Har skrevet den første norske Netflix-serien: - Et adrenalinkick

- Vi begynte på utviklingen av prosjektet i januar, fikk grønt lys i februar og begynte å skyte i mars. Det burde være umulig.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Torsdag 5. desember har dramakomedien «Hjem til Jul» premiere på Netflix. «Hjem til Jul» er den første norske serien produsert av Netflix og er laget av the Oslo Company med stjerneregissør Per-Olav Sørensen (Quicksand, Nobel og Kampen om tungvannet) som showrunner. Sørensen har hatt med seg et lag av nye taleneter på manussiden og har skrevet «Hjem til Jul» sammen med Fredrik Høyer, Miriam Larsen, Julie Skaufel og Mattis Herman Nyquist. 

- Det har vært utrolig fint og koselig rett og slett, å skrive for Netflix, sier Julie Skaufel.

Skaufel og hennes skrivepartner Miriam Larsen forteller om hvordan det har vært å skrive for strømmegiganten. 

- Vi følger en skrivemodell som kanskje er mer lik den amerikanske modellen, som er veldig mye kjappere enn det man er vant til. Det har vært utrolig morsomt og utfordrende og det gjør at man blir mindre redd for å skrive dårlig, for du må bare skrive på. Man mister filteret, «er dette bra nok?» Og da kommer det frem ting man hadde mistet hvis man hadde tenkt seg for mye om. Her har man ikke tid til å overanalysere. Det er veldig lærerikt, fortsetter Skaufel.

- Det har vært kjempegøy. Hvis man kan si at det både har vært hektisk og koselig på en gang. Det gikk veldig fort. Jeg sier det til Netflix sin fordel at når de tar en avgjørelse så skjer ting i et radig tempo og det er veldig gøy, sier Larsen.

 

Vi begynte på utviklingen av prosjektet i januar, fikk grønt lys i februar og begynte å skyte i mars. Det burde være umulig. Miriam Larsen

- Det har kokt litt i hodet til tider

I «Hjem til jul» spiller Ida Elise Broch («Mannen som elsket Yngve», «Switch» og «Det tredje øyet») Johanne. 

- Johanne er en sykepleier på 30 år, som føler på presset om å bli to. Alle parrer seg opp og Johanne føler på presset fra både familien, venner og jobben om at det nå er på tide å finne «the one», forteller Larsen.

- Det topper seg på en familiemiddag, første adventsmiddag, hvor Johanne for å få familien til å slutte å mase, sier hun at hun har fått seg kjæreste. Men det er selvfølgelig ikke sant. Så da har Johanne plutselig en utfordring hvor hun må finne seg en kjæreste på 24 dager. For hun lover å ta med kjæresten hjem til jul, fortsetter Larsen.

Larsen forteller at de begynte å utvikle serien, som er er basert på en idè av Amir Shaheen og Kristian Andersen, i januar. 

-Vi begynte på utviklingen av prosjektet i januar, fikk grønt lys i februar og begynte å skyte i mars. Det burde være umulig, sier Larsen.

-Ingenting er umulig for en som er umulig fra før. Det er mitt livsmotto. Når det virker umulig, er det bare å gjøre det, legger Skaufel til.

- Det har vært gøy å jobbe på den måten. Men det har kokt litt i hodet til tider, sier Larsen.

- Hvorfor var det så hastverk?

- Det var for å få det klart. Vi måtte filme mens det enda var snø. Så det handler jo mye om logistikk. Men det er en fin ting å jobbe med såpass stramme og satte rammer, sier Skaufel.

Skrivepartnere:

Miram Larsen og Julie Skaufel på kontorene til The Oslo Company i Torggata. Foto: Eivor Eriksen.

- Et adrenalinkick hele prosessen

Manusforfatterne forteller at de også måtte skrive om manuset ettter innspillingen hadde begynt. 

- Det er kanskje ikke alle scener man rekker å skyte, og noe må skrives inn i andre scener. Det handlet om å jobbe med å få det bedre og bedre gjennom innspillingen, sier Skaufel.

