NHO slår opp med Gyro etter ti år – Karlsen og All-In sikrer seg millionkontrakten

Slik ser de for seg morgendagens konferanser etter koronapandemien.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Jeg har dårlig impulskontroll så da jeg fikk telefonen om at NHO hadde valgt oss, begynte jeg å grine, sier kreativ leder i All-In, Jan Fredrik Karlsen, til Kampanje.

Han var på et møte i Nordic Choice-kjeden i Sverige da telefonen fra NHO kom med beskjed om at landets største arbeidsgiverorganisasjon hadde valgt Karlsens eventbyrå til å lage den store og viktige årskonferansen.

- Jeg hadde gått ut av møterommet for å svare på telefonen og da kom jeg inn igjen stod alle og klappet og sa «vi vet inte hva vi klappar för, men det måste vara bra» og det var det jo, sier en entusiastisk Karlsen.

Å vinne kontrakten med NHO sier Karlsen er noe av det større en kan vinne som eventbyrå.

- Det er et prestisjeoppdrag som veldig mange ser på, også er det en konferanse som igangsetter året for næringslivet med alle de viktigste bidragsyterne i poltikk, organisasjonsliv, næringsliv og kultur i Norge til stede. Det er så mange viktige beslutningstagere og mennesker i den salen som jobber med å forme hva Norge skal være i fremtiden i den salen. Så både av hva som blir formidlet og hvordan det ser ut, er noe hele vår eventbransjen sitter og ser på og ikke minst drømmer om å få være med på, sier Karlsen til Kampanje.

Han startet i eventbransjen allerede i 2007 med selskapet Playroom, et selskap som senere ble solgt til Nordic Entertainment Group før han i 2017 på ny sammen med makker Jens Ness startet opp eventbyrået All-In. Eventbyrået har også med seg Petter Stordalen på eiersiden gjennom investeringsselskapet Strawberry Equities som eier rundt en tredjedel av selskapet. Men fjorårets ble som for alle andre i eventbransjen tøff og All-In som selskapet måtte se omsetningen falle fra snaue 100 millioner kroner til 45,4 millioner kroner. 

Her ser du tallene til All-In for året 2020. Alle tall i MNOK. Krevende koronaår for All-In - omsetningen mer enn halvert

All-In 2020 2019 Endring i %
Omsetning 45,5 95,6 - 52
Driftsresultat 1,4 7,0 - 80
Resultat før skatt 1,4 7.0 - 80

Gyro mister millionoppdrag

Invitasjonen til å være med å konkurrere om det prestisjefulle arrangementet som før korona samlet opp mot 1.300 av landet mektigste samfunnstopper i Oslo Spektrum kom derfor på det mest beleilige tidspunktet, ifølge Karlsen.

- Hele eventbransjen satt og jobbet digitalt og hadde mye kapasitet, og du følger opp alle kundene dine. En av våre beste konkurrenter har jobbet med dette i mange, mange år og gjort en strålende jobb, så da telefonen kom om å få være med i pitsjeprosessen tror jeg alle som ble invitert gikk inn i det med alt de hadde, sier Karlsen.

Totalt så var det fire eventbyråer som deltok ordentlig i konkurransen foruten Gyro og All-In, men kommunikasjonsdirektør i NHO, Peter Markovski, vil ikke bekrefte hvilke andre byråer som ble invitert med inn og hvilke to det stod mellom i finalen.

- Det var de store byråene og de som har kapasitet til dette, sier Markovski som også har ansvar for all ekstern- og internkommunikasjon og NHOs årskonferanse.

- Hvorfor forlenget dere ikke med Gyro?

- Vi har vært veldig fornøyde med Gyro og kunne helt sikkert fortsatt å samarbeide med dem med stort hell, men denne gangen valgte vi All-In, sier Peter Markovski.

Etter det Kampanje kjenner til dreier det seg om et oppdrag i størrelsesorden opp mot fem millioner kroner, men Markovski ønsker ikke å sette noen verdi på kontrakten.

- Det er det største vi gjør og i tillegg så bruker vi også mye interne ressurser på dette, sier han.

Vi har vært forberedt på dette en stund. Det er helt fair at NHO nå slipper andre til. Trine Weidal, Gyro-sjefen

- Vi har vært forberedt på dette

Daglig leder i Gyro-gruppen Trine Weidal sier at en pitsj «har ligget i kortene en stund» etter mange års samarbeid med NHO.

- Vi har hatt NHO som kunde i veldig mange år nå. Vi har derfor vært forberedt på dette en stund. Det er helt fair at NHO nå slipper andre til. Når det først skjer så er vi OK med det, sier Gyro-sjefen.

Hun sier samarbeidet med NHO har vært veldig bra.

- Det har vært et fantastisk samarbeid som vi har vært veldig happy med, sier hun.

- Er det et stort oppdrag?

- Det er et relativt stort oppdrag, selv om det absolutt ikke er av de største, sier hun.

Her kan du se alle regnskapstallene til Gyro for 2020. Alle tall i MNOK.Gyro øker overskuddet - men omsetningen faller

Gyro 2020 2019 Endring i %
Omsetning 84,4 138,0 - 39 
Driftsresultat 2,1 0,2 + 950
Resultat før skatt 2,0 0,2 + 900

Jobbet med Stordalen-byrå tidligere

At det kommer inn en aktør med både ny energi og en som kunne se på årskonferansen med et nytt blikk, er noe Markovski sier var en del av begrunnelsen for å gi jobben til ett av nyeste eventselskapene på markedet.

