Egmont permitterer 300 personer i Norge – Capa sender ut varsler til nesten alle ansatte

Nå er det ikke bare mørkt i kinosalen, men også i hele industrien.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tiltakene regjeringen har satt i gang for å bekjempe spredningen av koronaviruset har rammet kinobransjen dramatisk og kinomørket sprer seg nå ut av landets mange kinosaler og over til hele industrien.

Samtlige av landets kinoer er nå stengte på ubestemt tid og i kulturminister Abid Raja nye krisepakke på 900 millioner til kultur og idrett virker det å være liten trøst til en lamslått film- og kinoindustri.

- Vil vi fortsette å følge opp i dialog med organisasjoner, foreninger og lag, selskaper og virksomheter, og kontinuerlig vurdere ytterligere tiltak, sier kulturminister Abid Raja.

En av landets største kinoeiere er Egmont som gjennom sitt selskap driver noen av landets største kinoer som Colosseum, Klingenberg og Saga Kino. Selskapet selger ni millioner kinobilletter i løpet av et år i Norge, Sverige og Danmark. Administrerende direktør for Nordisk Film i Norge, Jannicke Haugen, sier det er svært spesielle tider.

- Dette er en ekstraordinær situasjon. Vi er som alle andre i Norge veldig berørt av dette, og det er en vanskelig periode for oss i kinobransjen, hvor hele vårt inntektsgrunnlag har falt bort som følge av Corona og pålegget om stenging av kinoer, sier Haugen til Kampanje.

- Spesielle tider:

Administrerende direktør for Nordisk Film i Norge, Jannicke Haugen, sier det er svært spesielle tider.

- Vi jobber med å kutte kostnader

Haugen sier det er umulig ikke å se over kostnadene på en tid der hele inntektsgrunnlaget er vekke.

-  Vi jobber selvsagt med å kutte de kostnader vi kan for å kompensere etter beste evne, men vi har en meget stor andel av våre kostnader bundet opp uavhengig av våre inntekter. Vårt største fokus nå er å komme gjennom dette på best mulig måte med minst mulig tap både for våre kinoansatte og våre eiere, sier Haugen.

Da Egmont la frem sine resultater for 2019 var det et selskap med store overskudd som la frem tallene, men konsernsjef sa fredag før helgen til Kampanje følgende.

- Vi vet at vi blir rammet. Det koster oss masse penger å holde kinoene lukket, og vi rammes av nedgangen i reklameomsetning. Men ser du på Egmont og vårt resultat i 2019 så hadde vi en veldig sterk cashflow. Vi har igjen blitt gjeldsfri og derfor har vi soliditet til å komme oss gjennom dette, sier Steffen Kragh.

Isolert for film- og kinovirksomheten i 2019 hadde Egmont et overskudd på 333 millioner kroner i Norden.

Ingen premierer - må permittere 300 ansatte

Den uoversiktlige situasjonen gjør at en rekke filmpremiere nå har blitt stanset som James Bonds «No Time to Die», Disneys «Mulan», «Fast & Furious 9»  og «A Quiet Place 2» samtidig som innspillinger stoppes opp, inkludert de store «Avatar»-oppfølgerne som Kampanje skrev om i går. En rekke kjeder stenger også kinoene sine verden over.

- Hva gjelder fremover er situasjonen på nåværende tidspunkt svært uoversiktlig og omstendighetene endrer seg hele tiden. Både store og små filmer blir utsatt eller lanseres på video on demand, og siden ingen vet når kinoene åpner igjen, tar produsenter og distributører konsekvensen av dette, sier Haugen.

En rekke store kjeder nå også kinoer verden over både i USA, Europa og Asia.

- I går fikk vi vite at den store AMC-kjeden stenger alle sine kinoer i 6 - 12 uker. Dette igjen kan gi konsekvenser som berører filmer som har premieredato i sommer. Det vil skje en stor omrokkering av høstens lanseringsdatoer, og noen filmer må utsettes til 2021, også fordi filmer som er i innspilling ikke rekker å bli ferdige, sier Haugen.

Les også: Avatar 2 rammes av korona-krisen: - En utfordring for filmbransjen

Vi ser store røde tall hver eneste måned med stengte kinohus

Som i resten av næringslivet må nå Egmonts film- og kinovirksomheter permittere ansatte ved alle landets kinoer. Hele 300 personer er rammet av koronakrisen og blitt overflødige på grunn av de strenge tiltakene.

