Deler gris og kylling i ny reklameavtale – mener Gilde-merket har «stått seg godt» etter NRK-avsløring

- Det er ingen tvil om at vi stakk hodet fram og fikk kritikk for at vi var så tydelige, sier Nortura-topp.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Kjøtt- og påleggsprodusenten Gilde har avsluttet en ny byråkonkurranse der eieren Nortura har bestemt seg for å stokke om på byråsamarbeidet sitt. Byråbytte kommer dermed kort tid etter sommerens rystende NRK-dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter» som handler om dyreholdet på flere svinefarmer rundt om i Norge. I 2014 la Nortura alle eggene i en og samme kurv hos Try-huset, men nå splitter bøndenes eget selskap kontoene. Try får fortsette med Gilde, mens Per Høj får ta hånd om kyllingproduktene til Prior.

- Vi har hatt et solid og godt samarbeid med Try siden 2014, og dette ønsker vi å videreføre, sier konserndirektør for salg, kategori og marked, Harald Bjerkens, til Kampanje. 

Etter det Kampanje kjenner til var det seks-syv byråer som var med å konkurrere om oppdraget før det til slutt stod mellom Per Høy, Kitchen, Morgenstern og Try.

At de nå likevel velger å splitte de to kontoene forklarer han med at det er snakk om to forskjellige merkevarer.

- Vi har to sterke merkevarer i Gilde og Prior. Merkevarene bygger på de samme grunnleggendeverdiene gjennom den norske bonden, men det er like fullt to enkeltstående merkevarer som har sine unike attributter. Vi har også stor tro på at Per Høj kan ta Prior til nye høyder, sier Bjerknes til Kampanje.

Gilde opplyser ikke hvor stor verdi kontrakten har, men Kampanje har tidligere anslått kontoen til rundt ti millioner kroner i året.

Les også: - Klart for tidenes merkevare-comeback

- Gilde står seg godt:

Gildes konserndirektør for salg og marked Harald Bjerknes mener merkevaren Gilde har kommet seg gjennom stormen etter den rystende svinedokumentaren i sommer. - Våre målinger viser at Gilde-merkevaren står seg godt hos forbruker, sier Bjerknes.

- Merkevaren Gilde er styrket

Da Nortura valgte Try tilbake i 2014 var det etter et ønske om «å begeistre mer» og rede grunnen for et merkevare-comeback for Gilde. På spørsmål om han føler at Gilde og Try har lykkes med det, svarer han.

- Vi har fått til mye sammen med Try i disse fem årene. Merkevaren Gilde er har fått en betydelig styrket merkepreferanse og merkeprofil på alle viktige parametere, sier Bjerknes-

I 2014 var det 60 prosent av forbrukerne som foretrakk Gilde, viste tall fra den gangen. I dag legger Bjerknes frem tall som viser at «assosiasjonen mellom Gilde og den norske bonden» har økt fra 40 prosent til 60 prosent. I tillegg vokser Gilde også på folks oppfatning av at Gilde-produktene er laget av kun norsk kjøtt og at selskapet har produkter «med svært god smak».

- Både Gilde og Prior har høy og stabil merkepreferanse, og merkeprofilen er klart styrket siden 2015 da en ny merkestrategi ble implementert. Kjennskapen til at Gilde og Prior er norsk er kraftig forbedret. Samtidig er konkurransen i dagligvarehandelen tøff og forbrukerne stiller høye krav til helse, bærekraft og dyrevelferd, sier han.

Samtidig er det kjent sak at sommeren ikke ble den aller beste for Gilde etter at NRK publiserte en «Brennpunkt» om svært kritikkverdige forhold knyttet til svineoppdrett og produksjon av kjøtt. Den siste omdømmeundersøkelsen til Ipsos, viste at nordmenn har et godt inntrykk av Nortura. Nortura kom her på inn på en 39. plass og kunne vise til pen utvikling fra 2018 til 2019, ifølge Ipsos. Men Ipsos-målingen ble gjennomført før den mye omtalte dokumentaren om norsk svineoppdrett, vist på NRK «Brennpunkt» en drøy uke etter målingen ble gjennomført.

- Har dere gjort noen egne målinger på Gilde-merkevaren etter Brennpunkt-programmet gikk på lufta og hvordan tror dette programmet har påvirket oppfatningen av Gilde-merkevaren?

- Det har vi og disse målingene viser at Gilde-merkevaren står seg godt hos forbruker, sier Bjerknes.

