Ryddegutten

Morten Micalsen har startet ryddejobben i MTG i Norge, men hva skal TV3s nye «Masterchef» etter hvert servere tv-seerne?

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

De første strofene på «Stairway to heaven» spilles på oppfordring fra Kampanjes fotograf. Morten Micalsen tør ikke plugge i forsterkeren i frykt for plage nye kolleger i TV3. Han innrømmer at det til tider nok har vært et høyere lydnivå enn Kampanjes utsendinger opplever denne oktoberdagen.

– Gitar er verdens beste sosialmedisin. Jeg har plaget kolleger i årevis. Men jobben kan bli stressende, og da gjør det meg i godt humør, sier relativt fersk TV3-sjef Morten Micalsen.

De tre første månedene hos TV3 i Akersgata i Oslo føles som tre år, kan Micalsen fortelle. Men det ser ut som om det en god ting, for han gliser stort mens han verdensvant viser veien inn på kontoret «Hollywood».

– Det var et møterom før, sier han unnskyldende. Den ene kortveggen er dominert av et veggfoto av Hollywood-bokstavene.

Det eneste som kan ha en noe glamorøs sus, må være den gigantiske gitar-forsterkeren ved siden av el-gitaren. Men Micalsen avslører med et flir at det er et kjøleskap forkledd som en forsterker.

 – Kanalproblemer
Etter mange år som toppsjef i mediebyrået Mindshare, ble det i vår kjent at Morten Micalsen hadde takket ja til sjefsjobben i TV3.

– Hva var det som trigget deg til å si ja til jobben?

– Jeg brukte veldig kort tid på å si ja. Jeg satt trygt og godt der jeg satt. Men det som fikk meg til å si ja, var at det var relativt greit å se hva som måtte gjøres. Det er ikke tvil om at MTG hadde noen problemer med kanalene sine, og i konsernet har man vært klar over at det har vært grunnlag for endringer en stund. Men de måtte være sikre på at strategien var riktig, sier Micalsen.

Han sier at TV3 har en utfordring med identiteten, og dette er noe han ønsker å gjøre noe med.

– Vi har en del programmer av veldig bra kvalitet, men likevel er det en utfordring at folk ikke ser på – bare fordi det er på TV3. Etter at jeg kom har jeg blitt mer ydmyk. Det er ikke alt her som er dårlig. Noe er kanskje bedre enn sitt rykte, sier han og høres nokså overbevisende ut.

Han synes det er vanskelig å plukke ut et program han liker spesielt godt av de som i dag står på programmet. Men etter betenkningstid sier han triumferende:

– «Masterchef». Det ser jeg på sammen med sønnen min.

- Vi har noen år på oss
Det er liten tvil om at det trengs en redningsaksjon for tv-kanalen som tidligere har vært en stor og dominerende tv-kanal å regne med. MTG hadde lenge en målsetting om å være Norges nest største tv-hus i den kommersielle målgruppen 15-49, og kanalen lykkes med det i 2008. Tv-huset hadde på det meste et forsprang på tre prosentpoeng til TVNorge-familien i denne målgruppen, men forspranget glapp, og i 2010 var tv-husene jevnstore.

Deretter har pilene pekt i hver sin retning. Mens det som nå er SBS Discovery har fosset frem i markedet ved å rendyrke sin hovedkanal TVNorge som en humorkanal, samtidig som de har lansert en rekke tydelig profilerte nisjekanaler, har MTG slitt med å finne en tilsvarende tydelig profil for TV3.

Lanseringen av kvinnekanalen TV6 mot slutten av 2013 har heller ikke bidratt til å øke gruppens totale andel av seermarkedet, som nå ligger på rundt sju prosent blant alle seere i riksuniverset.  Micalsen avviser at kanalen befinner seg i et vakuum.

– Det er ikke vakuum. Nå går det bra her og vi går i budsjett. Så vi depper ikke. MTG har råd til å stå i fighten lenge, og tenker langsiktig. Vi har noen år på oss, og noen år må vi bruke. Selv om vi har kommet veldig raskt i gang, ser man ikke de første trekkene før rundt ett år frem i tid, sier han.

Han vil nødig si for mye om det som har vært TV3 før hans tid.

– Jeg vil ikke kritisere den tidligere ledelsen, nøler han.

– MTG Norge er inne i en ... om ikke snuoperasjon, så i alle fall en kraftig omlegging. Det betyr blant annet at vi skal lage ting som er litt mer intelligent enn der vi i gjennomsnitt har vært. Vi skal ha ting som har mer aspirasjoner i seg og er mer underholdende. Jeg har en klar oppfatning av hvor vi skal, sier Micalsen.

Han har brettet opp skjorteermene – ikke bokstavelig talt – men han har reflektert over at det er en stor jobb han har startet på.

