Stokstad: - Google imponerer meg

Amedia-sjefen gir ikke ved dørene i forhandlingene med Google og Schibsted om teknologisk reklamesamarbeid.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Samtidig med at Norges største lokalaviskonsern legger frem tall som viser at mediekonsernets 62 aviser har passert 100.000 heldigitale abonnenter, er bekymringene i annonsemarkedet fortsatt store. Rundt Amedias nye hovedkvarter i Akersgata i Oslo vanker mektige beilere i medie- og teknologimarkedet. Både Schibsted og Google ønsker at mediekonsernet skal velges deres teknologiske løsninger for digitalannonsering. Nå tikker klokka mot en endelig avgjørelse.

- Vi er i prosess, dette gjør vi grundig. Målet er at vi skal bestemme oss før nyttår, det er ambisjonen, men det kan også bli senere, uten at det vil være dramatisk. Vi har hatt og har gode samtaler med både Schibsted og Google. Samtalene foregår på alle nivåer i selskapene, forteller konsernsjef Are Stokstad i Amedia til Kampanje.

- Amedia kommer til å velge partnerskap med ett av de to selskapene?

- Det skal veldig mye til for at vi ikke velger en teknologiavtale med Google eller Schibsteds programmatiske plattform, AppNexus. Den konklusjonen er trukket og det er et strategisk mål vi satte i Amedia for lenge siden. Vi er ikke et teknologiselskap, vi kan ikke gjøre dette alene, sier Amedias konsernsjef.

 Les også: Stokstad om reklameallianse: - Jeg bader med haier

- Vi har en betydelig annonsenedgang i 2016 og er preget av de samme annonsetrendene som slår inn hos Schibsted og Polaris Are Stokstad

- Google imponerer meg
Stokstad kommenterer forhandlingene med Google og Schibsted på denne måten:

- Vi har snakket med Google i både Norge og internasjonalt. Det er litt lengre avstand til Google-hovedkvarteret enn Schibsted i Apotekergata, det skal sies, men vi har også en dialog med Google i Norge. Google imponerer meg, de er veldig proffe og vi har hatt veldig gode samtaler med deres representanter. De har en verdensledende teknologi og de har mediepartnere over hele verden. Samtidig har AppNexus en veldig god teknologi og Schibsted har veldig høye ambisjoner. Vi jobber derfor med to gode alternativer og vi må lande på et av dem, sier han. 

Allerede på senvinteren i 2015 inviterte Schibsted norske konkurrenter til en reklameallianse. Polaris Media, med Schibsted som største eier, nappet i vår.

Les mer: Polaris vil inn i Schibsted-allianse

Les mer: Schibsted går «all in» i programmatisk milliardmarked

I løpet av året har spenningen rundt Amedias endelige teknologivalg økt. Amedia-sjef Are Stokstad mener det har tatt litt av.

- Jeg tror kanskje debatten om vårt valg av teknologisk annonseplattform er blitt «overhypet». Jeg tviler litt på om dette blir en «game changer» på kort og mellomlang sikt i mediemarkedet. Jeg tror det kommer til å være en enorm konkurranse i annonsemarkedet, uansett. Det er utnyttelsen av teknologien som blir konkurranse-parameteret. Det vil handle om vår evne til å berike vår brukerdata og gjøre den tilgjengelig for våre kunder, sier han.

Les mer: - En ulykke om de sier nei til Schibsted

Les mer: Schibsted vil ha norsk reklameallianse

- Er det intern uenighet i Amedia om valget av en partner?

- Nei, vi har ikke konkludert. Vi er nøye på¨at vi skal ha en nøye analytisk tilnærming før vi bestemmer oss.

- Vi har lyst til å samarbeide med alle, enten det er Aller Media, Egmont eller Schibsted.

- Det er mye som må på plass
Konsernsjefen i Amedia sier det er mange brikker som må falle på plass når han nå skal ta sitt endelige valg

- Er dere redd for å miste kontrollen over egne brukerdata i annonsemarkedet hvis dere knytter dere for tett til Schibsted eller Google?

