Spådde Trumps Kims-kos – går til topps i reklamekåring

Chipsprodusent vant nordmenns hjerter under OL og forutså verdenshistorie.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Vinter-OL-fra Pyeongchang ble en stor fest både for norske idrettsutøvere og norske tv-seere. Men også for norske annonsører er vinterlekene noe stort. På en tid der det blir stadig vanskeligere for tv-kanalene å samle de store seermassene, blir direktesendte idrettsbegivenheter som OL en ypperlig anledning for norske annonsører til å vise frem sine produkter og tjeneter.

- Det blir aldri feil å vise seg frem på en tid hvor du treffer mange mennesker samtidig, sier konstituert sjef i Mediacom, Sten Bråthen. 

Kampanje har i samarbeid med Mediacom gjennomført en spesialutgave av «Reklamebørsen» der reklamefilmene som ble vist på tv under OL er blitt målt med tanke på liking og oppmerksomhet blant norske tv-seere.

For selv om mange annonsører var redde for å irritere seerne under OL-øvelsen var det mange store selskaper som viste seg frem under OL det være seg TineOneCall, Telenor, Obos, Telia, Harald Møller, DNB, Rema 1000 og Orkla.  

I undersøkelsen kommer det frem at det var chipsprodusenten Kims som gikk til topps i denne «Reklamebørsen OL-spesial» og var den filmen som seerne likte aller best. 

- Dette er veldig gøy. Vi lager reklame for å engasjere og da er det ikke noen tvil om at det også er stas å se resultater som viser at den nye reklamefilmen vår for Kims faller i smak og engasjerer norske tv-seere, sier Marthe H. Bogerud Schomacker, som er kommunikasjonssjef i Orklas Confectionary og Snacks Norge, til Kampanje.

I reklamefilmen, der Kims tar på seg rollen som fredsmegler mellom de to politiske fiendene Donald Trump og Kim Jung-un, ender to av verdens mektigste og mest temperamentsfulle menn opp med en romantisk middag.

Det gikk rett hjem hos seerne der hele 60 prosent sier de likte filmen bedre enn alle andre reklamefilmer som var vist i perioden. Filmen skåret enda bedre blant de under 30 år der prosenten var på hele 74 prosent.

Det er også på høyde med den best likte reklamefilmen fra 2017 som var Tines film «Fjøsnissen», en film som også vant Gullfisken.

Filmen er jo skapt for å underholde, og det klarer den veldig bra. Sten Bråthen, Mediacom

Nytt reklamekonsept - spilte på konflikter

Filmen ble lansert et par dager før startskuddet for Vinter-OL gikk i Sør-Korea, som ligger åtte mil fra grensen til Nord-Korea, men kommer først og fremst som del av en større relansering av Kims-merkevaren.

- Vi relanserte Kims potetgull i fjor høst med mer fokus på smak og råvarer og har i den forbindelse også en laget en ny kommunikasjonsplattform for Kims potetgull som vi kaller «Mer av det gode». Denne reklamefilmen er en del av den nye kommunikasjonsplattformen vår, sier hun.

Tidligere hadde Kims slagordet «Ingen Kims, ingen kos» og selv om stemningen som regel var god også på den tiden, endte flere av filmene opp i forferdelse når det var slutt på potetgullet eller handleposene var byttet om. Nå er det godstemning hele veien når snacksprodusenten tar utgangspunkt i kjente konflikter mellom en djevel og en engel, ulven og lammet og ikke minst Donald Trump og Kim Jung-un.

- Det er kjente konfliktlinjer i alle filmene. Vi har tatt ut «Mer av det gode slagordet» på en morsom måte og ønsker å vise frem hva KiMs står for. Når man spiser potetgull så er det god stemning.  Ingen krangler når det er en bolle med potetgull foran dem på bordet. Vi tror ikke Kims kan redde verden, men ønsker å slå et slag for mer vennskap og mindre konflikter. Rett og slett mer av det gode! Derfor spør vi enkelt, naivt og med masse humor hvorfor ikke alle bare kan være venner, sier Schomacker. 