-Det var en spesiell utfordring å skrive så det passet med det som allerede var spilt inn. Det var en annerledes måte å jobbe på, men det var gøy. Et adrenalinkick hele prosessen, sier Larsen.

-Det var ikke bare oss to som skrev på dette. Vi jobbet også med Fredrik Høyer og Mattis Herman Nyquist, også er det Per-Olav Sørensen som har vært kaptein og styrt skuta veldig fint. Selv om det har vært hektisk har det føltes veldig trygt og ordentlig, sier Skaufel.

- Fint å ha en som er så erfaren som Per-Olav ved roret. Han fortalte senere at han var nok litt mer stressa enn det han ga uttrykk for, sier Larsen og ler.

Larsen har tidligere skrevet for «Mandagsklubben», satireprogrammet med Anne Rimmen på TV Norge.

- Fra norsk studiounderholdning til Netflix, hvordan skjedde det spranget?

-Det var fordi Per-Olav Sørensen tok kontakt med meg. Jeg har skrevet på en del fiksjon som fortsatt er i utvikling, blant annet sesong to av «Melk,» Viaplay-serien om småbarnsmødre. Så på grunn av felles bekjente som var involvert i «Melk», så tok han kontakt med meg. Han trengte noen som kunne skrive dramakomedie og gjerne at det var en kvinne også, fordi han allerede hadde med Mattis og Fredrik. Og «Hjem til jul» handler om en jente på 30 så det var fint å ha med kvinneperspektivet også, forteller Larsen.

Jeg tror det er veldig reelt det presset om å skaffe seg kjæreste og så familie, og gjøre det som samfunnet forventer av deg. Miriam Larsen

- En serie som er veldig gjenkjennelig

Skaufel forteller at selv om «Hjem til jul» er en norsk serie tror hun serien har en internasjonal appell.

- Jeg har en del venner og familie i USA som sitter og venter på å få se ekte norsk juleromantikk og komedie. Og selv om dette er en norsk serie har den en internasjonal appell for den handler om de grunnlegende tingene i livet, finne kjærligheten og finne seg selv, sier Skaufel.

- Er serien spilt inn på norsk og engelsk?

- Den er kun spilt inn på norsk, men blir den tekstet og dubbet til andre språk. Den slippes i alle land Netflix er tilstede i. Så det er spennende og fint, og ikke minst stort, sier Larsen.

Serien er spilt inn i Oslo og på Røros. Skriveduoen tror tema i serien er godt gjenkjennelig.

- Jeg har mange venninner som har sett trailern som sier at de kjenner seg igjen. Jeg tror det er veldig reelt det presset om å skaffe seg kjæreste og så familie, og gjøre det som samfunnet forventer av deg. Og hele dette med datingtilværelsen som kan være spennende, men også frustrende, hvor man møter en del forskjellig type mennesker. Og det er lett å lage drama av, sier Larsen.

- Netflix er kjent for å holde kortene tett til brystet, har dere måtte holde det hemmelig at dere jobbet med serien?

- Det har vi kunnet sagt til folk. Vi har selvfølgelig ikke kunnet avsløre noen «spoilers», men vi har hele tiden kunne sagt at vi jobber med en romantisk komedie for Netflix, forteller Skaufel.

Duoen forteller at de håper på mer «Hjem til jul».

- Jeg var en av dem som ikke var så glad i jul, men nå har jeg skrevet meg glad i jul igjen, forteller Larsen.

- Også har vi et prosjekt i utvikling hos NRK nå, litt samme sjanger, men en helt annen setting. Kan ikke røpe noe enda, men den er kvinnedrevet både på manussiden og hovedrolle. Samtidig jobber vi med utviklingen av en serie i samarbeid med Signe Pahle og Athene fiksjon, samt en spillefilm kalt Supermormor, forteller Skaufel.

Her kan du se traileren til «Hjem til jul»:

Har skrevet den første norske Netflix-serien: - Et adrenalinkick