Ny Futatsu-sjef nede i en bølgedal: - Vi har alltid gått med overskudd

Det kombinerte reklame- og mediebyrået Futatsu Industries måtte se resultatet svekke seg i fjor.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Når tallene for Futatsu Industries er gjort opp for 2018, viser det en liten økning i omsetning og byråinntekt, men et resultatfall.

Byråinntekten endte på snaue 30 millioner kroner i 2018 - en liten forbedring fra de drøye 29 millionene i 2017. Resultatet, derimot, faller med 75 nærmere prosent fra to millioner i resultat før skatt i 2017, til en halv million kroner i 2018.    

Byråleder Hågen Pettersen forteller at dette ikke er noen overraskelse, fordi byrået historisk har pleid å ha varierende resultat.

 - Vi har hatt varierende overskudd hvert år siden vi startet. Noen ganger er det større, noen ganger mindre. Men det er greit å ha i bakhodet at vi alltid har gått med overskudd. Grunnen til at resultatet er noe mindre i år, er nok at vi er både reklame- og mediebyrå. Vi var tidlig ute med den modellen, som ikke er uten utfordringer. Blant annet er det kapitalkrevende i form av arbeidskraft, sier han.

Og i den sammenheng spiller det også inn at byrået er norskeid uten noen av de store nettverkene i ryggen.

- Vi er norske og eier oss selv. Vi har fremdeles klokkertro på at det ikke akkurat kommer til å bli mindre attraktivt å være norsk og ha peiling på det norske markedet.

2018-talleneSlik ble 2018 for Futatsu

Futatsu Industries 2018 2017 Endring (%)
Byråinntekt 29,8 29,3 2
Omsetning 133 133 -
Driftsresultat 0,5 2 -75
Resultat før skatt 0,5 1,9 -74

Alle tall i MNOK.

- Nedgangen var i mediebyrå-biten

At én av kundene er en stor bettingaktør - i et ustabilt mediemarked - gjorde dem sårbare i fjor, tror Pettersen. Futatsu har blant annet gjort jobber for spillmerkevaren Rizk som er eid av Gaming Group Innovation.  

- Nedgangen var i mediebyrå-biten. Det var et turbulent år i mediemarkedet, og vi var nok ikke den eneste som merket det. Men heldigvis hadde vi et godt newbizår, det er god stemning her, understreker han. 

- Skal dere gjøre noe annerledes nå?

- Det vi har funnet ut at vi skal gjøre mer av, er å være enda synligere på at vi er et miljø som er norskeid og har verktøyene for Norge. Vi bruker nesten to millioner kroner netto i året på medieverktøyene, det er det svært få andre reklamebyråer som gjør. Hadde vi gjort som alle andre, hadde vi hatt to millioner på bunnlinja, sier han.

Byrået sysselsetter i dag rundt 28 ansatte.

- I 2018 oppbemannet vi spesielt på teknisk fagkompetanse og innen media. Så vi er bemannet som et fullservice medie- og reklamebyrå, understreker han.

De føler farten inn i 2019 er god.

- Ja, vi føler at vi har bra fart sjøl. Nå satser vi mye mer på å åpne dørene selv og ikke vente på telefoner. Det var vi kanskje bortskjemte med før. Nå går vi systematisk til verk når det gjelder å synliggjøre oss overfor annonsørene.

Byrået startet i desember 2006 av Aris Theophilakis, Bjørn Solvang, Sonja Njølstad og Tove Larsen. I oktober 2007 ble Pettersen ansatt i byrået. 

Les også:  Bygger nytt spillmerke på norske tv-kanaler

Giganten Try Reklamebyrå valgte i fjor å gå en liknende vei som Futatsu, siden de valgte å satse på mediebyrå i eget hus. Pettersen tar dette som et tegn på at de var tidlig ute med en idé andre også synes er god. 

- Så vidt jeg vet var vi først ute med å satse på en hybridmodell, derav navnet Futatsu = Begge deler. Årsaken var jo at vi allerede i 2006 så at markedet ville endre seg og at det ville bli et økende behov for å samle rådgivning, reklameidéer og mediespredning i ett og samme hus. At Try starter sitt eget mediebyrå og Starcom og Kitchen finner sammen, er for oss gode eksempler på at vi var forut for vår tid. At konkurransen da blir hardere er en naturlig men veldig motiverende  konsekvens. Try, Starcom og Kitchen har bidratt til at flere annonsører nå ser på vår modell som relevant, og gir spennende muligheter, sier Pettersen. 

Vi har fremdeles klokkertro på at det ikke akkurat kommer til å bli mindre attraktivt å være norsk og ha peiling på det norske markedet. Hågen Pettersen

Mistet byråleder til kunde

Like før jul kunne Kampanje melde at den profilerte gründeren Aris Theophilakis forlot byrået for å gå til Birkelunden Investering.

- Jeg valgte ikke en ny jobb, den valgte meg på en måte - og gradvis sådan. Jeg har jobbet med mange av menneskene i dette systemet i snart ni år, så vi kjenner og utfyller hverandre godt. Det ble nærmest en glidende overgang hvor jeg fikk brynt meg på stadig nye oppgaver som har gjort at jeg har vokst og fått brukt en annen kompetanse enn som kanskje er vanlig i et medie- eller reklamebyrå, uttalte Theophilakis til Kampanje den gang.

Les også: Aris Theophilakis forlater Futatsu

- Savner dere Aris Theophilakis?

- Vel, han er jo ukentlig i lokalene våre. Han jobber i Birkelunden Investering, som eier Skeidar, og Aris Theophilakis er strategi- og merkevaredirektør i Skeidar. Så nå er han plutselig en betydningsfull kunde. Men transformasjonen har gått greit. Grunnen til det at vi kjenner hverandre og er glade i hverandre, sier Pettersen til Kampanje.

Og selv om Theophilakis var en markant byråleder, understreker Pettersen at det er andre som har stått for det kreative lederskapet.

- Den største investeringen vi har gjort de siste årene, er å ansette Kristoffer Reppen og Sigurd Solberg som kreative ledere. De har stått for den kreative ledelsen av våre 3-4 team. Som daglig leder var Aris ekstremt involvert i å få tett og god relasjon til vår storkunde Skeidar, og den delen av stillingsbrøken hans som ikke var knyttet til daglig leder-oppgaver, var knyttet til Skeidar. Da gikk det som det gikk, sier Pettersen retorisk.

Futatsu kjemper i dag om kunden Mercedes-Benz etter at byrået har jobbet med kunden i 12 år.

Les også: Mercedes Benz på byråjakt etter 12 år hos Futatsu

- Det er en bransje med flere flinke folk og byråer, så det blir alltid tøft, sier ny Futatsu-sjef.

Ny Futatsu-sjef nede i en bølgedal: - Vi har alltid gått med overskudd