Netflix med nye rekordtall i Norge

Større enn NRK, omsetter for mer enn TV 2 og er i ferd med å gå forbi VG. Se nye tall her!

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Andelen som abonnerer på strømmetjenester som Netflix, TV 2 Sumo, HBO Nordic og Viaplay fortsetter å stige i Norge, men flest strømmer til Netflix når de skal la seg underholde av filmer og tv-serier. Og det blir stadig flere av dem, etter det Kampanje kjenner til.

Netflix ønsker ikke å kommentere hvorvidt det er satt nye «all time high» på antall abonnenter i Norge.

- Vi deler ikke opp tall på landsbasis og kan ikke kommentere på abonnementstall. Men vi er veldig glade for å kunne si at det er mange nordmenn som er kunder. Det er vi veldig glade for, sier kommunikasjonsdirektør i Netflix, Joris Evers, til Kampanje.

Nærmer seg 700.000 kunder
Men helt ferske tall fra «Tv-utstyrsundersøkelsen» til TNS Gallup, som Kampanje har fått tilgang til, viser at det i dag er hele 32 prosent av landets husholdninger som har Netflix-abonnement. Dermed begynner den amerikanske strømme-tv-giganten å nærme seg 700.000 abonnenter i Norge.  

For et halvt år siden var det samme tallet 28 prosent, men det er nesten en dobling sammenlignet med for to år siden. 

Les også: 360.000 har Netflix-abonnement

Ganger man antall abonnement opp med en månedspris på 89 kroner, er det mye som tyder på at Netflix i dag omsetter for rundt 600 millioner kroner i Norge. Det er sannsynligvis mer enn det hele TV 2 omsetter for på hva gjelder salg av nett-reklame og Sumo-abonnement og Netflix nærmer seg nå VG Nett.

Etter det Kampanje kjenner ligger digitalomsetningen til TV 2 på rundt 500 millioner kroner inklusive Sumo, mens VG ligger an til å få en digitalomsetning på rundt 630 millioner kroner med en nedgang på ti prosent i år.

Snart i verdenstoppen
Netflix’ sterke posisjon i Norge er enestående i internasjonal sammenheng. Etter det Kampanje kjenner til er en andel på 32 prosent av befolkningen det høyeste kundeantallet i prosent som Netflix har utenfor USA. Netflix vil heller ikke kommentere på utviklingen i Norge sammenlignet med andre markeder og viser bare til at USA fortsatt er det største markedet med 42 millioner abonnenter. 

- Vi kan ikke kommentere på tall i enkeltmarkeder utenom USA, sier Evers.

Men avstanden er imidlertid minimal i prosent om en sammenligner det norske og det amerikanske markedet. Om en legger 115 millioner amerikanske husholdninger til grunn, er Netflixs andel på 36 prosent i USA.

Det er vel bare et spørsmål når andre tjenester som Amazon kommer til Norge. Kristian Tolonen

NRK: - Nettflix-tallene stagnerer
Den andre undersøkelsen på markedet som tegner et bilde av størrelsesforholdet i det norske strømme-tv-markedet er dekningstallene fra TNS Gallups «Interbuss»-undersøkelse. Dekningstallene gir uttrykk for hvor mange som har sett på Netflix og andre strømme-tv-tilbydere.  Totalt så har 20 prosent av befolkningen benyttet seg av et strømme-tv-tilbud og over halvparten av prosent av disse er innom Netflix.

- Dekningstallene viser at det kryper opp mot en million som sier de strømmer hver dag. Utfordringen er at vi ikke vet hvor lenge de gjør det, sier analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, til Kampanje.

Tolonen følger utviklingen i seervaner tett og bruken av tv-mediet. Han mener Netflix-veksten er i ferd med å flate ut.

- Tallene til Netflix både i distribusjon og daglig bruk har stagnert. De første to årene var det en dobling hvert år, men nå ser det ut til at det er litt roligere av nivå, sier Tolonen.

Kristian Tolonen er analysesjef i NRK og følger utviklingen i tv-markedet tett. Han mener veksten til Netflix er i ferd med å stagnere, men sier han er mest bekymret for det store antallet minutter som vi bruker på Netflix. - I yngre aldersgrupper kan det være en del minutter på det vi kaller «tidtrøyte»-seing, avslapning og amerikanske serier og filmer som nå ligger hos Netflix. Men vi vet ikke tallene, sier han. Foto: Knut Kristian Hauger. 

Men større enn NRK
Likefullt er Netflix større i daglig dekning enn NRK, landets desidert største kringkaster og tv- og radiohus. Men Tolonen mener også Netflix merker den tiltagende konkurransen på markedet for strømmetjenester.

- Vi lever alle i en konkurransevirkelighet og for vårt vedkommende har vi fått konkurranse fra Netflix og andre norske tv-selskaper. Men nå kan det se ut som om Netflix får konkurranse fra flere andre strømmeselskaper og en av dem er HBO som har hatt en vekst. Men også Sumo har hatt vekst også er det vel bare et spørsmål når andre tjenester som Amazon kommer til Norge, sier Tolonen.

Dekningstallene isolert for Netflix er på 11 prosent, hvilket vil si av 11 prosent av Norges befolkning sier de bruker Netflix hver dag, noe som tilsvarer rundt 440.000 seere. NRK ligger på mellom syv og ni prosent, ifølge NRKs analysesjef.

- Litt grovt kan man si at Netflix er størst på strømming i Norge om en ser bort fra YouTube, så ligger NRK og VG nærmest på dekning.

Målt i dekning er det med andre ord flere som ser på Netflix enn på NRKs nett-tv-tilbud.

- Er NRK bekymret?

- Man kan også snu på det og si at med 11 prosent daglig dekning er Netflix langt mindre enn for eksempel Max som har rundt 25 prosent daglig dekning og Max er jo fortsatt er en relativ liten kanal. Selv små norsk tv-kanaler er større enn Netflix. Det sier noe om skalaen på strømming, sier Tolonen.

Her kan du se tallene på utviklingen innenfor de ulike sjangerkategoriene i målgruppen 20-29 år.

Største fall innen drama
En bekymring er det likevel og det er antallet minutter som vi bruker på Netflix, selv om det her ikke foreligger tall.

- I det yngre aldersgrupper kan dette være en del minutter på det vi kaller «tidtrøyte»-seing, avslapning og amerikanske serier og filmer som nå ligger hos Netflix, sier han.

På en stor teknologikonferanse i regi av Mediehuset Tek i forrige uke kunne Tolonen legge frem tall som viste at konsumet av drama og tv-serier har falt markant siden 2009. I målgruppen 20-29 år har seingen av drama halvert i antall minutter (se tabell).

- I 2009 så 20-29-åringene over 4.300 minutter med drama, sitcoms, amerikanske filmer og serier. I dag er dette på rundt 2.100 minutter. Det er en halvering i antall minutter av drama. Dramakonsumet som var den største delen av tv-konsumet vårt er drevet nedover og det er her nedgangen er, sier Tolonen.

Netflix med nye rekordtall i Norge