- Hadde jeg ikke ringt til Stordalen, hadde vi ikke doblet omsetningen

Geelmuyden mener bruddet var avgjørende for PR-byrået.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

– I Kystartilleriet lærte jeg som ung at man blir skutt hvis man står stille, uttalte PR-nestor Hans Geelmuyden på et kundearrangement nylig.

I Kampanjes «Byråprofil» har PR-byrået Geelmuyden Kiese stått bom fast rett utenfor pallen helt siden PR ble egen kategori i 2013. Skjønt, litt bevegelse har det vært. I 2014 endte Geelmuyden Kiese på sjuendeplass, i fjor klatret byrået til fjerdeplass og nå inntar Skandinavias største PR-byrå topp tre i PR-kategorien.

Hans Geelmuyden var med på å grunnlegge selskapet sammen med den langt mer anonyme Jo Kiese i 1989, og siden den gang har de etablert kontorer i Oslo, København, Stockholm og Brussel. Geelmuyden forteller at byrået tapte terreng til konkurrentene etter at han og kollegene kjøpte tilbake byrået for ti år siden. Det skjedde samtidig med at en ny teknologisk bølge skyllet innover medie- og kommunikasjonsbransjen.

– Grunnleggende sett er all den nye teknologien helt eventyrlig, men noen ganger er det slik at gamle selskaper sliter med å tilpasse seg ny teknologi.  Slik var det i Geelmuyden Kiese i 2010 og 2011. I 2006 kjøpte vi tilbake selskapet vårt. Jeg hater gjeld, så jeg fikk med meg alle partnerne på å betale gjelden så fort som overhodet mulig. Vi måtte låne 32 millioner kroner og det var mye penger for oss. I 2010 var vi ferdige med å nedbetale gjelden, og i mellomtiden hadde flere av våre konkurrenter gått forbi oss. Geelmuyden Kiese gikk bra fra 2006 til 2010, men vi hadde brukt alt overskudd på å nedbetale gjelden til banken i stedet for å investere i organisasjonen, forteller Geelmuyden.

Den vanskeligste telefonen
Derfor la byrået en ny strategi da de var gjeldsfrie for fem år siden.

– I 2011 ville vi frem på banen igjen og jeg tenkte: «Hvordan skal vi få til det?». Jeg satte meg ned og studerte hvordan jeg brukte tiden min. Så tok jeg den vanskeligste telefonen jeg hadde tatt i løpet av mine 27 år i Geelmuyden Kiese. Jeg hadde hatt gleden av å jobbe med Petter Stordalen hver eneste dag fra 1997. Petter er en fantastisk bedriftsleder, kreatør og skaper. Jeg er voldsomt imponert av Petter og jeg hadde hatt gleden av å snakke med ham 5-10 ganger daglig inntil den dagen i 2011. Helger, dag ut og dag inn. Petter Stordalen og hotellkjeden Choice var Geelmuyden Kiese i særklasse største kunde. Jeg visste at mange av de beste ideene solgte jeg til Petter, jeg visste at jeg brukte mye av min tid på ham og han betalte meget godt for det. Så hva gjør du da?

– Jeg bestemte meg våren 2011 for at jeg måtte konsentrere meg om Geelmuyden Kiese. Så første sommerferiedag 2011 ringte jeg til Petter og sa: «Petter, nå har du bygd opp en fantastisk virksomhet. Nå klarer du deg glimrende uten meg og Geelmuyden Kiese, så jeg sier opp kundeforholdet.» Hadde jeg ikke tatt den telefonen, så hadde vi aldri klart å doble omsetningen fra 2011 til i dag. Det eneste som irriterer meg er at den telefonen var så vanskelig å ta at jeg dagen etter ringte til Petter og sa «at vi kanskje kan samarbeide likevel.»  «Det var dumt», svarte Petter. «Ja, det var jævlig dumt», sa svarte jeg. «Lykke til», sa Petter.

Slik endte det mangeårige samarbeidet mellom Hans Geelmuyden og Norges 9. rikeste mann.

– Siden den dagen har vi aldri samarbeidet profesjonelt. Man må gjøre noen vanskelige valg og dette er et av det mest smertefulle jeg har tatt som leder i GK. Men det satte oss i stand til å fortsette videre, forteller Geelmuyden.

I sommer stormet det rundt Geelmuyden Kiese og eier Hans Geelmuyden etter oppslag i Finansavisen. «Geelmuyden KRISE» slo avisen fast på forsiden. Bakgrunnen var at 23 ansatte hadde forlatt byrået på ti måneder, og Geelmuyden fikk også krass kritikk for sin lederstil. Geelmuyden lot seg ikke bekymre av omtalen.

– Vi er kanskje kommunikasjonsbransjens mest krevende arbeidsplass og verre skal det bli. Vi skal hoppe høyere i 2016 enn vi hoppet i fjor.

Årets PR-byrå 2016

  Byrå Endring
1. Trigger
2. Zynk
3.

Geelmuyden Kiese

3. Apeland
3. Släger Kommunikasjon
6. Dinamo
7. Iteo
8. Gambit H&K
9. BursonMarsteller
10. Corporate Communication

Urangert: First House, JCPR, MSLGroup (JKL), Mørland & Johnsen, Nor PR, Nucleus, PR Operatørene, WergelandApenes.

Urangerte byråer er presentert i alfabetisk rekkefølge. Kilde: Kantar TNS

  -Samme plassering som 2015
- bedre plassering enn 2015
- dårligere plassering enn 2015
- Nykommer på topplisten

Trigger på toppen
Trigger vinner PR-kåringen for fjerde år på rad. Andreplassen er det Zynk som har - som i fjor.

I 2013, da PR kom inn som helt ny kategori, gikk Trigger til topps. Det presterte byrået bare tre år etter oppstarten. Trigger troner også på toppen av alle underkategoriene i PR.

Tredjeplassen deler Geelmuyden Kiese med Apeland og Släger Kommunikasjon. For Apeland er dette et hopp én plass opp fra fjorårets fjerdeplass, mens for Släger Kommunikasjon er det et kjempebyks fra urangert plassering i fjor. Også Corporate Communication går fra urangert plassering i fjor til en tiendeplass i år.

Ny på årets «Topp ti»-liste, er Iteo. De kaprer en sjuendeplass, og ute av «Topp ti»-listen, er WergelandApenes, Mørland & Johnsen og Nucleus.

- Hadde jeg ikke ringt til Stordalen, hadde vi ikke doblet omsetningen