Slik skal Egmont bygge opp ny milliardbutikk

For første gang prater Egmont-toppene om planene som skal gi inntekter på nærmere fem milliarder kroner i 2020.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Knut Kristian Hauger

Selv om den danske mediekjempen slår av stort på overskuddet i 2016 sammenlignet med 2015, så vokser Egmont inntekter. Konsernet nærmer seg 15 milliarder kroner i omsetning og tar man med selskaper som Egmont har eierandeler i, er omsetningen på nesten 17 milliarder.

- Vår strategi er å vokse med den moderne konsumenten. Det er på områder der teknologi, innhold, mediekanaler og forbrukeradferd smelter sammen, at vi skal ha vår nye vekst. Det kan være både innenfor e-handel, digitale markedsføringstjenester og gaming. Dette er eksempler på hvordan vi følger den moderne forbrukeren, sier konsernsjef Steffen Kragh i Egmont til Kampanje.

Særlig innenfor e-handel er Egmont i ferd med å bygge seg opp stort. Porteføljen, inkludert øvrige eieres andel, har nådd en omsetning over 1,5 milliarder kroner. Den norske og nordiske forbrukeren handler nemlig mer og mer på nett, og nå vil også den danske mediekjempen ha sin del av netthandelskaka. Ifølge en rapport fra Post Nord viser at det nordiske e-handelsmarkedet er på til sammen 213,6 milliarder kroner i løpet av 2016.

- Vi skal ha 500 millioner euro i 2020

Egmont er deleier i en rekke selskaper der nordiske Jollyroom er den største. Jollyroom tilbyr Nordens største utvalg av barne- og babyprodukter, og bak satsingen står de tre Komplett-gründerne Eric Sandtrø, Jan Tore Kopperud og Ole Sauar. I 2013 kom Egmont inn med en post 36 prosent.

Konsernsjef Steffen Kragh sier at det nye forretningsområdet vokser raskt.

- Vi har en god vekst på e-handel i selskaper vi både eier helt eller delvis. Vi doblet omsetningen i 2015 og 2016 og regner med en stor vekst også i 2017.

- En dobling også i 2017?

- Det blir en stor vekst, sier han.

- Er e-handel et lønnsomt område eller handler det om å vokse?

- Vi bruker de pengene vi får inn på å vokse hurtigst mulig.

- Vi har prøvd mye digitalt, men de digitale modellene ser ikke ut til å gi det store løftet.

nvesteringsdirektør i Egmont i Norden, Cato Broberg, er mannen som har fått oppdraget med å bruke pengene. Egmont er en søkkrik medieeier med over sju milliarder på bok. For første gang snakker nå Egmont-toppene om hvordan den gamle bladgiganten skal bygge opp en helt ny forretningsvirksomhet innenfor e-handel, og hvilke ambisiøse mål de har satt seg.

- Hvorfor investerer Egmont så tungt i nettbutikker?

- En av grunnene er at det er et vekstområde. Dette er en megatrend som trekker offline til online, og de spillerne som vinner online er helt nye aktører der inspirasjon og transaksjon henger mer sammen. Selskaper som Gilt Group og Net-a-porter gir ut magasiner med høy kvalitet og er inne og etablerer seg i forretningsmodellen vi tradisjonelt har vært i, sier Broberg.

- Er dette også noe dere gjør for å veie opp for nedgangen i tradisjonelle medier?

- Det er drevet litt av en nedgang, men også en mulighet. Et hvert selskap er ute etter å vokse. Der har medieselskapene hatt større utfordringer. Vi har prøvd mye digitalt, men de digitale modellene ser ikke ut til å gi det store løftet. Det gjorde at vi for fire år siden gjorde de første investeringene i Jollyroom, hvor vi er sterke på innholdssiden og har truffet veldig godt.

Broberg og Egmonts ambisjon er en omsetning på over to milliarder kroner i 2017. Deretter skal omsetningen mer enn dobles frem mot 2020.

- Vi skal ha 500 millioner euro i 2020, slår Broberg fast.

- Hva skal drive denne veksten?

- Vi har en sterk underliggende organisk vekst, og i tillegg så vil vi gjøre oppkjøp i selskapene og i nye områder.

