Rubrikkfest for Schibsted-eier – flagger salg for flere hundre millioner

Når den nye rubrikkgiganten Adevinta går på børs, vil Stiftelsen Tinius fylle opp lommeboka.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Schibsteds største eier, Blommenholm Industrier og Stiftelsen Tinius, kan se frem til en meget pen gevinst når den nye rubrikkgiganten Adevinta, under ledelse av tidligere Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal, går på børs. Mandag morgen denne uken kom børsmeldingen om at datoen for børslanseringen nå er endelig satt.

- Adevinta blir et spennende selskap og i dag bekrefter vi at vi går for en børslansering 10. april. Vi blir et internasjonalt classified-selskap og en av de store spillerne på dette markedet globalt og vi har fått en lisens til å ekspandere, sier konsernsjef i Adevinta, Rolv Erik Ryssdal, til Kampanje.

Samme dag på et eksklusivt investormøte på hotellet The Hub i Oslo Sentrum, hadde Tinius-stiftelsen invitert meglerhus, Schibsted-investorer og forvaltere til en presentasjon av stiftelsen som forvalter den største eierposten i Schibsted Media Group og som kontrollerer på 26,1 prosent av de stemmeberettigede aksjene mediekonsernet som eier aviser som VG og Aftenposten og en rekke internasjonale rubrikknettsider.

- Vi ønsket å gjøre stiftelsen litt mer kjent. Stiftelsen har vært en eier av Schibsted helt siden børsnoteringen, men vi fikk innspill om at det hadde vært bra om dere hadde sagt litt mer om hva Schibsteds største eier var for noe og hva vi står for, sier styreformann i Tinius-stiftelsen, Ole Jacob Sunde, til Kampanje.

Stiftelsen har fått navnet sitt oppkalt etter pressemannen og Schibsted-arvingen, Tinius Nagell-Erichsen, som var Schibsteds dominerende eier frem til sin død i 2007.

Les også: Klar for børslansering med rubrikkgigant - VG-krisen «har ikke noe med oss å gjøre»

Her kan du se et videointervju med styreformannen i Stiftelsen Tinius, Ole Jacob Sunde, fra denne ukens investordag. 

Jeg vet av erfaring at bare sterke og uavhengige aviser kan beholde grepet på markedet og på den måten opprettholde en lønnsom forretning. Tinius Nagell-Erichsen (1934-2007)

- Tinius ville lyttet til medarbeiderne sine

På The Hub kunne Stiftelsen Tinius fortelle om både bakgrunnen for deres engasjement i medieselskapet Schibsted og hvordan stiftelsen brenner for den frie og uavhengige journalistikken og er en garantist for at troverdighet og kvalitet i alle Schibsteds produkter.

Men samtidig bare noen hundre meter unna The Hub pågår det en intern gransking i Schibsted-avisen VG, etter den feilaktige artikkelen om dansevideoen av Trond Giske på Bar Vulkan torsdag 21. februar. 20. mars stod kvinnen på videoen frem i TV 2og beskyldte VG-journalist Lars Joakim Skarvøy for med viten og vilje å ha fabrikkert et sitat som satte Giske i et negativt lys og som har brakt avisen inn i den største krisen i nyere tid.

Sunde ønsker «på nåværende tidspunkt» ikke å kommentere saken verken som styreformann i Schibsted eller som styreformann i Stiftelsen Tinius. Det er ventet at VG legger frem en rapport i løpet av svært kort tid.

- Hva ville gamle Tinius sagt om det som nå skjer?

- Han ville lyttet til hva hans medarbeidere kommer frem til, sier Ole Jacob Sunde.

Granskingen ledes av VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og rapporten som nå skal legges frem vil inneholde en evaluering av hvordan saken rundt videoen av en dansende Trond Giske på Bar Vulcan ble håndtert i VGs redaksjon, før, under og etter publisering.

Digitalredaktør Ola Stenberg i VG sier til Kampanje at han forstår kritikken om at det har tatt tid.

- Vi er fullstendig klar over at det har tatt tid og har også stor forståelse for utålmodigheten knyttet til tid. Vi jobber døgnet rundt med å få ferdigstilt evalueringen. Dette har høyeste prioritet hos oss, men det tar tid å kvalitetssikre den, sier han.

Les også: VG-granskningen: - Alt avhenger av svaret på ett spørsmål

Ville ha rubrikkskilsmisse

Ole Jacob Sunde ble styreleder i Schibsted tidlig på 2000-tallet og har dermed vært med på en utrolig reise med Schibsted-konsernet, en reise som har tatt finansmannen med på både gratisaviseventyr i Europa, en nordisk tv-satsing og ikke minst oppbyggingen av et globalt rubrikkimperium.

På investordagen kom det også frem at Stiftelsen Tinius og Ole Jacob Sunde spilte en helt avgjørende rolle i den nært forekommende selskapssplitten eller «rubrikkskilsmissen» som Schibsted nå skal gjennomføre. Fra scenen kunne administrerende direktør Kjersti Løken Stavrum fortelle at det var stiftelsen som initierte arbeidet med som nå skal ende i en rubrikkskilsmisse der Finn og Blocket blir igjen i Schibsted, mens de internasjonale rubrikknettsidene skal samles i det nye selskapet Adevinta. Når Kampanje spør Sunde etter presentasjonen er han kledelig beskjeden når det gjelder den rollen han selv og resten av teamet i stiftelsen spilte som arkitektene bak selskapsdelingen. 

