Netflix-topper på norsk tv-jakt: - Har aldri sett noe lignende fra en nordisk kringkaster

BERGEN (Kampanje): Ruller ut nordiske dramaserier i et så høyt tempo, at de skjønner at produsenter kan synes det er «litt ukomfortabelt».

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

To timer før de norske tv-toppene møttes til sin årlige debatt på Nordiske Mediedager i Bergen, inntok Netflix-toppene Tesha Crawford og Lina Brouneus scenen på Nordens største mediefestival. Samtidig overrasket Netflix og TV 2 bransjen med å sende ut en pressemelding om et helt nytt samarbeid rundt dramaserien «What happened in Oslo», som skal produseres av norske Monster og israelske Drama Team. Innspillingen starter i 2020.

- Vi har tidligere hatt suksess med å samarbeide med lokale kringkastere, som du sikkert vet, så produserte vi «Lilyhammer» med NRK, og det er ikke noe vi beveger oss bort fra. Vi vil være en sterk kreativ samarbeidspartner. Denne ideen ble presentert til oss av Håkon (Briseid, red. anm) i Monster. Han og Christopher (Haug, red. anm) i TV 2 hadde jobbet med prosjektet en stund, og vi har snakket med Christopher tidligere om prosjekter vi kunne samarbeide på. Dette prosjektet skilte seg ut, sier Lina Brouneus.

Hun er innkjøps- og produksjonsansvarlig for Netflix i Nord-Europa og har bakgrunn fra MTG.

- Jeg har aldri sett noe lignende fra en nordisk kringkaster tidligere. Det er en «high paced» thriller, som samtidig har så mye følelser, og som går dypt inn i hvor langt du er villig til å gå for noen du elsker, hvor langt man vil gå som forelder og når er løgn nødvendig og forsvarlig, forklarer hun.

TV 2 vil ha den norske premieren av «What happened in Oslo», mens Netflix står for den globale utrullingen. Senere blir tv-serien også tilgjengelig for norske Netflix-brukere.

- Vi gjør dette i mange andre territorier også, spesielt i Europa. Det ligner veldig på hva vi gjorde med BBC på «Bodyguard», sier Brouneus.

Les også: TV 2 skal lage ny «high end» dramaserie med Netflix

Har gitt grønt lys til fire norske dramaserier

Dramaserien er den fjerde norske som Netflix har offentliggjort på svært kort tid. Fra før av har Netflix gitt grønt lys til dramaseriene «Ragnarok», «Blodtur» og «Home for Christmas». Alt tyder på at de norske tv-kanalene får tøff dramakonkurranse i tiden fremover.

- Dere er i Bergen sammen med en mengde folk fra tv- og produksjonsbransjen her. Føler dere dere populære, er dere etterspurt?

- For det første er vi veldig glade for å være her. Vi har vært veldig imponerte over prosjektene vi har sett fra Norge, så jeg vil si at Norge er etterspurt og vi er galde for å være en del av denne reisen. Og vi vil selvfølgelig gjerne snakke med alle som vil snakke med oss mens vi er her, sier Brouneus.

- Jeg vil si at den norske bransjen generelt er veldig innovativ og klar for utfordringer og nye ideer, og den entusiasmen skinner igjennom når vi snakker med folk, legger Tesha Crawford til.

Hun er sjef for Netflix sine originalserier i EMEA-området.

- Når dere møter norske og nordiske produsenter, er dere alltid på samme side, eller er det en kulturforskjell?

- Vi forsøker å være talentvennlige, så ofte dreier det seg om å finne ut av hva produsenter og talenter vil, og hvordan de vil skape sine visjoner. Når det kommer til hvordan vi jobber sammen, så handler det om å finne ut av hvordan vi på best mulig måte kan jobbe med de beste talentene, sier Crawford.

- Hvordan blir et prosjekt annerledes når det plukkes opp av Netflix, og ikke en av de tradisjonelle kringkasterne?

- Jeg vil like å tro at når vi tilnærmer oss nye prosjekter, så gir vi kreatørene frihet til å leke med kreativiteten sin. Hvis det finnes en differensiator som gjør at prosjektet skiller seg ut, så vil vi støtte opp om det og gi liv til prosjektet på best mulig måte, sier Crawford.

- Og når du ser på sluttresultatet, så vil det ha en rekkevidde over hele verden. Vi gir et globalt publikum et helt unikt vindu til å se inn i en norsk verden, en svensk verden og en dansk verden, sier Brouneus.

- Er en nordisk Netflix-serie en suksess hvis den ikke når et globalt publikum?

- Vår største prioritet er at den har en rekkevidde i en lokal region, men det avhenger av prosjektet og programmet vi jobber med, sier Crawford.

- Og jo mer lokal og autentisk noe er, jo større er muligheten for at det vil reise gjennom hele verden, legger Brouneus til.

- Kan være ukomfortabelt

At flere av de første nordiske dramaseriene Netflix har produsert, som «The Rain», «Quicksand» og «Ragnarok», henvender seg til et ungt publikum, er ingen tilfeldighet.

- Vanligvis når vi går inn i nye land og forsøker å finne innhold, så ser vi at mange av de lokale kringkasterne ikke har så mange ungdomsserier. Vi ser etter prosjekter som skiller seg ut, og ungdomsserier skiller seg ut fordi det er et annet perspektiv. Med «The Rain» ga det mening fordi det var en postapokalyptisk verden og en historie om oppvekst, så det lå i DNA-et av hva historien handlet om. Med «Quicksand» ville vi bevege oss inn i krimdrama, men på en annen måte, sier Crawford.

- Men fremover vil vi forsøke å finne perspektiver som representerer alle aldre og demografier, fordi det er publikummet vårt og vi har lyst til å tjene alle på vår plattform, sier hun.

Den første fullfinansierte norske dramaserien som lanseres på Netflix blir «Home for Christmas», regissert av Per Olav Sørensen, som har premiere før jul. Innspillingen startet i år, og Sørensen har tidligere uttalt at han er imponert over hvor raskt Netflix tar avgjørelser.

Netflix-toppene forteller at de forsøker å begrense tiden det tar fra de gir grønt lys til et nytt prosjekt og til det kan strømmes av brukerne.

- Er hurtigheten til Netflix også en måte å holde budsjettet nede?

- Det handler om å få innholdet ut til publikum så raskt som mulig. Hele medielandskapet beveger seg så raskt at ting endres på en daglig basis. Måten vi forsøker å holde tempoet oppe på, er med å jobbe oss gjennom alt sammen med våre samarbeidspartnere, om det handler om å finne ut av hvem vi skal samprodusere med, hvordan vi skal finansiere et prosjekt, eller på den kreative siden, sier Brouneus.

- Det er også vår jobb å fortelle partnerne våre hvorfor det er viktig å få ut prosjekter til en gitt tid. Jeg tror det kan være litt ukomfortabelt for partnere til å begynne med, fordi de er vante med å utvikle prosjekter over en lang periode, hvor det er stor usikkerhet rundt om det vil få grønt lys eller ikke. Vårt perspektiv er at hvis du tror på et prosjekt eller en idé, så bør du komme i gang så raskt som mulig. Det handler ikke om å ødelegge for den kreative prosessen, avslutter Crawford.

Netflix-topper på norsk tv-jakt: - Har aldri sett noe lignende fra en nordisk kringkaster