Snapchat vokser i rakettfart i ny annonsørrapport – flere trekker i Facebook-bremsen

For første gang vokser Instagram, YouTube og Snapchat mer enn Facebook i Anfo-undersøkelsen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

30 prosent av norske annonsører sier de vil bruke mindre penger på reklame og det er færre store annonsører som er blitt mer investeringsvillige. Det viser ferske tall fra «Den store annonsørrapporten» som Annonsørforeningen (Anfo) presenterer på Latter i dag. 

- Vi ser en nedkjøling og store annonsører reduserer budsjettene i betalte kanaler, sier fagdirektør Håvard Bakken i Anfo.

Samtidig kan de digitale kanalene forsyne seg av en stadig større del av annonsørenes budsjetter, og det er i sosiale medier at viljen til å øke investeringene er størst. 64 prosent av annonsørene sier de vil legger mer penger i sosiale medier, mens bare seks prosent vil redusere pengebruken her.

- Utviklingen vokser i samme takt og appetitten på sosiale medier er fortsatt stor, sier administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange.

Veksten fordeler seg ikke likt mellom de ulike kanalene. For første gang siden Anfo begynte med denne studien, vokser Instagram, YouTube og Snapchat mer enn Facebook. Sistnevnte er fortsatt kongen på haugen, men nå har kanalen en «nettovekst»  (andel som vil satse mer minus andel som vil satse mindre) på 44 prosent. For bare tre år siden var nettoveksten på hele 80 prosent.

- Den daglige dekningen til Facebook er gedigen og de er fortsatt kongen på haugen. Vi kan ikke si at F'en ligger nede for telling enda, sier Bakken.

- Hva tror dere fallet i veksten til Facebook skyldes?

- Når man er på et veldig høyt nivå vil veksten naturlig nok avta. Fortsatt er det 44 prosent som sier de vil øke, men det er færre enn bare for noen år siden. Det vokser fortsatt, men bildet kunne nok sett annerledes ut om flere annonsører hadde tatt konsekvensen av alt som har gått galt rundt Facebook de siste årene. Rett og slett vært litt mer skeptiske. Facebook har jo gått fra krise til krise og blir jo gang på gang tatt med buksene nede, sier Drange.

- Skal Facebook videre ned neste år?

- Det ser ut som en avtagende vekst er en trend. Vi kommer nok ikke unna det.

Kampanje har forsøkt å hente inn en kommentar fra Facebook, men har fått beskjed via deres pressekontakt i Slaeger at de ikke vil kommentere funnene før de har sett hele rapporten.

McDonald's snakker rett til kundene på Snapchat

Instagram har en «nettovekst» (andel som vil satse mer minus andel som vil satse mindre) på 60 prosent. Det er seks prosentpoeng bedre enn fjorårets nettovekst. Men det er Snapchat som har hatt den største utviklingen de siste årene. De har en nettovekst på 46 prosent, opp 18 prosentpoeng på tre år.

- Snapchat er den soleklare vinneren og vi sa allerede i fjor at de kommer til å vokse. De er lanserer flere produkter og har også blitt en norsk organisasjon, sier Bakken.

McDonald's er blant annonsørene som har tatt i bruk Snapchat som en naturlig del av mediemiksen.

- Det er klart vi er opptatt av å være til stede der gjestene våre er, og en del av dem er ganske unge, sier Mari Husby, som er markedsføringssjef i McDonald's.

Også i den nye reklamekampanjen til McDonald's – kalt «Stjel våre ansatte» - er hamburgerkjeden til stede på Snapchat. Der viser de frem McDonald's som et springbrett for ungdom inn i arbeidslivet.

- Dette er en litt ny måte å snakke på der vi bruker levende bilder og ansatte som snakker direkte til seeren. Det blir spennende å se resultatene av det, sier Husby i McDonalds'.

- Har Snapchat blitt viktigere for dere?

- Vi har vært på Snapchat lenge, så jeg vil heller si at vi har lært mer av hvordan vi best kan bruke Snapchat. Man kan ikke bare bruke det samme som man bruker på Facebook og Instagram, man må optimalisere innholdet for å utnytte det sekundet du har av oppmerksomhet.

Vi har gått helt bort fra å tenke at vi skal ha emosjonelle filmer på Facebook. Langversjoner i breddeformat har vi sluttet med. Aleksander Hetland

- Har blitt mer aksept for reklame på Snapchat

McDonald's har jobbet med reklamebyrået Nord DDB og mediebyrået OMD. Nord DDB har både utviklet det kreative konseptet og produsert kampanjen.

- Når vi vet at det er et stort problem for unge å skaffe seg relevant arbeidserfaring, er ekte og ærlige portretter av de ansatte en fantastisk måte å vise at McDonald's faktisk er en av Norges mest inkluderende arbeidsplasser, sier rådgiver i Nord DDB, Aleksander Hetland.

