TV 2 tråkker lett på bremsen, men gjør «ingen dramatiske tiltak på kostnadssiden»

Stadig flere mediebedrifter må spare penger på grunn av koronakrisen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Fredag ble det kjent at Nordic Entertainment Group skal kutte kostnader tilsvarende nesten 800 millioner kroner for å bøte på konsekvensene av koronakrisen.

Kostnadskuttet kommer blant annet i form av avlysning av aksjeutbytte og lederbonuser, og kutt i lineær-TV-kanalenes programbudsjett og i salgs- og markedsbudsjettene. 

Kanalen planlegger ingen permitteringer.

- Vi har vært gjennom en stor omorganisering hvor vi har strukturert oss på best mulig måte. Det ville vært veldig skadelig for virksomheten å si opp flere. Det skal vi arbeide hardt for å unngå, sa administrerende direktør Anders Jensen til Kampanje forrige uke.

Les mer: Nent Group varsler store kostnadskutt - dropper bonus til toppledelsen

Heller ikke TV 2 planlegger for permitteringer, forteller organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand.

– Den siste uken har hovedfokuset vårt vært å sikre at TV 2 er på luften i disse karantenetider. Befolkningen har et nærmest umettelig behov for nyheter og informasjon, og som allmennkringkaster har vi et spesielt ansvar som vi tar på stort alvor. Hele organisasjonen vår har snudd seg rundt på rekordtid, det er helt imponerende å se. Vi leverer både på nyhetsoppdraget vårt, samtidig som vi gir seerne noen avbrekk innimellom, slik at de kan koble av fra et nesten altomfattende nyhetsbilde for en stund, sier hun til Kampanje.

- Kan ikke spå utviklingen på sikt

Men permitteringene rir det norske næringslivet. Halvparten av NHOs medlemsbedrifter har i dag allerede gått til permitteringer og åtte og ti bedrifter regner med ytterligere permitteringsrunder. NHO-sjef Ole Erik Amlid kaller «situasjonen for beksvart» og i forrige uke hadde 185.000 personer søkt om dagpenger på Nav.

- Vi verken diskuterer eller vurderer permitteringer slik situasjonen er nå for TV 2, sier Willand.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av NHO har en tredel av norske mediebedrifter gjennomført permitteringer til nå. I TV 2-ledelsen har ikke dette vært et tema.

- I likhet med de fleste andre som berøres av koronakrisen, kan heller ikke vi spå hvordan utviklingen blir på lenge sikt. Kommer vi dit at det er aktuelt med permitteringer, vil det være fordi vi mener at det er absolutt nødvendig for å komme gjennom en helt prekær økonomiske situasjon, men vi har altså ikke dette på vårt bord nå, fortsetter hun.

Willand er samtidig tydelig på at også TV-konsernet, som nylig la frem et overskudd på 420 millioner kroner og en omsetning som passerte fem milliarder kroner for første gang, også merker krisen. Willand vil derfor ikke utelukke noe som helst og sier Norges kommersielle allmennkringkaster ser på ulike tiltak for å begrense kostnadene fremover.

- Vi ser selvsagt på ulike områder vi kan bremse ned på, på enkelte utviklingsprosjekt og initiativ som løper, vi vurderer nyansettelser ut fra om det er ansettelser som kan vente uten at det påvirker driften vår, og så videre, men vi har ikke gjort noen drastiske tiltak på kostnadssiden slik situasjonen er nå, sier kommunikasjonsdirektøren.

- Ingen vet resultatet av dette

Nordisk kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland, kommer med det samme budskapet når Kampanje tar kontakt.

- Vi står midt i en situasjon ingen har vært i før, og som ingen av oss vet resultatet av. Vårt fokus akkurat nå er å fortsette å levere attraktiv underholdning, både på kort og lang sikt. Det tar det meste av oppmerksomheten vår. Vi har ingen planer om permitteringer, sier han.

Ifølge anslag fra Virke Produsentforeningen, rammer koronakrisen selskapene som produserer innhold til norske TV-kanaler hardt. Opp mot 30 prosent av selskapene de organiserer har så langt permittert ansatte.

Les også: TV-produsenter skuffet over Rajas krisepakke: - Vi trenger 900 millioner til kulturlivert alene

Har ett fokus:

Kommunikasjonsdirektør Espen Skoland har ett mål, og der er å fortsette å levere TV-underholdning til seerne. Foto: Discovery

TV 2 tråkker lett på bremsen, men gjør «ingen dramatiske tiltak på kostnadssiden»