Ny Skal vi danse-produsent øker omsetningen: - Det har vært krevende under koronaen

Selv om Robinson-ekspedisjonen ble utsatt, lover Nordisk Film-sjefen likevel bedre tall i år enn i 2019.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kampen mot koronaviruset slo hardt ned i den norske TV-industrien og en rekke større produksjoner ble stanset og flyttet. Men norsk TV-produksjonsbransje synes å ha funnet en formel for å produsere TV til tross for strenge avstandsregler, økt oppmerksomhet rundt hygiene, hjemmekontorer og folk i karantene. 

For det fransk-eide TV-selskapet Nordisk Film TV lå det an til nesten en dobling av omsetning sammenlignet med 2019 da inntekten endte på 104,5 millioner kroner.

- Det så ut til at 2020 skulle bli helt kanakkas bra og det lå lenge an til en dobling av omsetningen ttil nesten 200 millioner kroner, men så måtte «Robinson» flyttes og et par andre større produksjoner ble også berørt. I tillegg skulle vi gjøre «71 grader nord» for en fransk kanal, men heller ikke den produksjonen lot seg gjennomføre, sier daglig leder i Nordisk Film TV, Erlend Hernø Røeggen, til Kampanje. 

Les også: Monster mister store TV-oppdrag - nå forsvinner «Skal vi danse» til Nordisk Film TV

Nordkapp-selfie:

På starten av 2020 så det meste lyst ut for produsenten av 71 grader Nord og selskapet lå an til å doble omsetningen. – Så ut til å bli et helt kanakkas bra år, sier Erlend Hernø Røeggen. Her Nordisk Film TV-sjefen med en selfie fra Nordkapp.

Mistet Robinson-oppdrag

Selv om «Robinson»-oppdraget for TV3 måtte kanselleres, tror TV-sjefen likevel ikke at inneværende år blir for galt.

- Vi leverer et år som er bedre både på omsetning og resultat enn det vi klarte i 2019, sier han.

I forkant av fremleggelsen av statsbudsjettet kunne den nye direktøren for Norsk Filminstitutt, Kjersti Mo, fortelle om en bransje som var hardt rammet koronapandemien. Ifølge en fersk Menon-rapport   om koronakrisens virkninger, estimerer konsulenthuset«at mange aktører har opplevd en kraftig reduksjon i omsetning sammenlignet med et normalår.»  

Samlet anslår Menon at filmbransjen har tapt 35 prosent av inntektene i perioden mars til august og at produsenter orientert mot dramaserier og TV-produksjon har opplevd et omsetningsfall på opp mot 20 prosent.

- Ja, jeg kjenner meg igjen i det bildet som tegnes og særlig når vi ser utviklingen i forhold til hva vi trodde, men vi kan ikke sutre selv om marginen blir dårligere, sier Røeggen.

Det er jo et høyrisikoprosjekt og folk blir sjuke, men det er omgangssjuke og forkjølelse og heldigvis ikke noe annet. Erlend Hernø Røeggen, Nordisk Film-sjef om Skal vi danse

Tok over Skal vi danse fra Monster

Nordisk Film TV leverer til alle de store TV-kanalene og tok i år for første gang over «Skal vi danse»-produksjonen. Oppdraget tilfalt Nordisk Film som en følge av en større rettighetsavtale mellom eieren Banijay og BBC. 

- Vi fikk en, men samtidig mista vi en. Fremover skal ITV produsere «The Voice» fordi formateieren ble kjøpt opp av ITV internasjonalt, men det er sånn det er i denne bransjen, sier han.

Frem til i år var det Monster som produserte dansekonkurransen «Skal vi danse» på TV 2.

- Det har vært krevende under koronaen, men det har gått helt strålende og seertallene har jo vært knallbra, sier Røeggen.

- Blir det mer «Skal vi danse» på TV 2?

- Dette er et longrun i våre øyne så vi håper jo på det. So far so good, kan vi vel si, men det er jo kanalen som har siste ordet, sier Røeggen.

Så langt i programmet er det over 650.000 mennesker som konkurransen og da først og fremst linært, noe som er viktig for reklame-TV-salget til TV 2.

- Det er mye sykdom blant deltagerne leser vi?

- Det er jo et høyrisikoprosjekt og folk blir sjuke, men det er omgangssjuke og forkjølelse og heldigvis ikke noe annet. Deltakerne driver jo med toppidrett og da kan man også bli syk. Når det gjelder koronaviruset, produserer vi med ekstra tiltak slik at alle medvirkende kan føle seg trygge, sier han.

Har slitt med lønnsomheten

I tillegg til «Skal vi danse» så har Nordisk Film også humor, reality og det bransjen bare kaller shiny floor-show på menyen. Eksempler her er «Kongen befaler» på TVNorge og «Alle mot én» og «Maestro» på NRK.

- Vi er også kjempestolte av vår egen idé «Familiens ære» som gikk rett inn i gullrekka på NRK, sier Røeggen.

I fjorårets resultat er det kanskje først og fremst bunnlinjen som er verdt å trekke frem. Nordisk Film TV leverte et overskudd på driften på 7,5 millioner kroner, en kraftig økning på tilsvarende resultat på 2,5 millioner kroner i 2018.  En må helt tilbake til 2012 for å finne et høyere driftsresultat i Nordisk Film TV.

Men den gang var omsetningen på over 160 millioner kroner og altså langt høyere.

- Vi er kjempehappy med tallene og resultatforbedringen skyldes den store øvelsen vi har gjort de siste årene. Vi har trimmet organisasjonen og blitt tydeligere på hva kan leverer. Vi er blitt bedre både på pitsjing og på å håndtere prosjekter bedre. Dette er en prosess som har pågått helt tilbake i 2016.

- Så nå er eierne i Paris fornøyde?

- Ja, omsetningen er ikke så høy, men da er det ekstra gledelig at vi leverer så gode resultater. Det er gledelig at vi har den trekkspillfunksjonen for det er ikke gitt at vi skal ha en jevn omsetning i denne bransjen. Det kan svinge mye avhengige av hvilke prosjekter du har inne, sier han.

Les også: - Satsingen på humor og underholdning har vært en «lifesaver»

Dratt ned på antall ansatte

Som TV-produksjonsselskap teller ikke Nordisk Film TV altfor mange faste årsverk, da alle oppdragene gjennomføres på prosjektbasis. Likefull har antallet faste medarbeidere blitt redusert de siste årene fra rundt 20 til ned mot 13 ansatte. 

- Vi har fått en veldig flat struktur og har en liten ledergruppe og mindre faste kostnader. Det er veldig få ledd som ikke er fakturerbare og vi har mange gode produsenter og produksjonsledere som holder eget hus uten vår innblanding. Vi har kultur for å stole på hverandre, sier han.

Nordisk Film er eid av den franske TV-produksjonsgiganten Banijay som har kjøpt seg stort opp på det internasjonale og det nordiske TV-markedet med selskaper som Mastiff, Rubicon, Yellow Bird og Screen Media i stallen i Norge. Til sammen har selskapet en omsetning i Norge på 431 millioner kroner i 2019.

Les også: Mastiff, Nordisk Film TV og Rubicon samles under samme eier - blir Norges største TV-produsent

Her kan du se alle tallene til Nordisk Film TV for 2019. Alle tall i MNOK. TV-produsent med kraftig resultatforbedring

Nordisk Film TV 2019 2018 Endring i %
Omsetning 104,5 93,8 + 10,7
Driftsresultat 7,5 2,0 + 275
Resultat før skatt 7,7 1,8 + 328

Ny Skal vi danse-produsent øker omsetningen: - Det har vært krevende under koronaen