Han forteller at de «nesten alltid» bruker Snapchat i kampanjene de utvikler for kundene sine.

- De unge er på Snapchat, og det er ikke så lett å treffe dem andre steder. I motsetning til sosiale medier som Facebook og Instagram, ser man hovedsakelig Snapchat med lyd, så man kan lage historiefortelling med både lyd og bilder. Etter hvert har det også blitt mer aksept for reklame på Snapchat, det er ikke så irriterende. Budskapet blir oppfattet og man får med seg kampanjen, sier Hetland.

Det som funker dårlig er å klippe om filmer som er laget for andre medier, ifølge rådgiveren.

- Vi lagde filmene tett på personene som snakker rett til kamera. Det vet vi er noe som fungerer veldig bra på Snapchat. Når vi har det i bakhodet, får vi veldig bra resultater.

Denne kampanjen er også til stede på tv, bannere, print og Facebook, og sistnevnte er fortsatt en viktig kanal, om man bruker den riktig.

- Facebook er en fin kanal for å segmentere og bygge dekning raskt, men det vi ser er at man på Facebook konkurrerer med alle poster fra vennene dine, idrettslag eller andre ting som du er engasjert i. Det er vanskelig å skrike om oppmerksomheten mellom alt det. Folk scroller forbi videoene og ser bare et par sekunder. Vi har gått helt bort fra å tenke at vi skal ha emosjonelle filmer på Facebook. Langversjoner i breddeformat har vi sluttet med. Der gjelder det å få ut budskapet tidlig og bygge kjennskap og dekning på det vi skal ut med.

Reklamerådgiver i farta:

Aleksander Hetland kombinerer rådgiverjobben i Nord DDB med «Skal vi danse» på TV 2 denne høsten. Her er han på lanseringen av TV 2-programmet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Gjør suksess med reklame som ikke kan hoppes over

Snapchats norgessjef Steffen Rabben tror det er flere grunner til at annonsørene har fått øynene opp for deres kanal.

- Annonsører ønsker å nå målgruppen der de er, og derfor ser vi at interessen for Snapchat fortsetter å øke i takt med brukermassen. I tillegg er det en plattform hvor man enkelt og rimelig kan målrette seg som man ønsker, og hvor det også er rom for å spille på kreativitet. Mange annonsører opplever oss som et friskt pust gjennom at vi har unike formater og at man kan kjøpe self serve via vår vår annonseplattform, sier han til Kampanje.

Blant Snapchats mest populære reklameprodukter, finner vi ironisk nok et produkt som legger seg tettere opp mot den tradisjonelle tv-reklamen enn tidligere reklameformater på Snapchat.

- Vi opplever en stor interesse for Commercials som er non-skip-videoformatet vi lanserte forrige kvartal. Det gir annonsører en strålende mulighet til å nå ut med seks sekunders reklame som fyller hele skjermen, og i tillegg spilles med lyd. I tillegg setter annonsører pris på vår AR-løsning hvor brukere frivillig ønsker å bruke tid med deres merkevare, sier Rabben.

Bruker mindre på tradisjonell reklame

Anfo har også spurt annonsørene om de kommer til å øke eller redusere reklamebudsjettet i tradisjonelle kanaler. Her kommer det frem at en overvekt av annonsørene vil redusere budsjettene sine.

30 prosent av annonsørene sier de vil redusere TV-budsjettet, mot 13 prosent som sier de vil øke. Flere store annonsører mener av TV-kanalens storhetstid nærmer seg slutten.

- Fire av ti av de aller største annonsørene sier de vil kutte i TV-budsjettene og syv av ti tror ikke TV vil være den dominerende merkevarebyggende kanalen om tre år, sier Håvard Bakken i Anfo.

Les også: Bjørn Solvang blir «PR-agent» for reklame-tv - TV 2, TVNorge og TV3 går sammen i ny allianse

34 prosent sier de vil redusere investeringene i avisreklame, mot bare 3 prosent som vil øke. Heller ikke magasinbransjen kan se frem mot vekst. 27 prosent av annonsørene vil trappe ned her, mens 7 prosent vil trappe opp.

Radiobransjen opplever også mindre tillit hos annonsørene. 16 prosent sier de vil redusere radioreklamen, mens 11 prosent vil øke. Det gir en nettoendring på minus 5 prosent.

Kartlegger annonsørenes betalingsvilje:

- Utviklingen vokser i samme takt og appetitten på sosiale medier er fortsatt stor, sier administrerende direktør i Anfo, Jan Morten Drange.

Snapchat vokser i rakettfart i ny annonsørrapport – flere trekker i Facebook-bremsen