Vi ønsker de to statslederne lykke til med sitt historiske møte.

Men selv om Kims ikke tror de kan redde verden, så skulle det likevel vise seg i ettertid at Trump og den nord-koreanske statslederen og diktatoren har bestemt seg for å gjennomføre et historisk møte i mai i år da ingen tidligere amerikanske presidenter har møtte en nordkoreansk statsleder. 

- Det var kanskje mer enn dere håpet?

- Ja, det var et sammentreff som nok ikke hadde noe med reklamen vår å gjøre. Men vi ser at filmen har blitt spredt internasjonalt og gått viralt de siste dagene. Så dette var et veldig morsomt sammentreff og vi ønsker de to statslederne lykke til med sitt historiske møte. Vi håper det blir mer av det gode på møtet.

- Og kanskje med en bolle Kims på forhandlingbordet?

- Vi kan i hvert fall håpe på det for da blir det garantert god stemning.

Her ser du tabellen over hvilke filmer som ble best likt under OLKims til topps

Plassering Annonsør Liking-prosent
1. Kims 60
2. Telenor 51
3. Tine Melk 46
4.  Rema 1000 45
5.  Talkmore 42

Skapte bølger på Twitter

OL ble i år for første gang vist på Discovery og det med solide seertall. For første gang i historien ble TVNorge-familien landets største tv-hus i februar i år og flere av øvelsene dro opp mot en million mennesker og det på ganske så ugunstige sendetider på grunn av tidsforskjellen.

- Var det planen hele tiden å vise filmen under OL?

- Reklamekampanjen var planlagt til denne vinteren, og for oss er det selvfølgelig ekstra bra at den vises i en periode hvor mange ser på tv, sier hun.

- Har der sett noen effekter i form av økt salg av Kims etter at filmen gikk på lufta?

- Det er for tidlig å si fordi det bare har gått en liten måned.  Men vi har registrert en veldig god respons så vi er veldig spente på salgstallene.

- Det ble mange norske OL-gull, så nå ble det vel også OL-gull til Kims?

- Det er kjempegøy og det er et gull vi tar i mot med stolthet.

Kims’ forsøk på å spre sitt glade budskap til Donald Trump sprenger alle grenser. På ett døgn leverer snackstvitringen ti ganger mer enn Twitter-Norges benchmark, og innlegget har blitt sett av mer enn én million.

- Det er ikke hver dag en av våre reklamefilmer får internasjonal oppmerksomhet, så dette er stas. Vårt naive budskap om at alle bør være venner slår godt an, og vi hadde lyst til å se om vi kunne nå frem til Det hvite hus. Torsdag tvitret vi derfor direkte til Donald Trump og ba alle om å hjelpe oss å nå frem. Tweet’en har skapt mye respons, og ti ganger engasjement enn det som er gjennomsnittet for norske Twitter-kampanjer, sier produktsjef Magnus Alexander Fjeldstad i Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Natt til torsdag denne uken ble en forkortet versjon spredd på internasjonale nettsamfunn. Videoen som ble lagt ut av en tilfeldig snacks-spiser ble den mest spredte videoen på nettsamfunnet Imgur og den mest diskuterte saken på Reddit.

Ifølge Preben Johannessen, salgsagent for Twitter i Norden, har filmen skåret svært godt på det som vel må sies å være den amerikanske presidentens favorittmedium. 

- En har en engasjementsrate på 12 prosent og det er utrolig høyt og ti ganger høyere enn en normal god tweet. Dette er rett og slett fantastiske resultater, sier han og viser til at tweet’ene har generert 130,000 reaksjoner (likes, kommentarer, retweets og reaksjoner på kommentarer) på ett døgn.

- Treffer mange mennesker:

Mediacom-sjefen Sten Bråthen mener OL er en god periode for norske annonsører å vise seg frem. - Det blir aldri feil å vise seg frem på en tid hvor du treffer mange mennesker samtidig.

