Slik reagerer tv-toppene på Rema-tv

- Det er krevende å lage gode historier, sier TV 2-direktør om konkurransen fra annonsørene.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Som Kampanje skrev tidligere denne uken, fortsetter Rema 1000 sin satsing på innholdsmarkedsføring med uforminsket styrke. Siste tilskudd er dokusåpen «Et butikkliv» som handler om ansatte og kunder i Rema 1000-butikken i Fredensborgveien i Oslo. Serien er produsert av Rubicon TV, produksjonsselskapet som også bak programsuksesser som «Mesternes Mester», «MasterChef» og «Luksusfellen», og skal kun vises på Rema 1000s egne nettsider, Facebook og YouTube.

- Kan denne serien være en utfordrer og konkurrent til det tradisjonelle tv-tilbudet?

- Vel, vi ønsker jo å formidle ulike historier om virksomheten vår i mange forskjellige kanaler. Så får vi håpe at historien er så interessant at mange vil se den, like den og dele den, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum i Rema 1000.

Les mer: Rema 1000 utfordrer tv-kanalene - lager dokusåpe om livet i kassa

Programdirektør Jarle Nakken i TV 2 ønsker satsingen velkommen. Det er lite som tyder på at han skjelver i buksene over at dagligvarekjempen nå også vil bli tv-seernes nye bestevenn.

- Dette er ikke helt nytt, det er mange som har gått over til «content marketing» siste årene og vi er også vant til å konkurrere med internasjonale aktører som HBO, Amazon og Netflix som leverer innhold inn over landegrensene med et annet volum enn tidligere. Vi går på jobb hver dag for å skape og produsere gode historier for det norske folk også i tida fremover. Det er det som er drivkraften i TV 2.

- Men det er vel litt nytt at det er de samme tv-fagfolka som produserer programmer for TV 2 og andre som nå også produserer tv for Rema 1000?

- Det er bra at de bruker folk som har kompetanse på å lage innhold. Vi får cirka 2.000 pitsjer i løpet av et år og velger kun de aller beste ideene. Det handler ikke bare om hvem som produserer, men om ideen, og det å lage gode historier og attrahere seere er krevende på alle mulige måter. Det er bare å ønske dem all lykke med satsingen.

- Kunne denne serien ha gått på TV 2?

- Jeg kjenner ikke til alt rundt dette konseptet, så det kan jeg ikke ta stilling til.

- Denne uken leser vi at også Facebook vil produsere egne tv-serier. Hvem tror du blir den største konkurrenten, Rema 1000 eller Facebook?

- Hahaha. Jeg tror nok Rema 1000 vil være enige om at når Facebook først knaller til, så blir de helt sikkert en større konkurrent.

Det er Business Insider som skriver at Facebook planlegger å starte opp produksjon av egne tv-serier. Totalt skal det være snakk om 24 egenproduksjoner, og de første produksjonene skal være klar for lansering allerede i juni.

Les mer: Facebook vil utfordre Netflix – planlegger egne tv-serier

- Frykter du konkurransen fra Facebook?

- Dette er den nye fremtiden. Internasjonaliseringen har nådd oss for lenge siden. Det er flere aktører som skrur til og øker trykker. Det øker bare kravet til oss om å produsere viktige historier for det norske markedet. Den konkurransen lever vi godt med.

Jeg tror nok Rema 1000 vil være enige om at når Facebook først knaller til, så blir de helt sikkert en større konkurrent. Jarle Nakken

- Ingen «tv-killer»

Programdirektør i MTG TV, Andreas Bakka Hjertø, tror verken Rema 1000 eller Netflix blir en «tv-killer».

- Det blir selvfølgelig utrolig interessant å få Facebook som innholdsleverandør med den sinnsyke distribusjonen de har, men det spørsmålet kunne man ha stilt da Netflix kom, da HBO kom og da YouTube lanserte sine tv-kanaler i høst. Tv lever i beste velgående og vi fortsetter å produsere unikt lokalt innhold for våre seere. Hemmeligheten ligger i den lokale forankringen, sier han.

Bakk Hjertø mener annonsørenes tv-satsinger bare åpner for nye muligheter for tv-kanalene.

- Jeg tror heller det muliggjør økt samarbeid, enn at de blir en konkurrent. Hvis de produserer godt innhold, så kan vi være en distribusjonspartner.

- Trenger Rema 1000 deres hjelp når de kan distribuere programmet på Facebook?

- Det vi ofte kan hjelpe med er å opprettholde en viss kvalitet på det innholdet som blir distribuert. Vi har plattformer som når ut til mange mennesker, og når en av våre serier har spesielt høye seertall, så vil det øke tallene på de programmene som ligger rundt. Det kan gagne annonsører og deres programmer.

- Kunne denne serien ha gått på TV3?

- Den kunne ha gått på Viafree, ettersom det er et litt kortere format.

Tror på samarbeid: Lokal forankring kommer til å gi tv-kanalene et langt liv, tror programdirektør Andreas Bakka Hjertø i MTG TV. Han mener annonsørenes tv-satsinger åpner for nye muligheter.

Rubicon: - Annonsørene tør mer

Rubicon-sjef Pål Kruke Kristiansen avviser at de legger seg på krigsstien med tv-kanalene ved å produsere tv direkte for annonsørene.

- Vi har holdt på med det vi kaller for Rubicon Lab i snart ett år, der vi har en direkterelasjon til annonsører. Markedet er i ferd med å modnes og annonsørene ser vel at de kanskje tør å gjøre mer, sier han.

Samtidig er han tydelig på at han håper å utvide kundegrunnlaget «enormt» ved å heve blikket over de fire store tv-husene.

- Er det ikke nok oppdrag fra tv-kanalene?

- Vi vet alle om endringene i mediemarkedet, men for vår del er det handler det bare om muligheten til å ha et bein til å stå på, og så skjer det mye spennende i dialogen med en annonsør. Jeg tipper de har veldig lyst til å ha med tv-kanalene på dette også, så jeg ser for meg at det kan bli et trepartssamarbeid mellom oss, annonsører og tv-kanaler.

- Hva er forskjellen på å produsere for en tv-kanal og en annonsør?

- Kanalene har lang fartstid på dette, mens det kanskje er litt ferskere for annonsørene. Når det kommer til historiefortelling er det veldig mye likt, men det kan gå litt hurtigere hos enn annonsør når noen har bestemt seg.

- Betyr det at neste «Idol» eller «Mesternes mester» like godt kan havne hos Kiwi som hos TV 2 eller NRK?

- Jeg er av den oppfatningen om at norske tv-kanaler kommer til å stå veldig sterkt i mange år. Jeg vet heller ikke om Kiwi ville vært interessert i det!

Rubicon-sjefen tror de tradisjonelle tv-kanalene vil få ha de største programkonseptene i fred, også i overskuelig fremtid.

- Rema 1000-prosjektet føles smart og er godt laget av Berit Boman og Vilde Egge, samtidig som det ikke koster fletta. Det er veldig «på purra» på hva Rema 1000 ønsker å kommunisere og hva de står for. Store underholdningsformater som «MasterChef» tror jeg hører hjemme på tradisjonelle tv-kanaler også i de neste 15-20 årene.

Går direkte til annonsørene: - Markedet er i ferd med å modnes og annonsørene ser vel at de kanskje tør å gjøre mer, sier Rubicon-sjef Pål Kruke Kristiansen (til venstre). Her står han med kommersiell sjef  Martin Aarestrup.

Slik reagerer tv-toppene på Rema-tv