Skremmer kjendiser med bøter - John Arne Riise bare blåser av nok et gult kort

Også John Carew, Aylar Lie og Triana Iglesias får advarsler. Se hele listen her.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Lotteritilsynet varslet i fjor en tøffere offensiv mot spillselskapene og deres samarbeidspartnere. Nærmere 1.000 aktører mottok et brev hvor Lotteritilsynet slår ettertrykkelig fast at det er ulovlig å markedsføre utenlandske spillselskap - og at å jobbe for selskapene kan være straffbart.

Nå har Lotteritilsynet sendt ut en bunke med nye brev til et tyvetalls kjente nordmenn som markedsfører utenlandskespillselskaper. Det er blant annet såkalte spillambassadører som får en klar advarsel fra tilsynet i posten. Spillambassadører er på godt norsk kjendiser som mottar penger for å drive PR for pengespillselskapene. Blant dem er John Arne Riise, John Carew, Aylar Lie, Triana Iglesias, Linni Meister og Morten Langli (se hele listen lengre nede i saken).

I brevet skriver tilsynet blant annet dette:

«Du mottar dette brevet fordi vi anser deg som en kjent person med stor påvirkningskraft, som også blir forbundet med et utenlandsk pengespillselskap. Mange kjente personer utøver aktivitet som kan rammes av forbudet mot ulovlig markedsføring og formidling av pengespill. Dersom du fronter et ulovlig pengespillselskap, enten ved å dele innlegg på sosiale medier eller ved å opptre på arrangement i samarbeid med et ulovlig pengespillselskap kan dette innebære brudd på forbudet mot markedsføring og formidling av ulovlige pengespill».

Lotteritilsynet påpeker at den som jobber for spillselskapene risikerer bøter:

«Dersom Lotteritilsynet finner brudd på pengespillovgivningen kan vi sende varsel om vedtak, fatte vedtak og ilegge tvangsmulkt. Tvangsmulkt kan være en løpende bot som vokser eller et engangsbeløp».

Les også: Her er byråene som jobber for de omstridte spillgigantene

Les også: Stenger hundrevis av nettsteder i kampen mot spillreklame - byråene går ennå fri

- Det er synd at staten, som er største konkurrent til utenlandske spillselskaper, ikke opptrer mer redelig

Den tidligere Liverpool- og landslagsspilleren John Arne Riise er altså blant dem som har mottatt brevet fra Lotteritilsynet. Det bekrefter Riise overfor Kampanje.

- Dette er ikke første brevet vi har fått, sier den tidligere fotballspilleren som mandag lanserer sin selvbiografi.

Riise mottok også brev fra Lotteritilsynet i 2016. Noen måneder tidligere hadde Riise sagt opp reklameavtalen med spillselskapet Betsson, som sto i veien for at han kunne spille fotball i Norge igjen.  Men så gjorde Riise helomvending. Han la fotballskoene på hylla og gjorde comeback i Betsson, tross advarselen fra Lotteritilsynet.

Nå sier Riise til Kampanje at han ønsker at norske myndigheter skal likebehandle Norsk Tipping og andre spillselskaper.

- Jeg ønsker en regulering, slik at det er like regler for alle. I fotballen kaller vi det fair play. Det er synd at staten, som er største konkurrent til utenlandske spillselskaper, ikke opptrer mer redelig. Gudskjelov har jeg en manager som har hele magen full av is, sier Riise til Kampanje.

Riises manager er Erland Bakke. Også han reagerer på at staten forskjellsbehandler spillselskapene.

- Staten er eier av den største aktøren innenfor nettspill i Norge, Norsk Tipping. At samme eier ønsker å bryte EØS-lovgivningen samtidig som den prøver å skremme bort og gjøre det vanskelig for konkurrenter, er vel vanlig. Dette tar jeg med knusende ro, sier Bakke til Kampanje.

Kan straffes med bøter eller fengsel

Lotteritilsynet avviser kritikken fra John Arne Riise og hans manager.

- I Norge har vi blitt enige om noen regler for hva som er lov og ikke lov. Utenlandske spillselskap har ikke lov til å tilby og reklamere for spillene sine i Norge. Lovforbudet er først og fremst satt for å beskytte folk mot spilleavhengighet. Folk skal ikke spille bort mer penger enn de har råd til å tape. EFTA-domstolen har vurdert de norske reglene og har kommet til at de er i samsvar med EØS-lovgivningen, sier avdelingsdirektør Linda Vollestad Westbye i Lotteritilsynet til Kampanje.