- En av våre største kostnadsbaser er nettopp lønn til våre medarbeidere på kinohusene og i administrasjonen, og uten drift på kinohusene har vi sett oss nødt til å permittere en betydelig del av våre ansatte. Foreløpig har vi permittert om lag 300 av våre ansatte og sitter dermed igjen med kun noen nøkkelroller for å holde det administrative i gang, sier Haugen før hun legger til:

- Selv med permitteringer, andre kostnadskutt og foreløpige tiltakspakker fra staten vil vi se store røde tall hver eneste måned med stengte kinohus, sier Egmonts film- og kinosjef i Norge.

Capa med permitteringsvarsel

Den dramatiske situasjonen rammer også en liten del av kinoindustrien som driver med reklamesalg. Her er det to store aktører som deler en reklamekake på 200 millioner kroner, men som har vært en vekstvinner på det norske markedet de siste årene.

- Det er ganske stille ja. Alle kinoene er jo stengt, og når man da driver med kinoreklame så er det ikke mye varelager igjen å selge, sier administrerende direktør i Capa Kinoreklame, Jan Tore Kristiansen, til Kampanje.

Capa Kinoreklame er salgsleddet til kinoene som driftes av britiske Odeon og flere lokale kinoer i Norge samlet i selskapet Kinovasjon Norge. Selskapet har vokst jevnt og trutt på det norske reklamemarkedet gjennom de siste årene. Nå er det nesten bom stopp.

- Heldigvis er ikke 100 prosent av omsetningen vår knyttet til kinoreklame og vi selger webannonser for kinoene på nettsidene pluss at vi holder i noen spennende app-prosjekter. I vanlige tider ville vi også hatt en del konferansevirksomhet, men alt dette har nå stoppet opp. Det er ingen god situasjon, det er det ikke, sier Kristiansen. 

Han sier det jobber rundt 40 personer i Capa Kinoreklame og at så godt som alle har fått permitteringsvarsel med unntak av tre-fire stykker.

- Vi har ikke permittert enda, men sendt ut varsler som i praksis vil gjelde etter påske, sier Kristiansen

Dermed velger Capa og Kristiansen å la folk stå i jobbene sine de neste par ukene.

- Ja, vi vil ha full bemanning frem til påske og vil gi folk muligheten til å omstille seg og hjelpe kundene våre på best mulig måte. Vi har også mange team på lokalt plan som nå får en mulighet til å komme i kontakt med sine kunder.

- Når du lar folk stå i jobben til over påske så betyr det at Capa har en solid økonomi?

- Ja, vi har en økonomi som er robust og har muligheten til å holde det gående et par uker, men uten noe særlig topplinje så merkes det fort nedover i regnskapet, sier han.

- Hvor lenge vil kinoene være stengt?

- Det aner jo ingen. Vi får bare følge regjeringen retningslinjer og forholde oss til at kinoene er stengt, og uten normal kinodrift er det ikke stort annet å gjøre enn å permittere folk etter påske, sier han.

- Vi er avhengige av mer kraftfulle tiltak

Også i Egmonts reklameselskap Media Direct hviler permitteringsskyen over selskapet, men enn så lenge er det bare til vurdering i selskapet som består av rundt 20 personer.  

-  Vi snakker med de annonsørene vi har om hvordan vi skal vise kampanjene på et senere tidspunkt, booke også videre. Vi er fullt av dette nå så får vi se hva fremtiden bringer, sier toppsjefen i Media Direct, Ronny Lieblein, til Kampanje.

Han sier det enn så lenge ikke sendt ut noe permitteringsvarsel, men at det kan komme.

- Det er begrenset hvor lenge man kan organisere seg for å sikre at et salgsapparat har noe meningsfullt å gjøre, så det er klart vi også vurderer dette. Vi er i en prosess hvor vi ser på det for hvis dette vedvarer, tenker jeg at vi må permittere vi også, sier Lieblein.

Sjefen Jannicke Haugen sier hun nå er veldig spent på hvor lang tid tiltakene kommer til å ta.

- Ja, som alle andre er vi veldig spente på hvor lang tid vi er nødt til å holde tilbudet vårt stengt og dermed hvor kraftig vi blir rammet. Tiltakspakkene fra staten bidrar selvsagt i en vanskelig periode, men vi ser at vi som kulturinstitusjon er avhengig av mer kraftfulle tiltak for å komme noenlunde gjennom denne vanskelige tiden. Vi håper virkelig at regjeringen kommer snarlig på banen med ytterligere tiltak for å redde bransjen, sier Haugen.

Egmont permitterer 300 personer i Norge – Capa sender ut varsler til nesten alle ansatte