Eier moteblader, men holder seg unna «fashion»

Han forteller at Egmont leter etter kategorieksperter i høyinteresseområder I tillegg til Jollyroom eier Egmont også den svenske nettsiden bagarenochkocken.se, som selger produkter til hjem og kjøkken, helsebutikken med24.dk samt norske fjellsport.no med utstyr til sport- og friluftsliv.

- Er dette typisk områder hvor dere allerede produserer innhold?

- Det trenger ikke være det, men det kan være at vi har et grunnlag i brukerne våre eller en forståelse i markedet. For å gi et eksempel, så vil ikke vi være så interesserte i vaskemaskiner, mens barn og baby er høyinteresse for foreldrene.

De varene som netthandles mest i Norden, er klær og sko, fulgt av medieprodukter og hjemmeelektronikk.

- Er det noe av det som står på ønskelisten?

- Nei, egentlig ikke. Vi investerer stort sett i områder hvor transformasjonen ikke har kommet fullt så langt. Innenfor elektronikk er den kommet langt og man ser en lavere vekst. Også klær har fått en redusert vekst. Vi prøver å se etter områder der vi kan vinne. Fashion burde vi ha gått etter, etter hva vi har skrevet om, men det er også veldig internasjonalt og det er vanskelig å se hvordan vi kan vinne.

- Klarer dere å finne synergier mellom nettbutikkene og medievirksomheten?

- Ja, det gjør vi. I Sverige gir vi ut «Bakeren og kokken» som et eget magasin, samt innhold digitalt og der ser vi absolutt synergier. I tillegg ligger mye på kompetanse. Vi har brukt så mye tid på å etablere oss digitalt og på denne måten får vi utnyttet den digitale kompetansen bedre.

Ikke redd for Amazon

- Mange regner med at Amazon vil lansere nettbutikk i Norden, har dere noe å stille opp med i møte med en sånn gigant?

- De ryktene har versert i sikkert ti år. Hva som skjer eller ikke, får vi vente og se, men at det kommer til å påvirke handelen i Norden, det vil det helt sikkert. Jeg tror ikke det vil stå igjen én aktør, så da blir spørsmålet hvilke aktører som vil klare seg best. Der tror jeg de som differensierer seg litt mot segmentene vil stå vesentlig sterkere. Det er vår strategi. Vi skaper høyere lojalitet og målgruppeforståelse gjennom innholdet vårt.

Egmont har ingen planer om å skape en e-handelsportal med alle sine nettbutikker, slik Amazon har lykkes med.

- Nei, det tror jeg ikke. Da går man over til å bli en breddeaktør, som Komplett er i Norge. Vår strategi er i mye større grad å ta segmentene, sånn som vi har gjort på magasinene i mange år.

- Er dere langsiktige eiere på dette eller er dere åpne for å selge ut dersom det kommer et tilbud?

- Jeg vil si vi er strategiske eiere i dette. Vi kommer helt sikkert til å gjøre feil i denne utviklingen, og dermed kan det hende at vi går ut av noen selskaper og inn i andre.

Sverige har den største befolkningen og den høyeste andelen nettkunder, noe som førte til at svenskene handlet for det høyeste beløpet i Norden, 82,3 milliarder kroner. Nordmenn handlet mest per person med 1.691 kroner per måned og estimater fra blant andre DIBS viser at den totalt netthandelen av varer og tjenester er på drøye 90 milliarder kroner men en prognose på å overstige 100 milliarder kroner i år.

Selv om det satses voldsomt på e-handel i Egmont, tror ikke konsernsjef Steffen Kragh at e-handel og andre lignende satsinger kommer til å utkonkurrere den tradisjonelle medievirksomheten som Egmont har vært tuftet på i snart 150 år.

- Nei, kjernen i det vi lager er storytelling, nyheter og aktualitet og underholdning. Men vi bygger på kompetansen vi har her og ressursene vi sitter på når vi utvikler nye forretninger, sier Kragh.

Her ser du alle tallene til Egmont for 2016Øker omsetningen - resultatet faller

 

Egmont 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning  14.485 14.088  + 2,8
Driftsresultat  1.581 1.698  - 6,9
Resultat før skatt  652 908  - 28,1

 

Slik skal Egmont bygge opp ny milliardbutikk