- Det kan man kontrollere ganske godt selv. Det handler om hvilke effekter vi oppnår i markedet og hvordan vi i avtaleverket kan regulere utnyttelse av data. Valget av partner handler også om hva som er viktig for de to selskapene på den ene siden og hva som er viktig blir ivaretatt for Amedia. Det er mange ting som må på plass, sier han.

- Amedia har sterke røtter i borger- og arbeiderpressen. Har dere et spesielt historisk ansvar for å bygge norske medieallianser som sikrer kvalitetsjournalistikk og mangfold?

- Vi har lyst til å samarbeide med alle, enten det er Dagbladet/Aller Media, TV 2/Egmont eller Schibsted. Det har vi gjort og gjør innenfor salg, marked og trykkeri og dette er et teknologivalg som må stå på egne bein.

- Vil ta tid
- Schibsted-ledelsen er veldig opptatt av å bygge en norsk allianse mot de to amerikanske gigantene Google og Facebook. Hva tenker du om det?

- Schibsted har helt rett i at norske medier representerer en premium-verdi. Jeg vil hardnakket påstå at det er mer verdifullt for annonsørene å vise seg i en kontekst, som norske medier leverer, enn å dukke opp på en tilfeldig nettside globalt. Det har vi ment hele tiden. Jeg tror på et samarbeid for å lage gode og effektive annonseløsninger, sier han.

Han sier Schibsted «er i gang med mye spennende» og «forventer mye av implementeringen av AppNexus».

 - Men selv om det vil ta noe tid med AppNexus, vil en integrasjon av Google-teknologien også ta noen måneder. Vi mener derfor at vi uansett hvilket valg vi gjør ikke taper noen tid ved å gjøre en skikkelig prosess.  Samtidig ønsker vi å lande en beslutning før årsskiftet.

- Jeg tror kanskje debatten om vårt valg av teknologisk annonseplattform er blitt «overhypet». Are Stokstad

Vil ikke kalle det «luksusproblem»
- Hva er det som er mest avgjørende i valget mellom de to teknologiene til Google eller AppNexus?

- Det er helheten som er avgjørende. Vi opplever at vi skal velge mellom to attraktive løsninger, så slik sett er det en bekvem situasjon. Men det kan ikke kalles et luksusproblem, for utviklingen i annonsemarkedet for dramatisk til å kunne bruke et slik beskrivelse.

- Teknologien er ikke gratis. Handler forhandlingene mye om økonomi?

- Kostnader er helt klart noe av det vi snakker om. Vi vil jo beholde mest mulig av våre annonseinntekter. Dette er viktige inntekter for oss, sier Stokstad.

Bakteppet er den dramatiske utviklingen i annonsemarkedet, som fortsetter å utløse skred på skred med kutt og nedbemanninger. Mediehusene har havnet på defensiven i kampen om de de digitale annonskronene, noe som kommer på toppen av det kraftige papirannonsefallet. Konkurransen fra Facebook og Google er blitt stadig tøffere og norske mediehus har kommet på etterskudd etter at programmatisk annonsering er blitt stadig mer dominerende i markedet. Bare i år vil automatiserte reklamekjøp utgjøre rundt én milliard kroner.

Amedia-sjefen forteller at mediekonsernet taper store annonseinntekter også i 2016, både digitalt og i papriavisene.

- Vi har en betydelig annonsenedgang i 2016 og er preget av de samme annonsetrendene som slår inn hos Schibsted og Polaris, sier han.

Etter det Kampanje forstår er annonsefallet i Amedia mindre enn i Polaris og Schibsted, men stor nok til at det svir økonomisk.

- Vi trodde ikke at vi skulle tape så mye i annonsemarkedet, men abonnementsveksten kompenserer godt for nedgangen i annonsemarkedet utover hva vi forventet oss, forteller Stokstad.

Stokstad: - Google imponerer meg