline Walø Harstad Journalist

I en tid der NAV melder om 52.000 unge uten jobb viser det seg å være vanskelig for studenter å få praksisplass. Studieprogramleder og høyskolelektor for PR og kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania, Ester Conings Vanvik, mener at selv om deres studenter får en praksisnær tilnærming i undervisningen, kan ikke dette erstatte erfaringer gjennom praksisarbeid.

- Å få praktisk erfaring hjelper studentene med å bruke sitt eget fagfelt gjennom praktisk arbeid som profesjonelle og erfarne kollegaer hos en virksomhet, sier hun til Kampanje.

Muligheten til å bygge nettverk og skaffe kontakter i bransjen veier tungt for studentene. I tillegg er det å få referanser fra relevant arbeidsplass en viktig grunn til at praksiserfaring er viktig.

- De får muligheten til å få referanser fra en relevant arbeidsplass. Mange av våre studenter jobber ved siden av studiene, og ikke alle har en jobb som er relevant etter utdanningen, sier Conings Vanvik.

Flere studenter har gitt tilbakemeldinger om at virksomhetene ikke svarer når de blir kontaktet angående praksisarbeid enn før. Mange får også beskjed om at virksomhetene ikke kan bestemme seg for om de kan tilby praksisplass før etter jul, noe Conings Vanvik forteller er litt vel sent for studentene som har praksisperiode etter nyttår.

- Noen er usikre på hvordan de kan tilrettelegge for studenten, eller sier rett og slett nei på grunn av konsekvensene virksomheten har sett i lys av koronasituasjonen, sier Conings Vanvik.

Trenger praksis:

Studieprogramleder og høyskolelektor ved Høyskolen Kristiania, Ester Conings Vanvik, mener at selv om deres studenter får en praksisnær tilnærming i undervisningen, kan ikke dette erstatte erfaringer gjennom praksisarbeid.

- Blir tøft for mange

Sisteårsstudent på «PR og kommunikasjon» ved Høyskolen Kristiania, Sindre Schjevik, deler Conings Vanvik sitt syn på verdien i praksisarbeid. Han tror det kan bli vanskelig å komme seg inn på jobbmarkedet etter endt studie. Han var i praksis da koronaviruset kom til Norge.

- For mange vil det nok bli veldig tøft, spesielt for de uten relevant erfaring. Derfor tror jeg praksisplass er helt uvurderlig. Jeg tror jeg har en enklere inngang i markedet nå som jeg har kontakter og erfaring, sier han til Kampanje.

Selv fikk han beholde jobben og satt på hjemmekontor, mens mange andre ble permitterte eller mistet praksisplassen sin.

- Enkelte fikk kun noen uker med praksisarbeid før de mistet plassen, forteller han.

Schjevik har inntrykk av at det er færre muligheter for jobb og praksisplasser å søke på nå enn før. Han tenker på studentene som fullførte studiet sitt i sommer, og innrømmer at han er glad for å ha ett år igjen på studiet før han skal ut på arbeidsmarkedet.

Med tanke på påvirkningen korona har hatt på bransjen tror ikke Schjevik mange virksomheter har muligheten til å ansette studenter akkurat nå. Han tror mange fortsatt setter pris på studenter og kunnskapen de besitter, men at det står mer på ressursene.

- Jeg tror studentene, som andre jobbsøkere, nå må søke i et veldig tøft arbeidsmarked, fortsetter han.

- Selvfølgelig bekymret

Også Anea Sorthe Pettersen, som går andreåret på «PR og kommunikasjon», tenkt på hva som kommer til å skje om ikke alle studentene får praksisplass. Til våren skal hun og hennes medstudenter ut i praksis som en del av bachelorløpet. Studentene må selv finne en virksomhet som tar imot praktikanter.

- Jeg er selvfølgelig bekymret både for meg selv og for mine medstudenter, og håper alle får den hjelpen de trenger til å finne en praksisplass, sier hun.

Hun beskriver det som utfordrende å skaffe praksisplass under koronautbruddet. Per nå vet Pettersen om kun én eller to studenter fra sitt kull som har fått praksisplass. Hun er spent på hvordan praksisperioden til studentene blir.

- Det er en utfordring å finne praksisplass når intervjuene er digitalt, det er vanskelig når det gjelder førsteinntrykk og å vise hva man er god til. Det blir spennende å se hvordan det blir når vi ikke kan møte på arbeidsplassen slik vi ville gjort til vanlig, sier hun til Kampanje.

- PR er et veldig praktisk fag og det er derfor viktig med praktisk og relevant erfaring, avslutter hun.

Trigger-sjef mener bransjen må skjerpe seg

Byråleder i Trigger, Bente Kvam Kristoffersen, forteller at de ikke har hatt praksisstudenter i år. Grunnen til dette er at det krever tid, oppfølging og planlegging.

- Det er et vanskelig år å planlegge i. Det er ikke nok å ta studentene inn og sette dem i en krok, det må være oppfølging og et program rundt dem, sier hun.

Trigger skulle ha en PhD-student på plass fra april, men Kvam Kristoffersen forteller at det ble vanskelig å ta på seg en ansettelse av en student når andre i byrået i den samme perioden var permittert. Hun legger til at alle i byrået nå er 100 prosent tilbake på jobb.

Trigger-lederen mener praksisarbeid handler mye om det å kjenne på hvordan det er å være i et miljø. Den muligheten vil ikke studentene få dersom de må jobbe fra hjemmekontor. Byrålederen har forståelse for at studenter kan være bekymret for jobbfremtiden i bransjen, nettopp fordi de mister nettverksbygging gjennom praksisarbeid.

- Studentene må ikke gi opp. Det er noe av det verste som kan skje og er noe vi som bransje kommer til å tape på, poengterer hun og fortsetter:

- I verste fall risikerer vi at bransjen tappes for kommunikasjonstalenter og det er ingen av oss tjent med, hverken som bransje eller kundene vi samarbeider med.

Kvam Kristoffersen bekrefter at mange studenter sender søknader om praksis til Trigger, og mener bransjen må finne en løsning slik at studentene får praktisk erfaring. Hun ønsker å samarbeide med utdanningsinstitusjoner, andre byråledere og studentene selv for å finne alternative løsninger på problemet. Praksisperioder over en lenger tidsperiode trekkes frem som en mulig løsning.

I tillegg understreker hun at det ikke er greit at virksomheter ikke svarer studenter når de sender søknader, og har en klar beskjed til bransjen:

- Vi er ingenting uten rekruttering. Der må vi skjerpe oss litt alle sammen, hvis holdningen er at «det tar jeg meg ikke tid til». Dette er et spark på leggen til de som ikke gidder, sier hun.

Må ha oppfølging:

- Det er ikke nok å ta studentene inn og sette dem i en krok, det må være oppfølging og et program rundt dem, sier Trigger-sjef Bente Kvam Kristoffersen.

Bekymret for PR-studentene: - Vil bli spesielt tøft for de uten praktisk erfaring