Klart for handlekaos - sjekk reklamekanalene som treffer best

Markedstopp kutter i år ut merkevarebyggende reklamefilm og influencere.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman og Knut Kristian Hauger

Handelsstanden gnir seg i hendene over norske forbrukeres omfavnelse av Black Friday og Black Week og er storfornøyde med uka så langt.

I fjor kunne elektronikk-giganten Elkjøp melde om gigantomsetning på 1,3 milliarder kroner på nordisk nivå. Ansvarlig for merkevare og digitalt Marius Klemo i Elkjøp Norge forteller at den norske andelen av dette var på 365 millioner kroner. Nå gleder Elkjøp seg over at Black Week er i gang og Black Friday er rett rundt hjørnet.

- Vi har et sterkt markedsføringstrykk, men sett i forhold til omsetningsmålene, er det lavt i forhold til resten av året, sier Klemo til Kampanje. 

Han forteller at Elkjøp har valgt å ha mer generisk kommunikasjon enn tidligere knyttet til Black Friday og Black Week.

- Vi vet at så lenge vi er «top of mind» hos forbrukeren, vil vi være en plattform de besøker. Så i år satser vi ikke på merkevarebyggende reklamefilm eller influencere. Vi satser på ren, taktisk kommunikasjon i samtlige kanaler – så vi kommer til å ha en sterk tilstedeværelse.

Men det betyr ikke at Elkjøp har gitt opp tv - noe som kan vise seg å være lurt. I en fersk undersøkelse fra konsulenthuset Deloitte kommer det frem at 46 prosent av oss nordmenn opplever tv som den reklamekanalen som påvirker oss mest med tanke på kjøp (se tabeller nederst i saken). 

- Vi har tilstedeværelse i flere kanaler under Black Week, det inkluderer også tv. Når det gjelder tv som kanal i vår kanalstrategi, er denne en viktig bidragsyter. Vi bruker kanalen strategisk både for merkevarebygging og taktisk kommunikasjon.

Klemo forteller at elektronikkgiganten gjør løpende vurderinger på mediemiksen.

- Vi gjør løpende evalueringer av kanalbruken vår, for å vite hva som er mest optimalt og lønnsomt. Vi mener at tv som kanal også vil være viktig neste år, men det gjelder å bruke den riktig. Det aller viktigste er at man vurderer den enkelte kanal ut i fra formålet man har.

- Black Friday har kommet for å bli

Elkjøp vil ikke spesifisere hvor stor sum de legger i potten for markedsføring i tilknytning til Black Friday/Week.

- Jeg kan si at vi er en stor aktør, og har investert betydelig i alle kanaler, sier han hemmelighetsfullt.

I forhold til fjorårets omsetning legges det opp til en vekst i år.

- Målsetningen er økning. Vi har høye omsetningsmål hele uken. Black Week gir oss anledning til å lykkes over flere dager, samtidig som det er en enklere måte for kunden å få oversikt. Totalt sett har det blitt så omfattende og mange tilbud, at det nesten hadde blitt for mye å kun ha tilbud på fredagen, tror han.

- Hvor viktig har Black Friday blitt for norsk handelsstand?

- Jeg tror definitivt den har kommet for å bli. Rett og slett fordi den er så sterkt befestet nå, at vi antar at store andeler av forbrukerne avventer sine kjøp til Black Friday før de kjøper, sier Klemo.

Hvert år kommer det også kritikk av den gedigne kjøpefesten Black Friday har blitt, fra ulike miljø- og forbrukerorganisasjoner. Allerede nå har det vært flere kritiske røster fremme i media. Dette var Klemo forberedt på.

- Det synes vi er helt greit. Vi er også opptatt av de samfunnsmessige problemstillingene, sier han.

Og blant argumentene elektronikkgiganten har for å møte kritikerne, er blant annet at kunder har et åpent kjøp i 50 dager og at de også resirkulerer produkter. Men han ønsker spesielt å trekke frem dette argumentet;

- Siden vi opererer med så ekstremt lave priser, har dette en samfunnsmessig verdi for de svakeste i samfunnet som nå kanskje har råd til en pc, oppvaskmaskin eller nytt kjøleskap, så her ser vi at vi bidrar, sier Klemo.

