Spontan korona-idé rett inn på Podtoppen: - Folk har hatt Ronny-abstinenser

På under to uker har «I karantene med Tuva og Ronny» lokket til seg flere lyttere enn etablerte podkaster som «Oppdatert» og «Radioresepsjonen».

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Forrige uke hadde «I karantene med Tuva og Ronny» nesten 66.000 unike brukere og over 150.000 avspillinger, noe som gjør at den nye podkasten havner på en solid åttende plass på Podtoppen

- Det er sjukt stas! Kjempegøy, sier P3-profil Tuva Fellmann om de gode nyhetene for podkast-duoen.

I tillegg til å være medprogramledere er Fellmann og Ronny Brede Aase også kjærester og samboere. De to er henholdvis best kjent for programlederrollene i P3-programmene «Juntafil» og «P3morgen». Aase hadde sin siste «P3morgen»-sending rett før jul

Podkasten «I karantene med Tuva og Ronny», som har klatret seg opp fra 26-plass i forrige uke, spiller paret inn i sitt felles hjem. Første episode ble spilt inn fredag 13. mars, da Aase gjennomgikk sitt første døgn i hjemme-karantene etter en utenlandsreise. 

- Dette kom brått på! Det er veldig gøy at så mange har vist interesse for podkasten, som bare er noe vi gjorde etter en spontan ide. Åttende plass på Podtoppen er voldsomt, sier Aase.

Fortsetter så lenge Norge er «rart og annerledes»

Aase forteller at duoen hadde spilt inn første episode allerede fire timer etter at de fikk ideen «pitchet» over telefon.

- Det var så enkelt som at Vilde, som er podkast-ansvarlig i NRK, ringte fredag for to uker siden da begge satt i hjemme-karantene. Hun spurte om vi ville lage den, og vi syntes det låt helt perfekt. Der jobbet NRK kjapt, så det var veldig fint, sier Aase.

Etter å ikke ha vært på lufta siden i desember, kjente Aasen at det var «ekstra deilig» å få mulighet til å debriefe. 

- Den koronakrise-tilstanden vi er i, har ført til et veldig stort behov for å prate om det som foregår i verden. Enda mer enn til vanlig, forklarer Aasen. 

- Hvor lenge kommer dere til å fortsette? Kommer dere til å slutte dersom tiltakene lettes på etter påske?

- Jeg tror vi begge tenker at så lenge Norge er litt rart og annerledes, og fortsatt påvirkes av viruset, så lager vi denne podkasten, sier Fellmann

- Hvor annerledes er dette en for eksempel P3-morgen? Prater dere bare om koronaviruset?

- Vi prater mest om hverdagslivet i denne litt rare tiden. Mange opplever nok podkasten som et avbrekk. Hvis man hører på den første episoden – som ble spilt inn for bare to uker siden – så var verden helt annerledes da. Da var vi nylig kommet inn i karantenetid. Det vi driver med kan vel kalles en form for informert hverdagsprat, mens verden rundt oss forandrer seg fra dag til dag, sier Aase.

 

Enhver psykolog eller parterapeut ville anbefalt at man ikke jobber med kjæresten, i hvert fall ikke hjemme, og i hvertfall ikke når man ikke kan treffe andre folk. Tuva Fellmann

- Går for en ærlig linje

Kjæresteparet har tidligere spilt inn over hundre timer radio sammen under P3-aksjonen.

- Jeg og Ronny har jo jobbet sammen tidligere, men det er lenge siden. Ingen av oss hadde sett for at vi skulle lage dette sammen. Det har vært utrolig gøy og givende å lage denne podkasten, men nå er også verden en helt annen enn tidligere, sier Fellmann.

- Og så er det jo sånn at enhver psykolog eller parterapeut ville anbefalt at man ikke jobber med kjæresten, i hvert fall ikke hjemme, og i hvertfall ikke når man ikke kan treffe andre folk, fortsetter Fellmann og ler.

- Det har gått greit så langt?

- Ja, og det er nok derfor podkasten funker, sier Aasen.

Han forteller at de får «ekstremt mye epost» fra lyttere som ønsker å delta i debatten, og som kjenner seg igjen i det de prater om i podkasten.

- Vi går for en ærlig linje, der vi også deler det som er dritt. De dagene vi deler det som dritt, så har folk sagt at de kjenner seg igjen i det. Folk kjenner på det alle sammen, enten de sitter i karantene med en kjæreste, i kollektiv eller med familiemedlemmer, så det er fint å kunne sette ord på det, sier Aase.

Aase sier de i denne perioden har hatt «øynene og ørene på stilk»: 

- Man merker at Norges følelsesliv – som samfunn – svinger avhengig av hva helsemyndighetene sier og hva nyhetene fra for eksempel Italia og Spania er. Siden vi også lever i karantene, mens vi gjør dette, så tar vi på en måte pulsen på samfunnet vi lever i. Stemningen er gjenkjennbar, men samtidig et slags avbrekk. 

Karantene - ingen hindring:

At Ronny Brede Aase sitter i karantene, har ikke stoppet duoen fra å ha gjester i podkasten - de plasserer dem ganske enkelt utenfor døra. Her med gjest og humorist John Brungot - andre besøkende så langt har blant annet vært NRK-profilene Else Kåss Furuseth og Silje Nordnes. Foto: Privat

NRK: - Føles trygt i en usikker tid

Vilde Hjorth Batzer er podkastsjef i NRK og medlem i styringsgruppen i Podtoppen. Hun sier det er veldig gøy at «I karantene med Ronny og Tuva» – som Batzer fikk ideen til – har havnet så høyt på lista.

- Jeg merket at vi trengte en podkast som kunne debriefe det som skjer i Norge nå. Jeg fikk følelsen av at vi trengte noen som kunne sett ord på det mange tenker på – i en podkast som er spesifikt knyttet til det som skjer nå. Jeg visste at Ronny satt i karantene, og visste at de er utrolig dyktige, sier Batzer.

Hun beskriver podkast-duoen som «et produksjonsapparat i seg selv». 

- Tuva kan både kan både klippe og produsere - i tillegg til å mestre programlederrollen, og Ronny kan prate i timesvis, som den dyktige programlederen han er.

Batzer forteller at de først valgte navnet «Karantenepodden», men at de etter å ha laget både logo og «jingle» oppdaget at to podkaster allerede hadde «stukket av» med navnet.

- Mange har åpenbart tenkt på det samme, så ideen er jo ikke helt unik. Samtidig er Ronny og Tuva ekstremt gode til å ta inn over seg og speile det folk tenker og føler. Det er ingenting de ikke kan prate om. Og folk er veldig glade i dem fra før, sier Batzer. 

Hun mener også at mange har savnet å høre Ronny prate etter at «P3-morgen» ble tatt av lufta. 

- En av grunnene til at folk er blitt så populært, er nok fordi folk har hatt Ronny-abstinenser. Det føles nok veldig trygt for mange å ha ham tilbake, i en tid som føles veldig usikker, sier Batzer. 

Spontan korona-idé rett inn på Podtoppen: - Folk har hatt Ronny-abstinenser