- Energi og ny giv var en del av det, men også forståelsen av NHO-konferansen som en møteplass for de som fysisk vil være til stede i Spektrum. Her var det mange gode og innovative tanker. Men også forståelsen av at det skal være like stas å følge oss digitalt som å være til stede i Spektrum har vært viktig. All-Ins tanker om hvordan vi skulle løse alt dette, har vært utslagsgivende, sier Markovski. 

I fjor, da NHO startet markedsføringen av årets konferanse, var det med en ny type tjeneste utviklet av et annet Petter Stordalen-selskap, teknologiselskapet til Storm Communications, Seen, men både NHO og Karlsen avviser at det ble snakket om et utvidet Stordalen-samarbeid allerede den gang. 

- I fjor samarbeidet vi med Gyro og kjøpte inn en av løsningene til Seen som en selvstendig tjeneste, og det var først noen måneder etter årets konferanse vi gikk i gang med den nye pitjsen. Karlsen traff vi heller ikke før han var i finalen, sier kommunikasjonsdirektøren til NHO. 

Les også: PR-byråets videoselskap får med seg super-investor på eiersiden

Ny energi:

Peter Markovski i NHO mener det var flere ting som traff når All-In og Jan Fredrik Karlsen får jobben med å lage årskonferansen for 2022. .- Energi og ny giv var en del av det, men også forståelsen av NHO-konferansen som en møteplass for de som fysisk vil være til stede i Spektrum i januar neste år, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

Eventer post-korona

Etter at Norge stengte delvis ned i mars i fjor satte koronapandemien et sterkt preg ikke bare på eventbransjen, men også selve konferanseopplevelsene som både ble heldigitale og antok helt andre former enn det tradisjonelle konferanseformatet man kjente før Covid-19 inntraff. Spørsmålet mange stiller seg nå er hvordan den fysiske konferansen blir etter gjenåpningen av samfunnet?

- Nå skal vi lage morgendagens konferanse og sette standarden for hvordan en konferanse skal se ut i 2022, sier Markovski.

- En hybrid av både det fysiske og digitale?

- Ja, det blir en hybrid. Hybridarrangementet gjør det veldig givende å være til stede fysisk, men også veldig givende å være til stede digitalt. Men da må ikke det digitale bare være å filme det som skjer på scenen, sier Markovski.

Han lover derfor en helt annerledes konferanseopplevelse når de etter den heldigitale årskonferansen i år med færre og kortere powerpoint-foredrag og mer samtaler.

- Vi har hatt et veldig fast format i mange år med tre bolker og ganske mange av de tradisjonelle powerpoint-foredragene. Nå blir det tightere, mer komprimert og flere formater. Jeg skal ikke love at det ikke blir noen powerpoint-foredrag, men det blir vesentlig færre enn i 2019 og de blir kortere. Pandemien har gjort noe med oss i forhold til hvordan vi konsumerer denne type innhold, sier Markovski.

I tillegg åpner NHO og All-In nå også opp for en «Tett på»-scene der man kan gå mer i dybden. Her vil det også være et begrenset antall plasser for de som ønsker å følge de aktuelle sporene i dybden samtidig med at disse innslagene også sendes digitalt.  

- Den digitale eventopplevelsen blir integrert inn i den totale løsningen. Du skal både få følelsen av at du er i Spektrum, du skal se det er masse mennesker til stede og at du som digital gjest også er inkludert. Med det digitale kan vi tilby mer kunnskap og sørge for at gjestene blir bedre informert. Du må ta de med behind the scene og gi den digitale seeren følelsen av å få litte granne mer, sier Jan Fredrik Karlsen.

Les også: NHO vil lage Norges beste digitale show: - Å avlyse er uaktuelt, men vi klør oss i hodet akkurat nå

- Ikke et alternativ å mislykkes

Tema for neste års konferanse blir «Morgendagens arbeidsliv», etter at det i 2020 var «Jobbskaperne» som var tittelen på arrangementet. I fjor var det 6.000 som fulgte arrangementet i NHOs egne kanaler, mens enda flere kunne følge det på landets nettaviser som de siste årene har valgt å videreformidle bildene fra konferansen. Nå gjenstår det bare for Karlsen og & Co å levere i første forsøk.

- Vi er et selskap som er vant til å gjøre store arrangement og vi elsker at det er live. Det skjer der da og du har ikke noe valg dersom det skjer noe annet enn å gjøre det best mulig, sier Karlsen.

Markovski sier at med et så stort og viktig arrangement som årskonferansen til NHO, er kun det beste godt nok. Så langt frister han ikke med mer enn årets konferanse også for tiden vise hvem NHO skal samarbeide med på eventsiden fremover om det blir All-In også i fortsettelsen. 

- Det er ikke et alternativ og mislykkes med årskonferansen, det har jeg sagt til Jan Fredrik mange ganger. Men med den energien vi ser i Jan Fredrik og All-In, fant vi den beste garantisten på at dette skal gå bra, sier Markovski.

NHO slår opp med Gyro etter ti år – Karlsen og All-In sikrer seg millionkontrakten