Her er det alle mann til pumpene. Denne kampen skal vi vinne.

Også hos elektronikkjeden Power står forventningene i taket når det gjelder Black Friday.

- Black Friday betyr en enorm salgsuke, så her har vi rigget opp i full skala. Vi ser allerede en kjempeinteresse og stor oppmerksomhet. Og vi ser allerede nå en enorm vekst fra i fjor. Her er folk på hugget og klare, sier markedssjef Elizabeth Gill

De kanalene som Power kommer til å benytte seg av, skiller seg lite fra de som ble brukt i fjor.

- Vi har kundeavis, er tett på tv og sterke på digital markedsføring. Hos oss er det alle mann til pumpene, sier hun og legger til at tv fortsatt er en viktig kanal.

- Tv er utrolig viktig i mediemixen og vi ser økt besøk på nettsiden når vi er «på» Tv. Vi ser fortsatt at DM (direkte markedsføring) har stor påvirkning og fortsatt en viktig kanal, sier hun.

Hun ønsker ikke å gå ut med et beløp på hvor mye Power legger i potten knyttet til Black Friday.

- Vi kan ikke gå ut med et samlet beløp, men jeg kan si at vi har et høyt trykk på alle medieflater. Dette er en stor salgsuke og vi vil jo selvsagt være «preferred brand».

- Hvordan skal dere kunne konkurrere med den store konkurrenten Elkjøp?

- Nå er vi en ny aktør og har vært i dette markedet i 1,5 år, og vokser vi raskest i Europa. Nå rigger vi opp for å møte kundene. Og kundene skal ikke være i tvil om vi har gode priser, så denne kampen skal vi vinne, sier Gill til Kampanje.

Black Friday i tall: Dette handler vi på Black Friday

Ifølge en studie gjennomført av Iprospect som er et byrå i familien til Dentsu Aegis Network kommer følgende fakta frem om handledagen/handleuken:

  • Alle har hørt om Black Friday uansett alder.
  • 25 prosent oppgir at de handlet på Black Friday i 2017, mens hele 50 prosent sier de har planer om å handle på Black Friday i år. 
  • Unge mellom 18 og 34 er den aller største gruppen som handler på Black Friday og de bruker Goole, Facebook, og Instagram til å finne tilbud. Mange oppgir at de orienterer seg i DM (eldre).
  • E-post er også en særdeles viktig kanal for orientering og planlegging av kjøp.
  • Mellom 40 og 50 priosent sier de brukte anledningen til å kjøpe julegaver.
  • Nordmenn handler mest klær og sko (40-50 prosent oppgir å ha handlet dette), deretter kommer elektronikk (35-45 prosent), deretter sports- og treningsutstyr (15-30 prosent), så kosmetikk og skjønnhetsprodukter (10-20 prosent) og til sist bøker (10-18 prosent). 

- Den viktigste dagen i året

Dentsu Aegis Network, som er konserngruppen for byråer som Vizeum, Iprospect, Carat, Red Dentsu X og Isobar har gjennomført en fersk studie på fenomenet i Norden. Byråleder Christian Fure i Iprospect mener Black Friday har blitt en utrolig viktig dag. 

- Det planlegges for fullt i mange organisasjoner og markedsavdelinger for Black Friday. For mange aktører er dette den aller viktigste dagen i året og flere vil kalle seg vinnere uansett. Volumvinnere er kjeder med både butikker og e-handel, og som har virkemidler til å trenge gjennom støyen uansett kanal eller kommunikasjon, sier Christian Fure i byrået iProspect, som har vært ansvarlig for undersøkelsen.

I undersøkelsen kommer det blant annet frem at så mange som opp mot halvparten av de som benytter seg av Black Week eller et Black Friday, tenker på jula og bruker anledningen til å kjøpe julegaver.

- Dette er ferske funn som vi ikke hadde noen tall på og det viste seg å være flere enn forventet. I mange bransjer er julehandelen ekstremt viktig. At denne starter allerede på Black Friday gjør det krevende å være relevant og attraktiv i en hel måned. Dette krever et trykk kun de med mest midler greier å holde, sier Fure.