– Nå gjør jeg en ryddejobb på alt fra struktur og innhold til hvordan vi sitter på kontoret. En del av prosessen er å gjøre tydelige valg. Og på et tidspunkt vil den nye ledergruppen komme ut med et tydelig løfte. Men vi må vente med å flagge det, varsler vi det for tidlig, vil folk se etter det i morgen, sier han.

Premiereklar
Bak den strategien som nå legges for TV3, har Micalsen sammen med sin ledergruppe lagt til grunn at samfunnet er i stadig endring.

– MTG TV vil heve sitt siktepunkt, ta bort noen og legge til andre. Men en ny start får konsekvenser i alle ledd. Det første vi gjorde var å ha en stor runde internt, for å forankre strategien. 93 prosent var positive og stilte seg bak den. De sju siste prosentene har vi ikke gjort noe med, sier han med et skjevt smil.

– Men hva skal TV3 være da?

– Det vil ikke bli synlig før høsten 2015. Alle medier har utfordringer og jeg tror vi har klart å identifisere våre. Vi vil være tydelig på hva vår edge er, men har ikke landet alle programmer ennå, sier han hemmelighetsfullt.

 

Avkobling: –Gitar gjør meg i godt humør, sier Morten Micalsen. (Foto: Eivor Eriksen)

Våren 2015 er sterkere enn noen gang i forhold til egenproduksjon. Og fra høsten 2015 kommer vi også til å bli sterkere enn noen gang Morten Micalsen

Micalsen erkjenner at kvalitet på programmene på kanalen har vært sterkt varierende.

– Noe er veldig bra, noe er helt ok, også er det noe som antagelig ikke er med videre i årene som kommer. Vi må rydde, og det tar tid.

Micalsens metode
På dagens tv-program fra kanalen er egenproduksjoner nærmest fraværende. Om kort tid skal programmet for våren 2015 legges frem, og Micalsen lover at nå skal det bli andre boller.

– Våren 2015 er sterkere enn noen gang i forhold til egenproduksjon. Og fra høsten 2015 kommer vi også til å bli sterkere enn noen gang.

Et stort arbeid med å identifisere vinnerkonseptene som skal redde kanalen, er satt i gang. Kanalen har invitert et stort antall produksjonsselskaper både i Norge og internasjonalt til én stor pitch der de ble invitert til å melde inn gode prosjekter.

– Vi sitter igjen med over 100 konsepter. Nå skal vi sortere og velge. Det er en prosess som uheldigvis for min tålmodighet tar litt mer enn 14 dager.

Resultatene fra denne prosessen vil ikke synes på norske skjermer før om tidligst et år.

– Hvor mange av de 100 konseptene kommer dere til å realisere?

– Vi shopper ikke bare på kort sikt. Noe bestemmer vi oss for å kjøre, noe legger vi utviklingsmidler i, og noe gjør vi eventuelt noe på i 2016.

Men allerede nå kommer han med en liten avsløring om ett program som kommer på TV3 til våren.

– Et av vårens program er «Bertrands metode», der motivator Bertrand Larsen skal vise møter med ressurssterke folk som har møtt veggen. Han er ikke en tøysemikkel, altså, sier Micalsen.

– Hva med programledere?

– Ja, vi ser etter tv-fjes. Mange av konseptene vi skal ha, vil vare i noen år. Det er mange mennesker der ute og noen skal hit. Vi ser etter folk som ikke bare er høye på seg selv, men også vil være med på å skape noe - sette noen fotavtrykk. Det er ikke sikkert vi kommer til å ringe Dan Børge, for å si det sånn, sier han. Og forteller at de mulige nye TV3-profilene han har snakket med hittil, alle har vært positive når de har blitt presentert for «nye» TV3.

 Micalsen tok turen til tv-messen i Cannes i tidlig oktober, men holder kortene tett til brystet om han hadde noen programkonsepter i kofferten på vei hjem.

No comment. Hehe. Men tv-messen i Cannes skaper gode diskusjoner og vi har alltid noen sloter vi skal fylle.

- Halve Grorud har vært i Thailand
Tidlig i høst ble det kjent at det som var blant de aller første realityseriene på norsk tv; «Robinson» forsvinner fra den TV3. Siden 1999 har Strix produsert serien der deltakerne som har lite mat og utstyr, befinner seg på en sydhavsøy og kjemper mot hverandre. Serien var lenge et av de sikreste kortene til TV3, men de siste årene har også seertallene på denne serien falt.

– Har dere solgt unna arvesølvet?

– Serien har gått i 12-13 sesonger på TV3. Tidlig på 2000-tallet var det eksotisk med en tv-serie fra en øde øy. Nå som halve Grorud har vært i Thailand ti ganger, kan vi se tilbake på et fantastisk konsept som kanskje ikke har gått ut på dato, men som har sett sine beste år. Kanskje er det bedre anvendelse av TV3s penger andre steder? Spør Micalsen og svarer på sitt eget spørsmål umiddelbart.

