Anklager TV 2 for å kopiere YouTube-suksess: - Feigt

TV 2-redaktør avviser at de kjente til konseptet, selv om hovedpersonen har gjestet kanalen flere ganger.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

I tre år har produksjonsselskapet Lucky View sendt sin tidligere lærling Safari Shabani fra Zambia land og strand rundt for å oppleve det som er typisk norsk. Det hele startet med en idé i 2019, forteller produsent Mikkel Graham Guttormsen.

- Da hadde Safari bodd i Norge i seks år og hadde mange spørsmål om Norge og nordmenn. Vi inviterte folk fra hele landet til å sende inn reisetips og invitasjoner, og opprettet en folkefinansiering, sier han til Kampanje.

Lucky View samlet inn 75.000 kroner fra følgere i sosiale medier og Bergans bidro både med klær og sponsormidler. Resultatet ble «Safari på safari», der Safari Shabani sammen med sine to kompiser Morten Sandvik og Emil André Wæraas Pettersen satte ut på en norgesferie basert på tipsene som kom inn.

Innspillingen ble dokumentert i sosiale medier, der klippene skal ha generert flere millioner visninger. I september 2020 hadde «Safari på safari» premiere på Lucky Views YouTube-kanal Loff. Første episode i dag nærmere 250.000 visninger. Lucky View har produsert ytterligere to sesonger, og den siste, «Emil og Safari på safari», hadde premiere i høst.

- Har tatt selve premisset for serien vår

Premieren på tredje sesong sammenfalt med premieren på TV 2s nye serie «Abu og Mayoos Norge», der kompisene og «Sofa»-profilene Abubakar Hussain og Mayoo Indiran ut på en norgesferie basert på innsendte tips og invitasjoner fra nordmenn landet rundt.

- I «Abu og Mayoos Norge» skal Abu og Mayoo oppleve ting de aldri har gjort før, og besøke steder de bare har lest om og sett på sosiale medier. Opplevelser som mange nordmenn elsker og som defineres som «typisk norske». Blant annet skal de dra på hyttetur, på rånefest, besøke bondegård, gå i fjellet og dra på fisketur, skriver TV 2 i en pressemelding som ble sendt ut i mai i år.

Her mener produsentene bak «Safari på safari» at TV 2 har latt seg inspirere vel mye av deres produksjon.

- De har tatt selve premisset for serien vår, som er å reise ut og oppleve det nordmenn mener er typisk norsk med en vignett der de nesten har kopiert manuset vårt og bare endret ordlyden. De har også valgt mange av de samme aktivitetene, sier Guttormsen.

Har gjestet TV 2-programmer flere ganger

Produsentene finner også flere likheter til deres promofilm i manuset til vignetten til «Abu og Mayoos Norge». Der sier duoen at «Vi er født og oppvokst i Norge, men har bare opplevd Oslo.», mens Lucky View i promofilmen til «Safari på safari» sier «Det kan bli en utfordring at heller ikke (…) Emil eller jeg har opplevd noe særlig av Norge. Egentlig ikke så mye mer enn dette området» over et bilde av et norgeskart der Østlandet er uthevet.

Lucky View mener TV 2 «med viten og vilje» må ha kopiert konseptet deres.

- Vi har de siste årene lagt ned enormt med tid og penger for å utvikle, produsere og publisere «Safari på safari», og er derfor svært skuffet over at TV 2 har gått videre med dette konseptet uten å kontakte oss på forhånd.

Produsentene mener de er liten tvil om at TV 2 både har kjent til og likt konseptet deres, og viser til at TV 2 ved flere anledninger har vist stor interesse for «Safari på safari».

Safari Shabani ble invitert til «God morgen Norge» og «Senkveld» på TV 2 for å snakke om prosjektet allerede i forkant av YouTube-premieren i 2020, og 2021 vanket det en ny invitasjon til «God morgen Norge» i forbindelse med lanseringen av sesong to, der kompisene utforsker Vinter-Norge. Shabani gjestet også «Senkveld» for å snakke om programmet i 2020.

Lucky View har ikke konfrontert TV 2 med anklagen.

- Hvorfor ikke?

- Her kommer vi til kort. Vi har tenkt at vi ikke kommer til å komme noen vei. Det kjipeste er å bruke mange år på å utvikle konseptet og så opplever vi at de henter ut det beste fra arbeidet vårt og lager noe lignende med ganske lav risiko. Vi har ikke hatt det promobudsjettet de opererer med og det gjør ganske vondt.

- Hva vil dere oppnå med å gå ut med dette nå?

- Vi ønsker å sette lys på hva TV 2 har gjort, og at det er feigt at en av Norges største medieaktører velger å kopiere fra en liten, uavhengig kanal i stedet for å satse på eget originalt innhold. 

- Folk har reist landet rundt med TV-kamera på slep også tidligere?

- Ja og det er vi fullt klare over. Vi eier ikke rettighetene til å lage reiseprogrammer. Men her er premisset for å reise ut, aktivitetene og fortellergrepene de samme.

Avviser anklagen:

Programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 avviser at de har kopiert produksjonen til Lucky View. Hun synes heller ikke programmene er veldig like. Foto: Eivor Eriksen

TV 2: - Har ikke visst om dette programmet

Programredaktør Kathrine Haldorsen i TV 2 avviser at de har kopiert konseptet til Lucky View. Hun opplever kritikken som uberettiget.

- Vi har ikke visst om dette programmet og det har heller ikke produksjonsselskapet (Brandpeople, red. anm.), sier Haldorsen til Kampanje.

Hun forteller at ideen bak «Abu og Mayoos Norge» har sitt utspring så langt tilbake som 2015, da Abubakar «Abu» Hussain lagde en pilot for TV 2 om typiske norske ting han har fordommer mot. Etter suksessen med «Sofa», der Hussain og Mayoo Indiran er makkere, ble ideen videreutviklet til det vi har sett på skjermen i år.

«Safari på safari» hadde Haldorsen ikke sett før hun ble konfrontert med kritikken fra Lucky View, og hun har fått forsikringer fra Brandpeople på at de heller ikke har hatt kjennskap til dette programmet.

- Det var ukjent for meg og jeg har ikke løpende oversikt over alt som går på «God morgen Norge». I programavdelingen har det aldri vært snakk om dette. Men når jeg ser det vil jeg si at det er veldig godt innhold. Vi heier på alt godt innhold.

Selv synes ikke Haldorsen programmene er spesielt like.

- Hva er den største forskjellen?- «Abu og Mayoos Norge» tar utgangspunkt i mye som de ikke har likt med det norske, og det er det som er deres inngang. De er to ikke-etniske nordmenn og Safari er på tur med to «hvite gutter». Der er det en liten forskjell. Premisset om at man skal utforske en annen kultur er heller ikke spesielt unik.

Daglig leder Birgitte Bruusgaard i Brandpeople ønsker ikke å kommentere saken.

Anklager TV 2 for å kopiere YouTube-suksess: - Feigt