Byrålederen sier at prisene på mediedistribusjon enten det er Facebook, Google eller tv gjerne går opp i perioden på grunn av stor etterspørsel.

- Dette setter ekstra krav til både gode budsjetteringsprosesser, men ikke minst relevant og god kommunikasjon som klarer å trenge gjennom blant all annen reklame og kommunikasjon, sier han.

Av viktige markedsføringskanaler trekker Fure frem Google, Facebook, og Instagram som steder der de yngre brukerne finner frem til tilbudene, mens de eldre fortsetter å orientere seg til DM.  Også e-post oppgis som en særdeles viktig kanal for orientering og planlegging av kjøp.

- Alle kan kapitalisere på Black Friday, men alle konkurrerer med hverandre uansett bransje. Vi konkurrerer om tiden til personer og denne dagen skal folk sitte igjen og føle at innsatsen var verdt det. Det kan lett bli kaotisk og mye stress denne dagen, så her må alle som deltar i konkurransen om å vinne kundene, skape særdeles gode kundeopplevelser enten det er i butikk eller på nett, sier Fure.

DM treffer de eldre:

Christian Fure i Iprospect mener kanaler som Google, Facebook, og Instagram er steder der de yngre brukerne finner frem til Black Friday-tilbudene, mens de eldre fortsetter å orientere seg til DM som illustrasjonen fra denne uken også viser.

- Tv-reklame dominerer

I en fersk undersøkelse fra konsulentselskapet Deloitte, har blant annet forbrukernes opplevde påvirkningsgrad knyttet til reklamekanal blitt målt. Tallene stammer fra en større reklameundersøkelse med navnet «Medievaneundersøkelse». Her kommer det frem at nordmenn fortsatt lar seg påvirke i stor grad, men at blant annet reklame på sosiale medier oppleves som relevant.  Det er sjette året på rad at Deloitte gjennomfører denne undersøkelse der YouGov har intervjuet over 2000 nordmenn.

- Tv-reklame troner høyest og er fortsatt den kanalen som forbrukerne opplever har størst påvirkningskraft. De digitale utfordrerne kommer først på fjerdeplass, sier partner Joachim Gullaksen i Deloitte til Kampanje. 

På andreplass i undersøkelsen kommer anmeldelser på nett fra brukere man ikke kjenner (også kalt «Word of mouth»). Her oppgir 39 prosent at det er kanal med påvirkningsgrad. Også avisreklamer skårer fortsatt høyt blant respondentene med 35 prosent, mens sosiale medier altså tar en fjerdeplass med 37 prosent.  

Ser man på digitale annonseformatene isolert, er det sosiale medier-annonser på førsteplass foran betalte og organiske søkeordsoppføringer og displayannonsering. 

- Da vet vi også hvem som dominerer det det digitale annonsemarkedet og som tar en stor jafs av dette markedet. Det er Facebook og Google, sier Gullaksen.

Partner Hallvard Moen viser til internasjonale tall for understreke de to teknologiselskapenes dominans.

- Facebook og Google har 80 prosent av det digitale annonsemarkedet globalt og de nasjonale aktørene konkurrer om de siste 20 prosentene. Et spørsmål å stille seg da, er om de pengene da blir borte for de tradisjonelle mediene, sier Moen.

Undersøkelsen til Deloitte viser også at de yngste forbrukerne eller de under 35 år opplever at annonser på sosiale medier oppleves som relevant.

- Det er fortsatt en vei å gå for digital reklame, men også mange muligheter. Over halvparten av nordmenn under 35 år synes at reklame i sosiale medier sammenfaller med deres interesser, sier Moen.

Opplevd påvirkningsgrad for kjøp – all reklame

Her ser man hvilke reklamekanaler forbrukere opplever at har størst påvirkning for kjøp. Prosentallene er hentet fra Deloittes «Medievaneundersøkelse» for 2018. Antall respondenter: 2021 personer.

Opplevd påvirkningsgrad for kjøp - digital reklame

Her ser man hvilke digitale kanaler forbrukere opplever at har størst påvirkning for kjøp. Prosenttallene er hentet fra Deloittes «Medievaneundersøkelse» for 2018. Antall respondenter: 2021 personer.

Klart for handlekaos - sjekk reklamekanalene som treffer best