Les også: 

Ingen vil at bønder i Norge skal være sånn, og heldigvis er jo heller ikke norsk landbruk sånn. Kjetil Try, Try-huset

Svarte på kritikk med helsideannonser

Etter NRK-dokumentaren fikk Gilde også kritikk for hvordan de svarte på de kritikkverdige forholdene som ble avdekket. Svineprodusenten gikk ut og forsvarte seg på flere helsides annonser i avisene noe mange reagerte på.  «Står det Gilde på pakka, skal du være trygg på at kjøttet alltid er norsk og at dyra har hatt det bra. Holder man ikke standarden for dyrevelferd, leverer man ikke kjøtt til Gilde» kunne man lese og en av dem som reagerte var Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania som mente kjøttprodusentens forsøk på «skadebegrensning» i landets største aviser var feilslått.

- Det er ingen tvil om at vi stakk hodet fram og også fikk kritikk for at vi var så tydelige. Men mange har også satt pris på nettopp det. Vi har vist hva vi står for, sier Bjerknes i dag.

- Tok Gilde et bevisst valg om å dra ned reklametrykket etter NRK-dokumentaren i sommer?

- Vi har ikke redusert trykket vårt i perioden etter «Brennpunkt»-dokumentaren. Rett i etterkant av dette gikk man inn i sommerferie, og da er vi generelt mindre synlig i media enn resten av året. Men fra høsten og skolestart har vi kjørt etter planen og med samme trykk som vi vanligvis har, sier han.

Tall fra Nielsen viser likevel at annonsørgrupperingen Landbruket, som Gilde er en del av, har dratt ned annonseringen fra 538 millioner kroner brutto til 453 millioner kroner for perioden frem til august i år.

- Blir det utfordrende tror du å lage kommunikasjon som hyller bonden og romantiserer landbruket, etter «Brennpunkt»-programmet og kritikken av kampanjen dere kjørte i ettertid?

- Vi kommer til å være opptatt av at vår kommunikasjon er ekte og ærlig, og skal fremstille bonden og landbruket slik det er. Det er ikke snakk om å romantisere, men å vise ekte historier om den jobben den norske bonden gjør. Dette for å gi forbruker god og trygg norsk mat. Men det som også blir viktig fremover, er å synliggjøre for forbruker at velger man norsk kjøtt fra den lokale Gilde-bonden, så får man noe mer med på kjøpet. Pengene går tilbake til bonden, som igjen bidrar til å holde lokalsamfunn ved like over hele landet, sier han.

Bjerknes sier det blir viktig for reklamebyrået Try å styrke omdømmet til Gilde fremover.

- Gilde har i dag en sterk posisjon. Vi jobber hele tiden for å styrke merkevaren vår ytterligere, og det er klart at dette blir en stor del av oppdraget til Try. Å vise fram alle de kvalitetene som følger med når man kjøper Gilde-produkter blir viktig framover.

- Ikke unaturlig å dele opp Gilde og Prior

I reklamebyrået Try er daglig leder Kjetil Try glad for å få fornyet tillit på Gilde-merkevaren. 

- Vi har hatt gleden av å ha Gilde som kunde i flere år, og det har vært et spennende samarbeid. Vi er derfor veldig glade for at Gilde velger å fornye avtalen med oss og særlig når vi har vært i konkurranse med flere andre flinke byråer. Det er alltid deilig å trekke det lengste strået, sier Kjetil Try.

Han sier også at reklamebyrået Try måtte stoppe litt opp da NRKs «Brennpunkt» gikk på lufta i sommer.

- Ingen vil at bønder i Norge skal være sånn, og heldigvis er jo heller ikke norsk landbruk sånn. Det finnes dårlige utøvere i alle yrker, men når Try-huset jobber med Gilde, jobber vi med folk som er ekstremt opptatt av dyrevelferd, og lokale bønder som er opptatt av sunn, norsk mat og sunne norske dyr.  Når alt kommer til alt så er det jo de lokale bøndene som er Gilde, sier reklamesjefen.

Om dokumentaren og etterdønningene etter denne, kommer til å prege reklamen og kommunikasjonen Try nå skal utforme for Gilde, svarer han.

- Vi skal snakke om sunn, god mat fra gode norske bønder. Det er det som kommer til å være i fokus. Jeg er rimelig sikker på at nordmenn vet at det som kom frem i dokumentaren ikke er representativt for den norske bonden.

- Er det et skår i gleden at Prior forsvinner ut av Try?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det var bestemt at Prior og Gilde skulle deles på to byråer. Hvitt kjøtt og rødt kjøtt konkurrerer jo litt om de samme kundene. Da er det ikke helt  unaturlig at dette deles opp, sier Try.

Deler gris og kylling i ny reklameavtale – mener Gilde-merket har «stått seg godt» etter NRK-avsløring