Slik skapte nordmannen Cirkle K-merkevaren

Skal bygge en ny, global merkevare. Pris: Én milliard kroner.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Det er kun noen små uker siden det ble kjent at Statoil-stasjonene slik vi kjenner dem i Norge, snart er historie. For eieren, det kanadiske konsernet Alimentation Couche-Tard, bestemte seg for å bli skikkelig store. For å bli det, måtte det en merkevareomlegging av dimensjoner til. Bare prisen for de 2300 bensinstasjonene i Europa er estimert til 500-600 millioner kroner.

Les også: Tror nordmenn vil venne seg til «Circle K-koppen»

Les også: Bruker 500 millioner på å kvitte seg med Statoil-navnet

Å beslutte at man skal erobre verden og bygge en internasjonal merkevare er ikke en liten beslutning. Men det var det de besluttet – de 50 lederne og mellomlederne i det kanadiske konsernet Couche Tard - der de satt i en rorbu i Lofoten i 2013. 

«The Lofoten Declaration»
I 2012 kjøpte Alimentation Couche-Tard Statoil Fuel & Retail, som tidligere var den delen av Statoil som drev bensinstasjonene til selskapet. I kjøpsavtalen het det at Couche-Tard fikk lov til å «låne» Statoil-navnet på bensinstasjonene maksimalt til 2021. Europeisk direktør i Statoil Fuel & Retail Jacob Schram rykket opp i Couche-Tards globale konsernledelse og sommeren 2013 forberedte han et lederseminar som skulle arrangeres i Lofoten.

- Jeg satt på en strand i Danmark og tenkte på at gründeren Alain Bouchard i Couche-Tard hadde en drøm om å ha et stort selskap. Faren hans hadde gått konkurs og det preget hans barndom. Jeg begynte å lage en plan som jeg tegnet for hånd. Kjernen var at vi hadde for mange varemerker, sier Schram og vifter med en bunke håndskrevne sider.

For han har tatt vare på det som ble første utkastet til den globale ekspansjonsplanen. Nå vifter han fornøyd med papirbunken med håndskrevet utkast til global merkevarestrategi for konsernet.

Da Lofoten-rorbua var full av Couche-Tard-ledere og mellomledere, la Schram fram sine tanker – og han var forberedt på at det kom til å bli en lang og vanskelig prosess.

- Jeg sa at vi måtte ha en større ambisjon og at vi har alle muligheter til å bli større og det mest foretrukne. Men hvis vi skulle få det til, måtte vi ha ett globalt brand, ikke mange forskjellige.  I Lofoten var det første gangen alle på det nivået møttes i konsernet, og så ble vi faen meg enige! Da ble jeg litt overrasket, sier Schram om starten på merkevareomleggingen.

Lederkonferansen resulterte i det topp hemmelige dokumentet « The Lofoten Declaration». At konsernet skulle rydde i porteføljen og slanke antall merkevarer, måtte holdes hemmelig fram til det var klart hva som lå i dette.

- Vi forpliktet oss til å finne en løsning innen 6-12 måneder Vi måtte holde det hemmelig og ikke involvere alle. Jeg vet at slike prosesser tapper energi i en organisasjon.

Operasjon Skyfall
Prosessen fikk navnet «Operation Skyfall», etter James Bond-filmen som akkurat da var ute på kinoer verden over.

- Skyfall bare ramlet ned i hodet mitt. Det er stort og mektig, og det skulle vi også bli, smiler en fornøyd Schram.

Han ledet et tung team av konserntopper som jobbet med prosjektet. Med seg fra Statoil Fuel hadde han prosjektdirektør Ina Strand, skandinaviadirektør Hans-Olav Høidahl og direktør for Øst-Europa Jørn Madsen. Sammen med konsulenter fra det danske selskapet Qvartz hadde gruppen gitt seg selv en deadline på ett år på å komme i mål. Til Kampanje forteller Schram at første del av prosessen gikk relativt greit.

- Et av hovedspørsmålene var om vi skulle være «One company - one business» eller «A company of businesses». Men vi ble raskt enige om at vi kun skulle ha ett brand. Så skulle vi bestemme hva vi skulle hete. Hehe, sier han og drar på smilebåndet.

- Da begynte vanskelighetene. Alle prøvde å være rasjonelle, men det gikk ikke. Det gjaldt meg også. Det var som om all logikk forsvant. Så derfor brukte vi like lang tid på å bestemme navn og logo som vi brukte på å legge hele strategien, sier han ærlig til Kampanje.  

Statoil-navnet var uansett utelukket, siden konsernet ikke hadde rettighetene til det. Det ble til slutt bestemt at de fire varemerkene Mac’s (Canada), Statoil (Norge), Kangaroo Express (USA) og Circle K (USA/Canada og Asia) skulle gjøres om til «nye» Circle K.

- Uttalemessig var det lettere enn «Couche-Tard», men dette var vanskelig å godta for hovedkontoret i Quebec. Etter at vi hadde blitt enige om Circle K, ble det gjort om noe slik at de i fransktalende Canada får beholde «Couche Tard», forteller Schram.

- Må være stolt
Når navnet var bestemt, måtte man også ta en runde og pusse opp de visuelle elementene. Schram understreker at merkevarebygging og visuell profil ikke er noe som bare er viktig for hvordan et varemerke fremstår eksternt.

