VGTV setter nye rekorder - selger TV-reklame for 130 millioner kroner i år

VGTV-redaktør Rolf Sønstelie og kommersiell direktør i Schibsted, Christian Haneborg, forteller om utsolgte annonseplasser, ekstrem seervekst og «Ikke lov å le på hytta»-suksess.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- Det har skjedd noe. Tidligere har trafikken vår gått mer opp og ned, men nå går alt stabilt mye bedre. Det er ikke bare høye topper, det meste løfter seg. Det er et nivåskifte i VGTV som er utrolig interessant, sier Rolf Sønstelie, redaktør i VGTV.

Det er mye som går på skinner i VGTV for tiden. Både reklamesalget og veksten i seere er på rekordnivåer og VGTV-toppene trekker frem samarbeidet med Viaplay om klipprettigheter rundt Premier League som en av årsakene.

- Den er viktig og spesielt når Norge har verdensstjerner som Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard i aksjon. I tillegg har vi økt investeringene på egne underholdningsproduksjoner og startet opp en video-satsing på Rampelys, samt at vi lager proffere og mer moderne nyhetssendinger og egne saker på video som får høy trafikk, sier leder for Schibsteds annonsesalg i Norge, Christian Haneborg

Haneborg anslår salget av reklame på VGTV til å ligge på rundt 130 millioner kroner i år. Han sier det på grunn av en større reorganisering av selskapet i fjor, som følge av den sterke satsingen på salg av VG Pluss, ikke gir mening å sammenligne dette tallet med tidligere regnskapstall. Omsetningen til VGTV falt fra 162 millioner kroner til 130 millioner kroner i 2021.

- Fra 2020 til 2021 så falt topplinjen med over 30 millioner kroner, men det representerer ikke inntektene på annonsene for de har skutt i været, sier Haneborg.

Med 130 millioner kroner i reklameinntekter i år er uansett VGTV nesten dobbelt så stor som nett-TV-konkurrenten Aller Media som kunne skilte med rundt 70 millioner kroner i reklameomsetning. VG-konsernet hadde etter tre kvartaler i år en omsetning på 1,6 milliarder kroner, opp ni prosent sammenlignet med tilsvarende omsetning i 2021.

Les også: Aller Media øker TV-salget til over 70 millioner kroner: - En fjelltopp vi har sett på ganske lenge

Selv om man er en satsing, så skal man være forsiktig og tenke litt ekstra over pengene man bruker. Christian Haneborg, kommersiell direktør

- Vi slår korona-tallene

Rolf Sønstelie forteller at de i VGTV var spente på hvordan trafikken ville utspille seg da koronapandemien slapp taket, i og med at de som de fleste andre nyhetsmedier satte stadig nye rekorder under pandemien. Nå hever likevel VGTV-sjefen målene for neste år.

- I år slår vi korona-tallene. Vi har hatt et måltall på 950.000 visninger på redaksjonelt innhold hver dag. Det endret vi i høst da vi så at dette ble for lett. Nå er målet én million visninger, og vi ligger godt an til å snitte opp mot 1,1 million. I 2023 går vi derfor inn med et mål om 1,15 millioner. Vi skal vi jobbe hardt for det, men det er realistisk, sier Sønstelie.

Veksten i visninger gir også muligheten til å produsere seere for annonsørene.

- Det er den største veksten Schibsted noensinne har hatt på kommersielt varelager. Vi har for første gang rundet en halv milliard pre-rolls, altså 15 sekunders reklamer med lyd, forklarer Haneborg.

Haneborg sier det bare i år «har kommet 100 millioner nye kommersielle sidevisninger, men det til tross så sliter også Schibsted og VGs TV-satsing med varelageret.

- Selv om vi har mye mer varelager nå, så er det fremdeles utsolgt langt frem i tid. Av hensyn til brukeropplevelsen, kjører vi bare én preroll. Vi er de eneste som gjør det, sier Haneborg.