- Morsom og avvæpnende

Det er mediebyrået Mediacom som har gjennomført undersøkelsen av de best likte reklamefilmene som ble vist under OL, og strategidirektør i byrået, Sten Bråthen, sier Kims resultater er helt i toppen av hva man vanligvis ser.

- Kims er helt klart liking-vinneren selv om telekom-bransjen med Telenor og Telia i spiss fikk mest oppmerksomhet, sier Bråthen.

Han mener Kims film om Trump og Kim Jung-Un er en «underholdende og leken film».

- Den er morsom og avvæpnende med mange små poenger som målgruppen tar. Den treffer godt og har mye bra også i andre kanaler enn TV, sier Bråthen. Den er jo skapt for å underholde, og det klarer den veldig bra.

- Var OL er en god periode for norske annonsører å vise seg frem?

- Det er også veldig positivt å knytte seg opp mot noe som skaper så mye positivt engasjement som det OL gjør og særlig med mange sterke, norske prestasjoner og gull. Så hvis «the medium is the message», vil gode sportslige prestasjoner sett med norske øyne ha en overføringsverdi for annonsørene. Folk er i godt humør når de ser filmen. 

Skaper oppmerksomhet

Også på oppmerksomhet gjør Kims det bra. Totalt sier 44 prosent av de spurte at de har fått med seg filmen. Her topper imidlertid telekombransjen med sine filmer, noe som i stor grad har sammenheng med at investeringene i telekomkategorien i kjent stil har vært adskillig høyere enn andre kategorier. Telenorfilmen er husket av flest, hele 75 prosent, og de har lagt ned et solid trykk for å oppnå dette. De får likevel «mer oppmerksomhet for pengene» enn både Telia og Talkmore, hvis man ser på TRP (target rating points er valutaen annonsørene kjøper fra tv-kanalene, red. anm.) opp mot oppmerksomheten.

Til tross for at det i perioden er vist mange reklamefilmer med adskillig høyere trykk enn det som er vanlig gjennom et år, later det ikke til å være noen fare for at publikum har endt opp med å mislike filmene. I snitt liker 40 prosent av publikum disse filmene bedre enn andre reklamefilmer, noe som er litt over liking-snittet for alle filmene testet i hele 2017.

-Er det Kims eller Telenor som har kommunisert mest effektivt under OL?

-Oppmerksomhet eller liking er jo ikke et mål i seg selv, men et middel for å nå et mål, så det skal vi ikke mene for mye om. Hvis vi litt uhøytidelig sier den som blir sett og likt av flest for minst penger, er mest effektivt, er imidlertid regnestykket enkelt – dog med noen forbehold om hvor mye som er investert i utenfor tv-skjermen og i tidligere perioder for å skape oppmerksomheten. Kims ender opp som vinneren av denne uhøytidelige effektivitetskonkurransen også, fulgt av Obos og Tine Melk.

- Er et vinter-OL det nærmeste vi i Norge kommer et Super Bowl?

- Det kan du godt si, selv om det ikke er helt det samme. Det er ikke like kompakt og ingen nordmenn går rundt og venter på hvilke reklamefilmer som kommer. Men det er et attraktivt vindu og særlig nå som tv-seingen ikke er som den en gang var. Den er ikke så lav som mange skal ha det til, men en tv-spott leverer mindre med seere enn før, og den gjennomsnittlige reklameoppmerksomheten er synkende, noe vi har målt over mange år. Det å eksponere seg på en tid hvor mange ser på tv samtidig er utvilsomt positivt – gode reklamer får da en positiv drahjelp av at folk snakker om den.

Her er tabellen over de filmene som skapte mest oppmerksomhet under OLMobilselskapene dominerer

Plassering Annonsør Oppmerksomhet
1.  Telenor 75
2.  One Call 68
3.  Talkmore 59
4.  Tine Melk 57
4.  Rema 1000 57

Spådde Trumps Kims-kos – går til topps i reklamekåring