- Branding handler ikke bare om kunden. De største brandene skapes innenfra. Så du må være stolt at det du driver med og bedriften du jobber i. Er du det, kan du flytte fjell.

Oppdraget med å lage en ny logo ble gitt til det danske designbyrået Studio Mega.  Byrået «pusset opp» Circle K-logoen og la blant annet til en oransje stripe under det røde – stripen er hentet fra Statoils logo. I tillegg ble det valgt en «skandinavisk» font. 

Se casefilm om logo-utviklingen her.

Den nye logoen ble presentert på et nytt ledermøte i New Orleans. Men fremdeles skulle det holdes hemmelig. Nå startet jobben med å fylle den nye, globale merkevaren med innhold og velge et reklamebyrå som kunne sette rebrandingen ut i livet. Og da var det det norske byrået SMFB som takk det lengste strået med implementeringen og siste fase av rebrandingen.

Les også: SMFB får full tank av «nye» Statoil

- I siste runde var det et dansk byrå, SMFB og et byrå fra New York som kjempet om kontrakten. Etter at alle tre hadde levert sine pitcher i Luxembourg, var det en enstemmig innstilling fra komiteen. Det var ingen tvil, forteller Schram.

Soloppgang
Prosjektet videre fikk navnet «A new dawn». Hele historien skulle presenteres med et bang samtidig over hele verden. Derfor ble alle stasjonsdrivere og medarbeidere på kontorene i åtte land i Europa invitert til ett event på Telenor Arena- og på nøyaktig samme tidspunkt ble nytt navn og ny logo avdekket for konsernets ansatte.

- Vi ville at de ansatte skulle være stolte. Statoil-logoen «dråpen» gikk ned i solnedgangen på scenen mens Eva Weel Skram sang «Skyfall». Jeg skiftet til smoking og entret scenen i beste James Bond-stil, forteller Jacob Schram entusiastisk.

- Salen telte ned fra ti, deretter antente jeg en rakett som gikk over hele Telenor arena og eksploderte over den gigantiske prismasten på andre siden av salen som dermed lyste opp med det nye navnet Circle K for aller første gang. Rommet som hadde vært Statoil-blått ble farget i våre nye farger rødt, orange og hvitt, med lys, flagg, ballonger, konfetti og en bilkortesje som leverte alle landenes flagg til en stor flaggborg på scenen. På store skjermer langs veggene var vi plutselig omgitt av bensinpumper som skapte en følelse av å sitte på forplassen til en fremtidig Circle K stasjon.

- Ja, det tok litt av, men det var veldig morsomt, supplerer kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas.

Avduking: Her er den nye Circle K-logoen avduket i Europa for første gang i Telenor Arena. Foto: Statoil Fuel & Retail

500 mil med folie
Men snøballen ruller videre. Nå legges planene for hvordan den store merkevareomleggingen skal skje. For totalt 15.000 bensinstasjoner globalt skal omprofileres. I Europa skal 2300 bensinstasjoner omprofileres fra Statoil til Circle K.

- Nå gleder jeg meg veldig. Brand og merkevarebygging er i min ryggrad. Og det er ikke ofte du får være med på en slik reise, sier Schram.

Og regningen? Den blir i milliardklassen. Når det er kommunisert at det koster 500-600 millioner kroner å rebrande de 2300 Statoil-stasjonene, spør Kampanjes journalist om ikke man snuser på en milliardregning?

- Det blir et milliardprosjekt, det kan du trygt slå fast, svarer kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas.

I mai 2016 starter omprofileringen for fullt, og i løpet av to år skal alle konsernets stasjoner og butikker være iført den samme Circle K-drakten. I Norge skal alle bensinstasjoner være prydet med Circle K- logo og materiell i løpet av ett år. To pilot-stasjoner i Norge vil bli omprofilert før jul.

Nå skal det bestilles logo-materiell til alle stasjoner og butikker. Hele 17.000 prismaster, eller såkalte totemer skal skiftes ut og få ny logo, og det skal bestilles hele 7000 fasadeskilt.

- Selskapets mest desperate mann sitter i USA for tiden. Han har bestillingen på pumpetakene. Denne listen som går rundt taket er selvfølgelig ikke standardisert… Couche-Tard har jo kjøpt 28-29 selskaper og bare i Norge har vi et kaos med masse forskjellige bygg og har ikke standardiserte stasjoner. Så han skal ha nytt materiell til 15.000 butikker og stasjoner og optimalisere bestillingen. Den totale lengden på kanten rundt pumpetak er på 500 kilometer! Det er mye klistremerker og folie på en bensinstasjon! Og han har det veldig travelt med Kangaroo Express-stasjonene som er først ute på rebrandingen i USA, forteller kommunikasjonsdirektør Pål Heldaas.

Men Jacob Schram tror nordmenn fint kommer til å klare å venne seg til det nye navnet og logoen.

- Ja, jeg tror det. Fordi min erfaring er at hvis du fyller et brand med de riktige tingene og gjør det bra, så blir brandet godtatt. Men jeg er også sikker på at det blir en overgang. Jeg tror mange nordmenn føler at Statoil er litt deres. Så det er nok litt norsk stolthet i det. Men hvis folk vet at Statoil kunne vi ikke hatt uansett, og får forklart at den oransje fargen blir videreført og konseptet «Miles» med dråpen blir videreført i verden, da synes jeg vi har fått til mye, avslutter Schram.

Slik skapte nordmannen Cirkle K-merkevaren