Det kan vise seg som et smart trekk ettersom online video og særlig reklameavbrudd inne i en videosnutt er det mest irriterende reklameformatet. Det kom frem i en undersøkelse Kampanje omtalte tidligere i høst. 

Les også: Kiwis markedsdirektør er redd for å irritere kundene - bruker selv markedets mest irriterende reklameformat

Vil ha mer kake:

Christian Haneborg, leder for Schibsteds annonsesalg i Norge, forteller om stor etterspørsel etter videoreklame på nett. - Jeg ser ingen grunn til at Schibsted ikke skal ta en større bit av kaka, sier han. Foto: Øyvind Hofsrud.

Ny Ylvis-serie matcher ikke «Hytta»

I tillegg til gledelige tall på den kommersielle siden viser det seg også at abonnementstallene har gått opp, spesielt takket være et humorprogram som nærmest har blitt en klassiker på VGTV.

- Vi har hatt en vanvittig suksess med «Ikke lov å le på hytta». Det vi klarer her er å utfordre de andre TV-husene på underholdning. Første episode har 800.000 visninger og alle episodene totalt har over 3.1 millioner visninger. Og hva gjelder abonnementssalg var det nær 100.000 solgte abonnement, sier VGTV-redaktør, Rolf Sønstelie. 

I tillegg til «Ikke lov å le på hytta» har Ylvis-brødrene hatt premiere på sin første VGTV-serie denne høsten med serien «Ylvis i Sogn».

- Serien har ikke samme tall som «Hytta», men den har levert bra. En del av strategien var å få flere av de 100.000 som kjøpte abonnement til «Hytta» over til Ylvis. Det har vi fått til. Det er dette som er strategien. Å lansere nye underholdningskonsepter slik at folk føler det er verdt å bli igjen i det betalte universet, sier Sønstelie. 

- Kutt i Schibsted har også vært et tema i år. Går det utover produksjonen i VGTV på noe vis?

- VGTV er en prioritert satsing, så vi fortsetter å kjøre på. Den er viktig både for å utvide innholdet til VG og bygge nye inntekter. Så er det slik at alle avdelingene i Schibsted skal være mer forsiktig med pengebruken. Selv om man er en satsing, så skal man være forsiktig og tenke litt ekstra over pengene man bruker. Vi går inn i usikre tider, og da kan det være lønnsomt at man er litt mer bevisst på akkurat det, sier Sønstelie.

Les også: Ylvis-brødrene forlater Discovery - går til VGTV

- Freshere og mer moderne:

Rolf Sønstelie mener VGTV er blitt både freshere og mer moderne. - Vi tror det er gode brukeropplevelser og at seerne derfor kommer tilbake til oss, sier han. Foto: Øyvind Hofsrud

Tror på vekst neste år

Med selvtillit fra både «Ikke lov å le på hytta» og solide tall på klipp med Erling Braut Haaland og de andre stjernene i Premier Leauge i hovedrollen, forteller Sønstelie at de også har funnet formatet sitt på aktuelle nyheter.

- Vi har hatt et gjennomslag på breaking news hvor vi ser at flere og flere kommer til oss. Selv på store hendelser som TV-husene har dominert, så kommer folk til oss. Her når vi også ut til unge som målgruppe, sier Sønstelie.

De to VGTV-toppene sier de tror på en fortsatt vekst på det kommersielle og trafikken selv om makrobildet er blitt mer dystert denne høsten

- Det er klart at hvis man leter etter grunner til å bli nervøs, så blir man det. Men man ser også betryggende tegn. Arbeidsløsheten er lav, mediemarkedet viser vekst inn i 2023. Vi planlegger ikke noe dramatisk fall. Om det blir det, så får vi heller tilpasse oss, sier Haneborg.

VGTV setter nye rekorder - selger TV-reklame for 130 millioner kroner i år