Her er Norges beste reklamemakere

Alle reklamebyråer har sine stjerneteam. Møt noen av Norges beste kreative team i noen av Norges beste reklamebyråer.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

For Kjetil Try er ikke 13 et ulykkestall. I år er byrået kåret til «Årets reklamebyrå» for 13. gang.Topplisten for årets «Byråprofil» og reklamebyråer, har samme byrånavn på topp i år som i fjor. Og som året før der og året før der. Siden 2002 har Try vært på toppen av pallen og vinner av Byråprofil.

Men det er endringer i toppen. Det nye byrået T/A Pol, som er eid av Try, puster moderselskapet i nakken og suser inn på en solid andreplass på listen. I fjor hadde byrået ikke et helt regnskapsår bak seg, derfor kunne ikke byrået måles. Når alle praktiske hinder er ryddet av veien, plasserer altså reklamebyrået seg helt i tet. Byrået drives og eies av flere tidligere kjerne-ansatte i Try Reklamebyrå; Janne Brenda Lysø, Stian Johansen, Thorbjørn Ruud, Petter Bryde og Monika Augustsson, mens Kjetil Try har aksjemajoritet i byrået.

T/A Pol skyver dermed ned SMFB ned fra andreplassen, en plass SMFB har hatt i to år. Men McCann er tilbake i tet og kniver om pallplass. I fjor hadde byrået en dipp og havnet på en 12. plass. I år har byrået fått skikkelig medvind og klatrer til en fjerdeplass.

- Bransjen er i limbo
I forbindelse med Byråprofil har Kampanje jaktet på hvilke kreative team som er Norges «beste» eller mestvinnende. Her er det ingen tvil om at det er Try-teamet Lars Joachim Grimstad og Egil Pay som er mestvinnende kreative team – de er ansatt hos «Årets Reklamebyrå» - Try Reklamebyrå. De har jobbet i team i snart 16 år, og står bak mange av Trys suksess-kampanjer de siste årene, og er således en solid bidragsyter til Trys dominans de siste årene i Byråprofil. Teamet har blant annet hatt en finger med i spillet på DNB-kampanjen «Døgnet» som har fått en rekke prisen, blant annet sølv under Cannes Lions i år.

Til Kampanje svarer teamet både ja og nei på spørsmålet om det har vært et godt år for norsk reklame.

- Norsk reklame og kreativitet holder fortsatt et bra nivå, men i 2015 har det vært lenge mellom høydepunktene. Verktøykassa har vokst og det virker som om bransjen har hatt mer enn nok med å tilpasse seg en ny hverdag med ny teknologi, nye virkemidler og et endret mediebilde. Mange er fornøyde med å klare å stå i spagaten mens man medieoptimaliserer, segmenterer og klarer å dele opp kampanjen sin i tusen små fragmenter som når akkurat de de skal nå. Mens det som får lide, er de gode ideene, sier Grimstad og Pay.

Men dette er ikke et problem kun i Norge, fremholder de to.

- Også internasjonalt er bransjen i en slags limbo, der teknologi litt for ofte trumfer kreativitet. Vi har aldri hatt bedre kommunikasjonsverktøy, og med det følger et stort ansvar om å bruke dem til å kommunisere relevante, sympatiske og interessante budskap.

Men på tross av dette, er de to kreatørene 100 prosent sikre på at reklame og kreativitet virker.

- Gode ideer og kreativitet har gode vekstvilkår i 2015. Det er ikke så rart, folk deler jo ikke dritt. Og det å bli delt og snakket om, enten det skjer i sosiale eller digitale medier, eller i lunsjpausen, er viktigere enn noen gang, sier de to.

Møt også de to andre utvalgte teamene videre i denne saken; teamet Thomas Askim og Eirik Stensrud fra SMFB og Stein Simonsen og Torstein Greni fra McCann.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

«Årets Reklamebyrå» Her ser du topp 15-listen over de beste reklamebyråene på Byråprofil

Plassering Byrå Fjorårets plassering
1. Try (1)
2. T/A Pol (-)
3. SMFB (2)
4. McCann (12)
5. Ernö (5)
6. Schjærven (8)
6. Anorak (-)
8. Los&Co (3)
9. Kitchen (13)
9. Dinamo (-)
11. Futatsu Industries (6)
12. Saatchi & Saatchi (8)
13. MK Norway (-)
14. DDB (6)
14. Isobar (-)
14. Alle Gutta (-)

17-21 (ikke rangerte byråer): Oktan, Fjeldheim & Partners, Siste Skrik, Tibe og Involve Advertising.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Kreativ leder Lars Joachim Grimstad og kreatør Egil Pay har vært team i snart 16 år.

HVEM: Lars Joachim Grimstad (43) og Egil Pay (40)
BYRÅ: Try Reklamebyrå
Priser: Internasjonale: 1 gull, 6 sølv, 11 bronse. Norske: 5 gull, 6 sølv, 2 bronse, 1 gullfisk og 4 sølvfisk.

