Kampen om flysetene: - Reiseaktørene er kliss like

Chartergigantene møter konkurranse fra rene nettaktører og lavprisselskaper.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Hvert år handler nordmenn rundt 1,1 millioner pakkereiser. Aller helst reiser vi til Middelhavet om sommeren og Kanariøyene om vinteren. Et stadig økende antall direkteruter med fly har gjort reisemål som USA og Østen mer tilgjengelig.

- Det har skjedd en klassereise når det gjelder norsk reiseliv. Det har gått fra enkle plaststoler og billig sangria til Louis Vuitton-trillekofferter og hus i Toscana. Nordmenn bruker mye penger på ferie og det har gitt rom for mange aktører, forteller Lena Petersson, som driver kommunikasjonsbyrået Flerveis Kommunikasjon. Hun har blant annet bakgrunn som fra Norges Turistråd og som markeds- og kommunikasjonsansvarlig i Star Tour frem til 2014.

På det norske chartermarkedet er tre store aktører; Tui, Apollo og Ving. Men disse får igjen konkurranse fra nettbaserte aktører som Finn og Restplass og Solfaktor.

PR & Communications Executive i Tui i Norge, Nora Aspengren, bekrefter at konkurransebildet for reiselivsbransjen er stadig tøffere.

- Det er en rivende utvikling som er kjempespennende. Nå reiser nordmenn mer enn før. Samtidig er det en dualitet der vi skal være våre egne reiseoperatører - samtidig som at vi vil ha den tryggheten som en reiseoperatør representerer, sier hun til Kampanje.

For med stadig mer utfordrende verdensbilde mener Aspengren at tradisjonelle «charter-operatører» som Tui har noe viktig å tilby nordmenn på reise;

- Verdensbildet er i endring. Vi ser at vår app, der kundene kan kontakte oss direkte, aldri har vært mer brukt enn nå, sier Aspengren.

Det har gått fra enkle plaststoler og billig sangria til Louis Vuitton-trillekofferter og hus i Toscana. Lena Petersson, Flerveis Kommunikasjon

Storstilt navnebytte
Frem til i dag har Tui vært kjent under navnet Star Tour, men endret det nordiske navnet til det samme som resten av det tyskeide reiselivskonsernet Tui 1. november. Dette markeres med nye profilfilmer som skal bygge kjennskap om det nye navnet og en «make-over» for konsernet i Norden. Aspengren vil ikke si noe om prislappen på navnebyttet og det storstilte kampanjen.

- Jeg kommenterer ikke pris men kan bekrefte at det er vår dyreste og mest omfattende kampanje noensinne. Jeg kan heller ikke kommentere hva hele navnebyttet koster, men det er en omfattende prosess og planleggingen har pågått lenge. Vi er glade for at alt endelig er klart, sier hun.

Det er liten tvil om at markedsføringen i dette segmentet er utfordrende. Fordi produktene ofte er nokså like. Det innrømmer Aspengren gladelig.

- Ja, vi har en kjempeutfordring - vi er jo kliss like! På den ene siden har vi verdens mest takknemlige produkt, ingenting engasjerer så mye som en nydelig strand. Men samtidig må man forsøke å differensiere seg. Markedsføringsmessig må vi fokusere på våre styrker. Palmer er palmer, sier hun.

- Hvordan skal dere klare å stå ut blant konkurrentene?

- Denne nye kampanjen handler om at vi bytter navn og vi forsøker også å være humoristiske. Charter er kanskje ikke det vi har sett på TV3 de siste årene. Jeg tror ikke det er så mange som kjenner seg igjen i TV3-versjonen av charter-liv.

Jeg kan bekrefte at det er vår dyreste og mest omfattende kampanje noensinne Nora Aspengren, Tui

- Som skapt for reiseliv
Lena Petersson mener reiselivsbransjen skulle ha alle muligheter for å kunne utnytte de digitale mulighetene som ligger i markedsføringen i dag.

- Reisebransjen er som skapt for den digitale verden, det går som hånd i hanske. Reiselivsmarkedsføring er inspirasjon – du kan sitte hjemme og nesten «smake» hvordan det er å være på reise, sier hun.

Blant selskaper som har utnyttet de digitale mulighetene, nevner Petersson Norwegian.

- Dette er en bedrift som er tuftet på den digitale virkeligheten, sier hun.

Mener budsjettene bør flyttes
Og Lena Petersson mener at budsjettene må flyttes til nye kanaler. Det holder ikke lenger å lage en lekker reklamefilm med sandstrand, palmer og asurblått hav. Budsjettene flyttes i større grad til YouTube, Google og Facebook, ikke utelukkende på lineær tv.

- Bransjen har en utfordring med differensiering. Putter du en Ving-logo på en Star Tour-film, er det ingen som ser forskjell-. Det er langt større differensiering mellom SAS og Norwegian enn for eksempel Star Tour og Ving. Hvert enkelt selskap bør tørre å være tøffere og stå ut. Mange henger igjen i det gamle og lager påkostede reklamefilmer, mener Petersson.

Aspengren er ikke 100 prosent enig i Peterssons påstand om at reiselivsbransjen henger igjen i «gamle tankesett».

- Jeg er både enig og uenig.  Vi er ekstremt digitale. For eksempel handler 80 prosent av kundene våre på nettsiden vår, 97 prosent av kundene våre er digitale, vi har 1,3 millioner besøk på nettsiden i måneden, vi har hatt en 400 prosent vekst av mobile kjøp i år, og kundene bruker appen vår fra booking til hjemkomst. Men vi kan nok være enda mer spenstig i markedsføringen, innrømmer hun. 

Og det er ikke tvil om at det er duket for digitalt fokus fremover.

- Vi har et klart mål om vekst både på mobil og nett. Digitalt er vårt sterkeste fokus videre, og her skjer det mye fremover, sier Aspengren.

Putter du en Ving-logo på en Star Tour-film, er det ingen som ser forskjell Lena Petersson, Flerveis KommunikasjonKommunikasjon

Snart kommer 3D-brillene
Lena Petersson tror fremtidens reiselivsmarkedsføring vil se nokså annerledes ut enn dagens.

- Det vil bli mer digitalt og mer virtuelle opplevelser. For eksempel ved bruk av 3D-briller. Da kan man oppleve hoteller, man kan stå hjemme i stua og velge hvilket rom man vil ha for eksempel.

Også brukergenerert innhold og stadig mer innholdsmarkedsføring, vil bli viktige elementer i morgendagens markedsføring av reiselivet, skal vi tro Lena Petersson.

- Bransjen har fortsatt en stor oppside i forhold til brukergenerert innhold. Se b are på Innovasjon Norge og deres bruk av sosiale medier for å trekke turister til Norge. Det viser hvilken kraft som ligger i bilder og brukergenerert innhold.

Men med en stor andel brukergenerert innhold, mister markedsførere noe av kontrollen.

- Man har ikke kontroll på merkevaren lenger, det er en av de største utfordringene for markedsførere i dag, sier hun.

Petersson råder norsk reiselivsbransje til å tørre å være lokale.

- Innholdet må tilpasses Norge, det må man tørre. I Norge kan man godt det. Hvis all markedsføring blir helt lik, mister man også nærheten til markedet, sier hun.

Kampen om flysetene: - Reiseaktørene er kliss like