TV 2 skrur opp reklameprisene – «betydelig» svarer mediebyråene

Kan øke inntektene med 100 millioner kroner i 2017.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken var landets største, kommersielle tv-kanal, TV 2, hos mediebyrået Red Media Consulting for å presentere kanalens nye reklamepriser for 2017. Salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll og assisterende salgsdirektør, Marius Høgebøl, benyttet der anledningen til å gi mediebyrået en flaske champagne for seieren i Kampanjes byråkåring «Byråprofil». I undersøkelsen gikk Red Media for første gang til topps i kategorien «Årets Mediebyrå».

- Vi har med en gave til «Årets mediebyrå». Det var en veldig fortjent seier også er jo første regel i en salgspitsj alltid å ha med en gave. Vi får ta det først, før vi sakte men sikkert kommer til prisveksten, åpner Bjørn Gunnar Rosvoll.

- Prisene mener du…, kontrer Red Media-sjef, Maria Aas Eng. 

- Øker markant
Kampanje har denne uken vært flue på veggen på et av TV 2s mediemøter med mediebyråene, og etter å ha hørt Rosvoll og hans salgsteam snakke hos Red Media Consulting er det ingen tvil om at TV 2 vil ha bedre betalt for seerne sine. For med programmer som «Norske Talenter», «Kjendis-Farmen» og nysatsingen «Huset», skal prisene neste år opp og det med hele 5,6 prosent i snitt.

- Vi øker prisene ganske markant, sier Rosvoll.

Det er en kraftig oppgang sammenlignet med tidligere år. De siste årene har prisene til TV 2 ligget stabilt, hvilket vil si at prisene for å vise reklamefilmer i nærheten av programmer som «Skal vi danse», «Idol» og «Været» ikke har blitt noe dyrere. Årets prisoppgang på nesten seks prosent, er dermed den kraftigste på mange, mange år. Et veldig enkelt regnestykke skulle da tilsi at dersom seingen til TV 2 holder seg på samme nivå i 2017 som i år, vil det bety en inntektsøkning – eller kapasitetsforbedring – på rundt 100 millioner kroner.

Kanalen har i dag rundt to milliarder kroner i reklameinntekter på tv, nett og mobil. 

Men i tv-markedet spiller det også inn faktorer som at tv-seingen er på vei ned og usikkerheten rundt hvor mye penger norske annonsør vil pløye inn i tv-markedet. En siste usikkerhetsfaktor er kampen om markedsandelene mellom TV 2, Discovery og MTG.  

Nedgangen i tv-seing er en trend som vi tror kommer til å fortsette og som vi må ta innover oss.

- Stor tro på levende bilder
Bakgrunnen for prisveksten til TV 2 i år, er de store linjene i tv-markedet der den totale tv-seingen fortsetter å falle som en følge av økt opptaksseing, mer streaming og økt konsum av innhold fra andre aktører enn tv-kanalene det være seg Facebook, YouTube og ikke minst Netflix. Der tidligere års diskusjoner har handlet om markedsandelene og konkurransen mellom tv-kanalene, går mye av diskusjonene i dag på hvor mye tv-seingen faller.

- Dette er en trend som vi tror kommer til å fortsette og som vi må ta innover oss. Det er noe som har pågått en stund, men fortsatt ser vi tre timer hver dag på tv og vi har fortsatt stor på levende bilder. TV 2 har også utviklet seg med satsinger som Sumo og TV 2,no, sier Rosvoll.

Men fortsatt er lineær-tv det viktigste og som et resultat av at TV 2 ikke har hatt nok seere til salgs på programmer som «The Stream», «Senkveld» og «Live på direkten», har kanalen derfor vært utsolgt i flere av årets måneder. For å ta unna den økte etterspørselen, økes nå prisene.

- Du kaller det en markant økning. Hvorfor?

- Hvorvidt det er markant eller ikke får byråene mene noe om selv, men prisveksten er på 5,6 prosent i snitt og i enkelte måneder er det en klar prisvekst.

- Men er det ikke også en fare å øke prisen i et fallende tv-marked?

- Det er en risiko vi er nødt til å ta. Men når det er sagt føler vi ikke risikoen er så stor når vi vet hvor stor effekt tv gir annonsørene. Det er seingen som faller, ikke etterspørselen. Det vet byråene også, sier han og viser tallene fra Mediebyråforeningen på kampanje i går.

Les også: Sterk tv-vekst i reklamemarkedet

I høst har vi gått glipp av en del penger, men hvor mye er jo et spørsmål man aldri får helt svaret på. Bjørn Gunnar Rosvoll

Topper seg før og etter sommeren
TV 2s salgstopper innrømmer at det har vært en krevende høst med tanke på å levere nok seere til annonsørene og et av budskapene til mediebyråene var at man «må unngå en ny høst med utsolgte tv-kanaler».