- For å gjøre en spin off eller en utskillelse må du ha en god strategi bak hvorfor du gjør det, og det som ble tydelig for oss i løpet av fjoråret var at nå lå forholdene til rette for å skape to viktige vekstselskaper, sier Sunde.

I september i fjor kom kunngjøringen om at Schibsted deler virksomheten i to separate selskaper. Schibsted skal eie rundt 60 prosent av det nye selskapet som skal ledes av Kristin Skogen Lund og dermed vil Stiftelsen Tinius gjennom Blommenholm Industrier ikke bare være største eier i Schibsted, men også være en betydelig eier i det nye rubrikkselskapet til Rolv Erik Ryssdal.

Pengene vil sikre at vi kan utføre oppgaven med å være en langsiktig eier av Schibsted.

Ved børslansering av Adevinta om drøye to uker, sier Sunde at selskapet vil benytte seg av muligheten til å selge aksjer i rubrikkselskapet.

- Det vi har sagt er at vi vil følge hva Schibsted gjør og vil selge fem prosent av våre åtte prosent i selskapet, sier Ole Jacob Sunde.

En av rådgiverne som stiftelsen bruker er Jon Gunnar Pedersen i Arctic Securities. Under dagens «bli kjent med Tinius-stiftelsen», kunne Pedersen redegjøre for bakgrunnen for nedsalget der stiftelsen vil følge etter Schibsted å selge en andel som tilsvarer Schibsteds allerede annonserte nedsalg i Adevinta. For å sikre likviditet i aksjen har Schibsted tidligere annonsert at de vil selge seg ned fra 65 til 60 prosent i Adevinta noe som igjen vil frigjøre mellom milliardsummer til det norske mediekonsernet.

- Adevinta er en finansiell investering for Stiftelsen Tinius og stiftelsen skal selge en andel av aksjene sine som tilsvarer det Schibsted gjør, men det betyr ikke at vi ikke har tro på Adevinta. Adevinta er et utmerket selskap så vi skal ikke selge for mye, men det skal heller ikke forbli uendret, sa Pedersen fra scenen.

Totalt vil det utgjøre 0,4 prosent av aksjene i Adevinta. I tillegg foreligger det Pedersen kaller «overtildelingsopsjon», eller noe som på finansspråket kalles en green shoe, som kan øke aksjesalget ytterligere. Fra og med dag én vil det derfor være mulig å kjøpe drøye seks prosent av aksjene i Adevinta bare fra Schibsted og Tinius-stiftelsen noe som i seg selv er en ganske stor aksjepost o Adevinta. Analytikere Kampanje har vært i kontakt anslår markedsverdien til det nye rubrikkselskapet å ligge på opp mot 60 milliarder kroner. Nedsalget stiftelsen Tinius nå annonserer, kan dermed gi Schibsted-eieren en utbetaling på rundt 200 millioner kroner.

- Hva skal dere bruke alle disse pengene på Ole Jacob Sunde?

- Vi skal fortsette å være en langsiktig eier av Schibsted og de pengene vil jo da sikre at vi kan utføre den oppgaven, sier Sunde.

Blommenholm Industrier hadde i 2018 driftsinntekter på 89 millioner kroner i 2018 og satt igjen med et resultat på nesten 80 millioner kroner. Her får stiftelsen ti prosent av utbytte fra Blommenholm, mens de gjenlevende Schibsted-arvingene får 90 prosent av utbytte.

Ryssdal: - Blir to veldig spennende selskaper

Hva som blir den endelige salgsummen på Adevinta-aksjene til Stiftelsen Tinius gjenstår imidlertid å se. Det er fortsatt usikkert hva åpningskursen på aksjene til Adevinta blir, når selskapet går på børs om drøye to uker.  Konsernsjefen i Adevinta, Rolv Erik Ryssdal, mener tidspunktet for å gå på børs med det internasjonale rubrikkselskapet er god selv om han ikke ønsker å mene noe om hvor kursen på Adevinta-aksjen bør ligge. 

- Børsene har relativt sett positive den siste tiden, men vi får vente til den 10. april, sier han.

Ryssdal tror heller ikke at det blir en rivalisering om investorenes penger når Adevinta går på børs. Analytiker Henriette Trondsen uttalte til Dagens Næringsliv at investorer kan komme til å forlate Schibsted for nye, spennende Adevinta.

- Blir det en konkurranse om investorenes penger her?

- Jeg tror vi kommer til å få to veldig spennende selskaper her og det var den tilbakemeldingen vi fikk da vi nylig gjennomførte vår kapitalmarkedsdag. Jeg tror at investorer som ønsker å investere i interessant selskaper vil ha to gode alternativer her, sier Ryssdal.

Rubrikkfest for Schibsted-eier – flagger salg for flere hundre millioner