-  Er det for mange priser i reklamebransjen?
- Helt sikkert. Og det er jo blitt big business for arrangørene, som tjener masse penger på en forfengelig bransje. Men heldigvis har den samme bransjen tatt seg selv kraftig i nakken, og premierer i mye større grad de jobbene som virkelig virker. Det er et sunnhetstegn. Konkurransene har dessuten en oppdragende effekt, ved at de hele tiden driver bransjen fremover. De får oss til å presse oss til det ytterste, nesten som idrettsutøvere og til å lete etter det som ikke er gjort før.

-Hva er den viktigste prisen dere har vunnet?
- Det er nok gullet i Cannes for «Nei er nei»-jobben for Amnesty i PR-kategorien. Vi satte lys på et pinlig hull i norsk lovgivning, at et «nei» ikke er tilstrekkelig for at en overgriper skal bli dømt for voldtekt. Kampanjen tvang justisminister Grete Faremo på banen, og nå ser det ut som om loven blir endret.

- Får man flere kunder av å vinne priser?
-
Både vi og kundene er jo først og fremst opptatt av å lage ting som funker. Kreativitet er aldri et mål i seg selv, men et nødvendig virkemiddel for å flytte varer eller holdninger. Og vi opplever heldigvis at også kundene anerkjenner sammenhengen mellom kreativitet og effekt, og at de kommer til Try fordi vi holder et høyt kreativt nivå, og at vi har et sunt forhold til hva kreativiteten skal utrette.

 

Helt siden de gikk ut fra Westerdals i 2005 har Thomas Askim og Eirik Stensrud vært team. Sammen har de jobbet i Saatchi & Saatchi, Kitchen før SMFB. Foto: Eivor Eriksen

HVEM: Thomas Askim (38) og Eirik Stensrud (33)
BYRÅ: SMFB
Priser: Internasjonale: 1 Grand Prix, 2 gull, 3 sølv og 4 bronse. Norske: 1 Grand Prix, 8 gull, 3 sølv og 5 bronse.

- Er det for mange priser i reklamebransjen?
- Det er nok litt mange om man ser på stort og smått. Men reklame en omfattende disiplin i alle typer kanaler. Konkurranser er selvfølgelig en ego-boost, men det er også noe som setter fokus og pusher de ulike disiplinene til nytenkning.

- Hva er den viktigste prisen dere har vunnet?
- Vi er selvfølgelig veldig happy når konkurrenter i ulike juryer gir anerkjennelse til den jobben vi gjør for våre kunder. Men den prisen som har betydd mest for oss, var kanskje en vi vant når vi var helt nye i bransjen. Vi vant gull i Young Guns i Australia. Den mest prestisjefylte konkurransen for unge kreatører. Den ga oss troen på at det ikke er noe grunn til å stå med lua i hånda.

- Får man flere kunder av å vinne priser?
- Jeg tror man får kunder av å finne smarte løsninger på kunders utfordringer. De fleste seriøse reklamekonkurranser har et sterkt fokus på hva en kreativ jobb løser for kunden. Dette tror jeg annonsører vet, og derfor ser etter byråer som kan løse deres ulike utfordringer på smartest måte.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stein Simonsen er kreativ leder i McCann, mens reklamemakker Torstein Greni er kreatør samme sted. I dag er de to kreative ledere i byrået. Foto: Eivor Eriksen

HVEM: Stein Simonsen (43) og Torstein Greni (39)
BYRÅ: McCann
Priser: Internasjonale: 4 bronse. Norske: 5 gull, 5 sølv, 6 bronse, 3 sølvfisk og 3 stk 3-stjerner i Stella.

- Er det for mange priser i reklamebransjen?
-
Ja.

-  Hva er den viktigste prisen dere har vunnet?
-
Da vi overtok som kreative ledere i McCann for halvannet år siden, føltes det ganske viktig å få byrået tilbake i toppen av de norske konkurransene så fort som mulig. I snuoperasjonen som fulgte, bidro hele huset til at vi allerede på Gullblyanten i vår var tilbake, med blant annet fire gull. For vår egen del som team er vi kanskje mest stolt av jobbene som løftes fram også utenfor reklamebransjen, for eksempel da Kong Harald snakket om «TeaTime»-kampanjen i nyttårstalen og da Widerøe-låten «Lite og Stort» ble åpningsnummer på Spellemannsprisen. 

- Får man flere kunder av å vinne priser?
-
Spør du kunder flest, vil nok de færreste erkjenne at kreative priser spiller noen særlig rolle, selv om det egentlig burde være ukontroversielt, siden studier forlengst har påvist at prisvinnende reklame gjennomgående er mer effektiv enn annen reklame. Det har nok uansett litt å si, men påvirkningen skjer vel helst indirekte, ved at mer premierte kreatører og deres arbeider nødvendigvis også blir mer kjent. 

Her er Norges beste reklamemakere