- For å sikre annonsørene forutsigbare leveranser i 2017 justerer vi prisene i de periodene med høyest etterspørsel, sier Marius Høgebøl.

Det er særlig i juni og september at påslaget blir størst. Der økes prisene med 16,5 prosent. I august øker TV 2 prisene med 11 prosent. Rosvoll mener TV 2 har møtt «stor forståelse» fra mediebyråene og annonsørene for at det nå kommer en prisvekst.

- Vi har vært i en situasjon i høst der vi har vært utsolgt hver eneste måned og det legger føringer for at vi må justere prisene. Prisene har stått stille veldig lenge og da må gjøre endring slik at tilbudet samsvarer med etterspørselen, sier han.

- Har dere gått glipp av mye penger i høst når der er utsolgt?

- I høst har vi gått glipp av en del penger, men hvor mye er jo et spørsmål man aldri helt får svaret på. Jeg tror dette er noe hele den kommersielle tv-bransjen har følt på i høst og holdningen til alle er nok at er det én krone du går glipp av, er det i seg selv irriterende nok.

- Blir produktet du selger dårligere når færre ser på tv?

- Annonsørene betaler kun for de seerne som ser på reklamefilmen. De betaler ikke for dem som ikke ser. Det er kun varelageret til tv-kanalene som blir mindre ved redusert seing.

- Fem prosent vekst på to milliarder i omsetning gir økte inntekter på 100 millioner kroner. Er det så enkelt?

- Nei, vi må se dette i sammenheng med den generelle utviklingen i tv-markedet. For oss er det viktig at våre samarbeidspartnere opplever at TV 2 er langsiktige i det vi gjør og så gode og profesjonelle som mulig i alt fra innholdsproduksjon, prissetting, forhandlinger og salg. Det er om å gjøre for oss å være en trygg og god samarbeidspartner.

- Men med økte priser ligger det vel en forventning om økte inntekter, gjør det ikke? 

- De fleste spår et ganske flatt marked på tv neste år. Det er ikke så mange som tror på en massiv vekst på tv i 2017 hva gjelder omsetning selv om vi nå ser en klar dreining tilbake til tv fra flere toneangivende annonsører.

Les også: Legger flere reklamemillioner på TV 2

Når tv er så sterkt og så effektivt, er veldig mange annonsører veldig, veldig redde for en utvikling der seingen går ned. Maria Aas-Eng

- Betydelig prisvekst 
Mediebyrået Red Media Consulting sier de nå vil sette seg ned å regne på prisoppgangen på i snitt 5,6 prosent som TV 2 flagget på denne ukens mediemøte.

- TV 2 øker fra tre sesonger til fem sesonger i 2017. I enkelte sesonger blir det ingen prisøkning fra inneværende år, men i andre sesonger blir det betraktelige økninger i 2017, sier tv-sjefen i Red Media Consulting, Ruben Solbakk Lisøy til Kampanje.

- Er det en markant prisoppgang?

- Ja, det er en markant oppgang. TV2 har ikke endret bruttoprisene på to år, så en økning var forventet. I enkelte perioder er økningen imidlertid betraktelig over forventet nivå, sier han. 

Red Media Consulting er et mediebyrå som ligger inne med en medieomsetning på rundt 600 millioner kroner og representerer store kunder som Finn, Bohus, Viaplay og Ice.  Toppsjef Maria Aas-Eng sier TV 2 har rett i at etterspørselen har vært større enn tilbudet og kanalens tilgjengelige varelager.

- Basert på dette havner vi i en situasjon der tv-kanalene ønsker å sette opp prisene.  Det vi som mediebyrå hele tiden må vurdere er hvilke kanaler som skaper kostnadseffektive resultater for de enkelte kundene. Det går en grense for hva vi kan forsvare av kostnader for å være tilstede også på tv og da er det viktig at tv-kanalene ikke tar i for mye. 

På mediebyråmøtet uttalte TV 2 at diskusjonen rundt utviklingen i tv-markedet er overdrevet og mediebyrået sier de hører om denne frykten når de er ute hos kundene.

- Det er til dels riktig, men samtidig ser vi en tydelig endring i markedet, noe annonsørene også er bekymret over. Tv har vært og er en effektiv og viktig kanal, men det er klart at det oppstår bekymring for at kanalen skal svekkes ytterligere og at det vil medføre en redusert effekt på kampanjeaktivitetene. Annonsørene tar trendene i markedet på alvor, og vi diskuterer utviklingen inngående med våre kunder, sier Maria Aas-Eng.

Denne uken var TV 2 på besøk hos Red Media Consulting og presenterte prisene for neste år. Her salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll foran konsernsjefen i Red-gruppen, Nils Røang, Therese Becke og Maria Aas-Eng. 

TV 2 skrur opp reklameprisene – «betydelig» svarer mediebyråene