- Det virker som advarslene fra Lotteritilsynet preller av på Riise. Hva vil dere gjøre nå?

- Vi har informert om det gjeldene regelverket i Norge, og Riise bekrefter at han har fått informasjonen. Vi forventer at  han følger det norske regelverket. Lotteritilsynet er det norske fagorganet på pengespillområde. Vi inviterer gjerne Riise og hans manager på møte med oss for å klargjøre jussen på dette området.  Utover dette vurderer vi til enhver tid hvilke tiltak og sanksjoner tilsynet skal prioritere.

- Hvor mange brev har dere sendt ut?

- Vi har sendt ut et informasjonsbrev til cirka 20 personer som på ulike måter har en kobling til et utenlandsk pengespillselskap som ikke har lov til å tilby og markedsføre pengespill i Norge. Målet med brevet er å informere personene om det norske regelverket, og gjøre de beviste på egne valg og handlinger.

- Hvilke sanksjoner kan dere iverksette mot aktører som dere mener bryter norsk lov?

- Når det gjelder sanksjonsmuligheter så kan vi fatte pålegg med vedtak om stans av det ulovlige forholdet. Hvis personene ikke etterlever vedtaket kan vi ilegge tvangsmulkt. Overtredelse av loven kan også medføre straff med bøter eller fengsel, sier direktøren i Lotteritilsynet.

Les også: Riise på «verstingliste» i striden om bettingreklame

Les også: Riise bryr seg ikke om advarsel - gjør comeback i Betsson

Har fordoblet reklameinvesteringene siden 2013

Etter at Lotteritilsynet i fjor raslet med sablene, valgte én norsk kjendis å bryte med et spillselskap. Artisten Sandra Lyng bekreftet at  hun ønsket seg ut av avtalen med Folkeautomaten, en merkevare spillgiganten ComeOn står bak.

Hennes manager var Erland Bakke.

- Sandra har funnet ut at hvis det er en eneste person som blir spillavhengig av disse reklamene, så er det ikke verdt det. Derfor fortsetter vi ikke samarbeidet med Folkeautomaten, sa Bakke til VG.

Les også: - Håper Riise gjør som Sandra og tar til fornuften

Foreløpig er det lite som tyder på at Lotteritilsynet klarer å demme opp for flommen av spillreklame.

For utenlandske spillselskap har i løpet av ett år sprøytet 866 millioner bruttokroner på tv-reklame rettet mot nordmenn, ifølge en analyse gjort av Medietilsynet. Dette tilsvarer en total vekst på 17 prosent på ett år.

Dermed fortsetter spillselskapene å pumpe reklamekroner inn i norske tv-kanaler som sender fra Storbritannia. Det vil si tv-konsern som MTG og Discovery.  I 2014/2015 var den totale summen på 609 millioner kroner, og i 2015/2016 var den på 742 millioner kroner. Etter det Kampanje forstår mener tv-bransjen det er snakk om rundt 500-600 millioner kroner netto årlig i omsetning av spillreklame. I tillegg skummer byråer, produksjonsselskaper og kjendier fløten av dette voksende reklamemarkedet.

Les også: Bruker stadig mer penger - kjøper betting-reklame på norsk tv for 866 millioner

Kan få bøter: Her er kjendisene Lotteritilsynet advarer

  • John Arne Riise, blogger og tidligere landslagsspiller
  • Linni Meister, tv-kjendis og modell
  • Petter Kristiansen, pokerspiller og artist
  • Thomas Myhre, ekspertkommentator og tidligere landslagskeeper
  • John Carew, tidligere landslagsspiller
  • Thorstein Helstad, tidligere landslagsspiller
  • Ronny Johnsen, tidligere landslagsspiller
  • Silje Nilsen, pokerspiller
  • Aylar Lie, pokerspiller og tidligere modell
  • Morten Langli, fotballkommentator
  • André Villa, motorcrosskjører
  • Triana Iglesias, tv-kjendis og modell
  • Emil Weber Meek, MMA-utøver
  • Mohsen Bahari, MMA-utøver
  • Lasse L. Matberg, Instagram-profil og offiser
  • Marit Strømøy, båtrace-fører og artist
  • Kenneth Berg, MMA-utøver

Skremmer kjendiser med bøter - John Arne Riise bare blåser av nok et gult kort