- Byråbransjen er gammeldags i hodet

Kvinnene markerer seg mer enn noen gang i byråverdenen. I år ledes to av fire vinnerbyrå av kvinner.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Når 2015 er et tilbakelagt stadium, er det flere byråer enn noen gang på toppen av Byråprofil – som ledes av kvinner. Både mediebyrået Red, som er «Årets mediebyrå» og «Årets PR-byrå», som er Trigger – har kvinnelige daglige ledere, med henholdsvis Maria Aas-Eng og Bente Kvam Kristoffersen ved roret.

Maria Aas-Eng overtok toppjobben i Red Media høsten 2014 og har nå altså ledet byrået frem til topplasseringen over de norske mediebyråene for første gang. Red vinner også underkategoriene «Evne til å tenke originalt», «Toppledelsens dyktighet» og «Sterk fagkompetanse». Byrået løftes også frem som det mediebyrået som respondentene har størst tro på at vil markere seg positivt om fremtiden.

På spørsmål om hvordan det oppleves å være kvinnelig leder i norsk byråbransje, sier Aas-Eng at det ikke er noe hun har reflektert mye over.

- Jeg har egentlig aldri tenkt på at jeg er kvinne eller for den saks skyld kvinnelig leder. Jeg har derimot gjennom min karriere som leder ofte vært yngst og vært litt frustrert over det. Når det er sagt, trengs det absolutt flere kvinnelige ledere både i byråbransjen og generelt, sier hun.

- Gammeldags i hodet
Andre kvinner som markerer seg i årets Byråprofil, er Bente Kvam Kristoffersen, som leder Årets PR-byrå Trigger. Også her vinner det kvinne-ledede byrået underkategorien «Toppledelsens dyktighet». Heller ikke hun sier hun har reflektert over at hun er en kvinnelig leder, men en leder.

- Jeg ville mye heller hatt spørsmålet «hvordan er det å være leder?», sier Kvam Kristoffersen til Kampanje.

Spurt om byråbransjen er verre i forhold til kjønnsfordeling i ledersjiktet, har hun gjort seg noen tanker.

- Jeg synes jo det er litt spesielt. Vi skal liksom være flinke til å tenke nytt og kreativt, men så er vi gammeldagse i hodet. Det er uten tvil et glasstak i byråbransjen, jeg tror vi er nokså konservative, mener hun.

Årets Mediebyrå 2016

  Byrå Endring
1. Red Media Consulting
2. Carat
3. Starcom
4. Mediacom
5. Vizeum

Urangert: Insight Communication, IUM, Maxus, MEC, Mindshare, Mood Communication, OMD og Phd.

Urangerte byråer er presentert i alfabetisk rekkefølge. Kilde: Kantar TNS

- I starten måtte jeg bevise hver dag
På reklamesiden troner fremdeles byrået Try og Kjetil Try som sjef øverst, men datterselskapet Pol som forsvarer en solid andreplass, er ledet av en kvinne; Monika Augustsson. En fjær i hatten for Augustsson er at Pol er byrået som er vurdert på topp når det gjelder «toppledelsens dyktighet».

- Jeg opplever at om jeg er kvinne eller mann ikke er et tema - verken for meg eller for de rundt meg.  I starten av min karriere var det ikke slik, da måtte jeg som kvinne bevise hver eneste dag at jeg fortjente respekt i stillingen som rådgiver, men heldigvis er verden gått videre, sier Augustsson.

Pols byråleder synes det er mange dyktige kvinner både i byråene og hos annonsørene, og at det er en noenlunde jevn kjønnsfordeling.

- Jeg opplever ingen spesielle utfordringer fordi jeg en kvinnelig byråleder og føler at jeg blir møtt med respekt, både i bransjen og hos kunder, understreker hun.

En annen profilert byråleder, er reklamebyrået McCanns Linda Nordheim (tidligere Kling). I 2014 tok hun over reklamebyrået, og hun har markert seg som en uredd leder med meninger. Hun synes ikke selv det er et problem å være kvinnelig leder, men ønsker å heise opp en litt annen problemstilling i forbindelse med denne tematikken.

- Det som er verdt å kommentere er hvordan kvinnelige ledere til tider kanskje har blitt litt oversett når man inviterer inn til debatter, reportasjer om bransjen, de store spørsmålene. Jeg kan ikke påstå at det er fordi at man er kvinner eller om det er fordi at vi som kvinner ikke stikker oss nok frem - eller ønsker det. Jeg heier veldig på at vi skal få frem tydeligere kvinnerøster som kan inspirerer flere til å stå frem, sier Nordheim til Kampanje.

Hentet for å rydde opp
Red Media er del av Red Media Group, som eies av Nils Røang. I et profilintervju med Kampanje har Maria Aas-Eng tidligere uttalt at hun nok ble hentet til Red for å «rydde opp».

- Men det er klart at Red Media Consulting er en gründerbedrift på godt og litt vondt. Jeg er en «ordning og reda»-person og ble nok ansatt for å bidra til litt «ordning og reda». Red har vokst utrolig fort og har utviklet seg raskt. Samtidig er det viktig å beholde gründerstemningen og sette pris på at dette er et norsk selskap, sa Maria Aas-Eng til Kampanje i profilintervjuet i fjor høst.

Red Media hadde i 2015 en medieomsetning på rundt 550 millioner, og er dermed et stykke unna de fire store, som alle er med i den eksklusive «milliardklubben». De fire er Mediacom, Carat, Starcom og OMD. Til Kampanje har Aas-Eng proklamert at de har som mål om å runde én milliard kroner i omsetning «om noen år».

- Da Nils spurte meg om å lede Red Media Consulting, takket jeg ja fordi det virket spennende å jobbe i et norsk selskap. Man blir mer involvert i utviklingen, tror jeg. Jeg hadde hørt mye om den digitale tilnærmingen i RMC, og var spesielt nyfiken på det - og ikke minst på hvilke ambisjoner de hadde. Når jeg i tillegg også kunne komme inn i deres partnerstruktur, var det vanskelig å si nei, har hun uttalt til Kampanje.

Blant mediebyråene er Red det eneste byrået som styrker sin posisjon på tabellen, og altså hopper fra en femteplass i fjor til førsteplassen. Fjorårets vinnere Carat og Starcom må i år ta til takke med henholdsvis sølv- og bronseplassen. Mediacom var i fjor på en tredjeplass, men er skjøvet ned til fjerdeplass i år, og Vizeum går fra en fjerdeplass i fjor til femteplass i år.

- Byråbransjen er gammeldags i hodet