– Ganske sikkert. Det gir oss en mulighet og vi har fått et anstendig beløp å spille med. Og selv om vi ikke skal spille det bort, tror jeg den beste strategien er å beholde noe av det publikum kjenner og også noe nytt. «Robinson» byttes mot noe annet.

Mindre palmesus: Før han offisiellt hadde tiltrådt som TV3-sjef, godkjente Morten Micalsen salg av programsuksessen «Robinson».

Vi ser etter folk som ikke bare er høye på seg selv, men også vil være med på å skape noe Morten Micalsen

- Dommedagsprofetene tier
Der han tidligere måtte se på hele mediemarkedet under ett som sjef for mediebyrået Mindshare, må Micalsen nå holde blikket godt festet på tv-skjermen. Og han er optimist på mediekanalens vegne.

– Annonsørenes største utfordring er å få den oppmerksomheten de trenger. Derfor spiller tv en viktig rolle. For fremdeles vokser tallene på folk som ser på tv. Det kan bety flere ting; kanskje folk har sett ferdig Netflix og søker tilbake til tv'en eller kanskje bare det at vi har verdens største lommebok, sier han.

Så han mener at meldingen om at tv som mediekanal er død, er betydelig overdrevet.

– Dommedagsprofetene som dømte tv nord og ned, er i ferd med å tie. Disse profetene har hatt en digital agenda. Men svært få klarer seg kun med digitale plattformer. Vi vil derfor se lineær tv i god harmoni med det digitale. Andre flater – som print - vil slite, sier han. For det er innholdet man fyller kanalen med, som teller, mener han.

– TV3 er ikke en tv-kanal, men en content provider og kampen kommer til å stå om godt content, sier han selvsikkert.

Og tror at TV3 fremdeles i aller høyeste grad er med i kampen om de norske og nordiske tv-seerne. 

– TV3 har et fortrinn fordi vi lager lokalt innhold i tre nordiske land og kan lage samproduksjoner. Ta for eksempel «Broen» som har hatt stor suksess. Vi kan gjøre det til en tredjedel av kosten. Hvorfor skulle ikke vi klare å konkurrere med Netflix? Vi har penger og er minst like gode.

Møte med MTG
– Hva tenker du om kanalstrategien til MTG TV?

– Flerkanalstrategien er viktig. Og vi trenger en sterk hovedkanal. Nå bygger vi TV3 i første omgang, så kommer det mer etter hvert, sier han lurt.

– Hvordan har møtet med MTG-kulturen vært? Det har jo gått mange rykter om denne kulturen?

– Det har vært et generasjonsskifte, så jeg tror ikke MTG-kulturen i dag er den samme som den har vært før. Dessuten er kultur noe du bidrar til å lage selv. Her må man skille mellom kultur, rutiner og historie. Vi må ta med det som er bra og bygge videre på det. Ingen kan si at de har en kultur som har funket i 20 år og derfor funker den inn i 20 nye år.

– Hvis du skulle vært med på «Robinson», hva hadde du tatt med deg?

– Da skulle jeg hatt med en flaske Sancerre. Da er jeg sikret i alle fall én fin kveld.

Morten Micalsen:

  • Født: 1966
    Sivil status: Gift, 3 barn, hund.

  • - Hvem beundrer du mest?
    - Kona mi. Hun har lært meg å se muligheter i alle situasjoner - og å gjøre noe med dem.

  • - Hva ville tittelen på din selvbiografi vært?
    - «Livet er for kort til å spare på negative øyeblikk»

  • - Hvor går skillet mellom jobb og privat?
    - Skillet går der det går utover familien og det gjør det dessverre noen ganger. Prøver å ha et bevisst forhold til det. I en litt arbeidsintensiv periode for en tid tilbake ga min kone meg tilnavnet «donoren». Det er oppdragende og humoristisk kommunikasjon. Jeg tok den.

  • Stilling: Administrerende direktør i MTG TV (TV3, Viasat4 og TV6)
    CV: Sju år som adm.dir. i mediebyrået Mindshare, åtte år i reklamebransjen (blant annet som strategidirektør i Bates og planner i SLB), åtte år i analysebransjen (blant annet ansvarlig for merkevare og konsumentmarkedet i TNS Gallup).

    Annet: 10 år som foreleser i bl.a. forbrukeratferd, kommunikasjon og analyse, styreverv i organisasjoner og bedrifter, tildelt Mediaforums Hederspris, Hedersprisen i Stella (KF), vunnet en rekke internasjonale og nasjonale priser. Utdannet ved Handelshøyskolen BI, Master of Management (strategisk ledelse, strategi og kommunikasjon).

Ryddegutten