Usikre tider for norske stor-annonsører

- Kreativitet viktigere enn noen gang, sier Statoils markedsdirektør. Få alle Byråprofil-listene til reklamebyråene her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Den makroøkonomiske situasjonen gjør utsiktene i reklamebransjen svært usikre og det er lite som tyder på at det norske mediemarkedet skal vokse voldsomt neste år. Trenden i det norske reklamemarkedet har vært fallende de siste sju kvartalene og selv om Institutt for reklame- og mediestatistikk (IRM) varslet en ørliten i vekst i årets tredjekvartal, er det et makrobilde som tynger norsk økonomi og reklameinvesteringene.

Kollapsen i oljepris har lagt store deler av fastlandsøkonomien til kjøling og fallet i oljeprisen med påfølgende kostnadskutt i oljebransjen bidrar også til stor usikkerhet knyttet til investeringsviljen til store annonsører som Statoil.

- Blir effekt viktigere enn kreativitet i markedsføringen når det er urolige tider?

- Nei, vår opplevelse er at sterke og engasjerende kreative konsepter er viktigere enn noen gang. Men det må selvsagt være relevant kreativitet med et klart forretningsmessig mål. For oss handler det om å utvikle kommunikasjon som både bidrar positivt til selskapets omdømmeutvikling, men som også understøtter forretningsagendaen vår, sier markedsdirektør i Statoil, Karen Onsager Keiserud, til Kampanje.

Flere store norske annonsører som Telenor og Volkswagen midt oppe i internasjonale kriser som kan få innvirkning på markedsføringen fremover.  Blant annet med dette bakteppet tror leder for reklame og medier i Telenor, Karianne Salicath tror det blir stadig viktigere å kunne vise til resultater av markedsføringen, så her er presset stort på reklamebransjen.

- Det er og blir også veldig viktig fremover at man klarer å regne hjem effekt. Vi har en utfordring i vår kategori at reklametrykket er meget høyt, skal vi evne å påvirke forbrukerne, er vi nødt til både å være relevante, men også å underholde med kreativ reklame, som står ut i et støyblide som til tider er ekstremt, sier hun.

ÅRETS REKLAMEBYRÅEvne til å tenke originalt

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Try (2)
2. Pol (-)
3. SMFB (1)
4. Anorak (-)
5. Ernö (4)

- Vil ikke slutte med kreative løsninger
På spørsmål om kreativ reklame må vike for mer salgsutløsende reklame, svarer Karen Onsager Keiserud nei. Selv om hun understreker at kommunikasjonen fra et industriselskap ikke handler om å utløse direkte salg hos sluttbruker.

- Men uansett er vår erfaring at det er sterke kreative løsninger som også skaper størst engasjement og dermed også størst effekt. For oss handler det om å skape minneverdige og positive assosiasjoner til merkevaren, da bygger vi også tillit. For oss er det viktigere enn noen gang, derfor kommer kreativitet fortsatt til å være avgjørende for oss i året som kommer, sier Onsager Keiserud.

I Telenor har de ingen planer om å slutte med kreativ reklame for å kun fokusere på den slagsutløsende, kan Karianne Salicath forsikre om.

- Utviklingen i digitale kanaler gjør oss i stand til å være spissere og mer relevante i våre salgsutløsende budskap, slik at vi ikke trenger å bombardere forbruker med taktisk kommunikasjon når de ikke er i modus til å kjøpe. Det vi ser har effekt skalerer vi opp. Som et premium brand har vi også en viktig kommunikasjonsoppgave når det gjelder å få frem kvalitetsforskjellen du får hos oss, og den tror jeg vi får best frem hvis vi også evner å underholde gjennom gode kreative løsninger, - så det vil vi ikke slutte med, sier Salicath til Kampanje.

- Hvordan kommer de usikre tidene til å påvirke Telenors markedsføring i 2016?

- Det er klart vi gjør en nøye vurdering av alle forhold som påvirker forbrukernes etterspørsel etter våre tjenester. Foreløpig opplever vi stor etterspørsel etter vårt unike 4G-nett og store datapakker, supplert med tjenester som gjør at du får mer ut av mobilen. Fokus er å skape relevant kommunikasjon i kanaler tilpasset forbrukers modus, sier Salicath.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

ÅRETS REKLAMEBYRÅDyktighet i langsiktig merkevarebygging

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Try (1)
2. Pol (-)
3. SMFB (2)
4. Ernö (3)
4. McCann (-)

- Vi elsker kreativitet!
I underkategorien «Evne til å lage effektiv reklame», er det nykommeren Pol som sikret seg øverste plass foran moderselskapet Try. Tredjeplassen er det SMFB som inntar – i år som i fjor, mens Schjærven er tilbake på denne listen etter ett år utenfor. På femteplass kommer Ernö, som faller én plass i forhold til i fjor.  Det betyr at Fjeldheim & Partners og Futatsu Industries er ute av denne listen i årets Byråprofil.

Schjærven havner i år på en sjetteplass i totalrankingen, noe som er to plasser opp fra i fjor. I tillegg er byrået nykommer på topp fem i tre av underkategoriene beholder posisjonen i én underkategori og og styrker sin posisjon i en annen.

I 2008 og 2009 kunne Schjærven reklamebyrå trone alene på toppen av effektivtetslisten, men i årene etter dette gikk plasseringene sakte, men sikkert nedover.  Både i 2014 og 2012 var byrået helt ute av listen.

Byrået har alltid stått for en linje med fokus på salgsutløsende reklame. Byråleder Ståle Schjærven er usikker på om markedsføring med dette som fokus kan oppleves som mer relevant i nedgangstider.

