Natt & Dag permitterer og satser digitalt

Gratisavisen rammes hardt av at kulturlivet har stoppet opp. Stanser papirutgaven midlertidig.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Én etter én må norske mediehus permittere, og denne gangen er turen kommet til gratisavisen Natt & Dag.

Koronakrisen og det medfølgende fallet i annonseomsetningen har ført til at de må permittere 1,5 av 5 årsverk. Permitteringene fordeles slik at avisens tre faste ansatte går ned til en 50 prosent stilling, mens to midlertidig ansatte beholder sine stillinger.

Samtidig har de besluttet å pause utgivelsen av papirutgaven inntil videre.

- Virusepidemien har satt norsk kulturliv i en svært vanskelig situasjon. Dette merker vi også i Natt & Dag. Natt & Dag har siden oppstart i 1988 vært Norges ledende, annonsørfinansierte avis for unge i byene. Nå som hele kulturnorge har blitt satt på vent, har vi mistet store deler av inntektsgrunnlaget vårt – og vi er nødt til å ta grep, sier Christian Fure, daglig leder i Natt & Dag. 

Ser flere muligheter digitalt

I fjor hadde Natt & Dag sju utgivelser. Tidligere i år gikk Christian Fure ut med planer om å øke antall utgivelser på papir, og inntil koronakrisen inntraff, var de på god vei til å klare det. 

- Nå må vi sette alt på vent, ettersom vi ikke klarer å dekke kostnader knyttet til trykk og distribusjon, sier han.

I stedet girer han opp aktiviteten i nettavisen. Sjefredaktør Ida Wammer har flere prosjekter på gang, og allerede til uken vil de lansere en serie med strømmekonserter i samarbeid med Nstrumental og kommersielle aktører. Inntektene skal gå til artistene, film, lyd, scene og prosjektledelse.

Selv om annonsemarkedet har blitt dramatisk tøffere også på nett, ser Christian Fure flere muligheter digitalt.

- Det er mye som er satt på vent der også, og det er ikke gjort i en fei, men det finnes muligheter. Vi må bare satse på høyere publiseringsfrekvens og litt andre typer saker.

- Men papirutgaven skal gjenoppstå når dette er over?

- Det er absolutt ambisjonen. Både fordi det er et format hvor vi kan presentere en annen type innhold og det er viktig for leserne våre å kunne plukke opp papirutgaven på en kafé, men også fordi det er et viktig format for annonsørene våre, sier Fure.

Han kom fra jobben som byråsjef i Iprospect til stillingen som daglig leder i Natt & Dag tidligere i år.

Les mer: Christian Fure blir ny sjef i Natt & Dag - bytter ut byråleder-jobben i Dentsu

Tung avgjørelse:

Selv om gründe Even Aas-Eng hadde håpet å unngå permitteringer, er han stolt av at de så langt kun har permittert 1,5 årsverk av 30 i hele Venture Factory Media, som også inkluderer Filter Media og Talent Media. Foto: Eivor Eriksen

- Skal kjempe videre

Mediegründer Even Aas-Eng gikk inn som hovedaksjonær i Natt & Dag gjennom sitt medieselskap Venture Factory Media i august i fjor.

Han skrev nylig en kommentar på Dagbladet om at man må «gå i krigen for hver eneste arbeidsplass» og at målet var «at ingen skal permitteres».

- Hvor tungt er det å nå måtte gå til dette skrittet?

- Vi vant runde én, men må ta telling i runde to. Det er tungt, men samtidig er vi stolte av at vi foreløpig kun har måttet permittere 1,5 stilling av 30 (i Venture Factory Media, red. anm). Det hadde ikke vært tilfellet hvis ikke alle våre kolleger hadde mobilisert slik de har gjort den siste måneden, sier Aas-Eng.
 
Han er klar til å fortsette kampen, men kan ikke utelukke flere permitteringer.

- Vi er små og vi lever av reklameinntekter, det er en ganske dårlig kombo akkurat nå. På den positive siden er vi tilpasningsdyktige og raske og vi har team som gir alt. Jeg kan ikke utelukke at vi må justere ned kostnadene ytterligere, men fokus nå er å kjempe videre for å unngå flere permitteringer og få de som har blitt permittert tilbake i jobb. 

Natt & Dag permitterer og satser digitalt