- Kanskje, men jeg opplever at kundene våre alltid har fokus på å få resultater av sine markedsinvesteringer. Schjærven har alltid hatt et sterkt fokus på resultatskapende kommunikasjon. Alt vi gjør, har ett formål – bidra til å selge produkter og tjenester. Vårt konsept «Salg kan kjøpes» oppleves som stadig mer relevant, uavhengig av konjunkturene, sier han til Kampanje.

Men han avviser at dette trenger å være motsetningen til kreativitet.

- Vi i Schjærven elsker kreativitet! Det er naturligvis ingen motsetning mellom resultatfokus og kreativitet. Tvert imot. Vi har rett og slett fokus på det som virker. Ujålete og rett på, sier han.

Artikkelen fortsetter under tabellen.

Årets ReklamebyråEvne til å lage effektiv reklame

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Pol (-)
2. Try (1)
3. SMFB (3)
4. Schjærven (-)
5. Ernö (4)

I Coop forteller kunde- og medlemsdirektør Geir Jostein Dyngeseth i Coop Norge Handel at de kommer til å stille klare krav til samarbeidspartnere som reklamebyrå, PR-byrå og mediebyrå i 2016.

- Vi er som alle inne i en dreining hvor våre nye medier spiller en stadig viktigere rolle. Satsning på egne medier i kombinasjon med spons gjør selvsagt at behovet for tjenester endres. Det blir flere om beinet og vi ser det er nye miljøer som blir viktige bidragsytere. Jeg tror det viktigste er at de vi jobber med, viser god evne til omstilling. Og det synes jeg de fleste gjør, sier Dyngeseth.

Det har vært en bratt høst for bilprodusenten Volkswagen, men markedssjef Tor Anton Bjørge i Volkswagen Personbil tror ikke de usikre tidene vil påvirke VWs markedsføring med det første.

- Bilmarkedet har hittil i år økt med fire prosent i forhold til 2014, så i bilbransjen har vi enda ikke fått føle en eventuell usikkerhet på kroppen. Vi tror bilmarkedet vil gå noe ned neste år, men det vil fortsatt være på et høyt nivå. Vi forbereder oss derfor ikke på noen annen måte enn at vi er rigget for å sette på en eventuell brems. Derfor er våre planer for neste år på nivå med årets.

Årets ReklamebyråToppledelsens dyktighet

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Try (1)
2. Pol (-)
3. SMFB (2)
4. Schjærven (5)
5. Futatsu Industries (-)

Det er total dominanse fra Try-sfæren i forbindelse med underkategoriene. Try ligger på topp i hele fem av totalt sju underkategorier. Pol topper som tidligere nevnt underkategorien for «Evne til å lage effektiv reklame», men også i kategorien der annonsørene har blitt bedt om å vurdere kvaliteten på leveranser og arbeider fra byrået.

På denne listen er også følgende byråer nye; McCann, Schjærven og Kitchen. Anorak gjør et solid hopp fem plasser opp fra en tiendeplass i år, mens Ernö forsvarer sin plass på listen og beholder fjerdeplassen også i år. Det er Try, Los & Co og Futatsu Industries som er de tre byråene som må notere seg en tilbakegang på denne listen i år.

Årets ReklamebyråVurdering av byråets arbeider og leveranser

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Pol (-)
2. Try (1)
3. SMFB (2)
4. Ernö (4)
5. Anorak (-)

Bedt om å vurdere de økonomiske resultatene byrået oppnår, er det fremdeles Try som er det byrået annonsørene har mest tro på. Andreplassen har Pol kapret, mens tredjeplassen er det i år som i fjor Schjærven som har. Det betyr at Fjeldheim & Partners er skjøvet ned fra sølv-plassen og må i år ta til takke med en femteplass.

Lilleborg er blant Norges største annonsører, og markedsdirektør Runar Pahr-Andresen understreker at de usikre tidene også skaper nye, spennende muligheter.

- Markedet er turbulent, særlig innen mediebransjen, og det gir også mange muligheter. Vi er opptatt av at mediene tilrettelegger for samarbeid som gjør at reklamen oppfattes som mer relevant for forbrukerne. Dette blir stadig viktigere i dagens medielandskap der forbruker i økende grad kan velge bort reklame, blant annet fordi den er irriterende, irrelevant eller liknende. Relevans kan oppnås både gjennom riktig innhold og riktig plassering. Derfor har både programmatisk og content marketing en viktig rolle å spille framover, sier Pahr-Andresen til Kampanje.

Årets ReklamebyråVurdering av de økonomiske resultatene byrået oppnår

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Try (1)
2. Pol (-)
3. Schjærven (3)
4. SMFB (6)
5. Fjeldheim & Partners (2)

Når det gjelder underkategorien der spørsmålet har vært «I hvilken grad tror du at byrået vil vurdere seg positivt også i fremtiden», er det tre nye byråer inne på topp 10-listen; Pol, Schjærven og MK. Men toppen er stabil. I år som i fjor er Try på topp, mens Pol har sneket seg inn på andreplassen.

Årets ReklamebyråI hvilken grad vil byrået vurdere seg positivt også i fremtiden

PLASS BYRÅ PLASS 2014
1. Try (1)
2. Pol (-)
3. SMFB (2)
4. McCann (-)
5. Ernö (5)

FAKTA:
Av de sju underkategoriene er følgende kategorier med på å avgjøre utfallet av totallisten; byråets fremtidsutsikter, kvalitet på byråets leveranser og vurdering av byråets økonomiske resultater. Som et tilleggsparameter er det også målt «evne til å tenke originalt», «evne til å lage effektiv reklame», toppledelsens dyktighet» og «dyktighet i langsiktig merkevarebygging».

Usikre tider for norske stor-annonsører