Veksten koster for Making Waves - klar med ny byråsatsing

Skal finne det neste Finn og Vipps for norske selskaper.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Schibsted og DNB er eksempler på selskaper som har hatt flinke folk som har tenkt langt frem og rundt hjørnet. Men vi kunne hjulpet DNB og Schibsted med å finne på Vipps og Finn, sier administrerende direktør i Making Waves, Kim Ydse Krogstad.

For nå vil design- og teknologiselskapet Making Waves ikke bare hjelpe norske selskaper med den digitale transformasjonen.

- Vi skal hjelpe med å finne helt nye inntektsstrømmer og nye forretningsmodeller. Det har vi ikke gjort før, sier Making Waves-sjefen. 

Det skal Making Waves gjøre ved å lansere et form for innovasjonsbyrå eller «business studio» med kreative reklamefolk, teknikere og forretningsutviklere. For veksten i markedet hvor Making Waves har operert de siste årene er ikke lenger like heftig som den en gang var. I Norge endte omsetningen på 230 millioner kroner, opp drøye fire prosent fra tilsvarende omsetning i 2015. Veksten i markedet for digital design synes dermed å flate ut sammenlignet med den tosifrede prosentvise veksten man så for noen år siden.

Nylig kunne Kampanje omtale Bekk-tallene som viste en vekst på drøye fem prosent.

Les også: Pengene fosser inn hos Bekk – men vil ikke gjøre som konsulent-rivaler

For å vokse har dermed Making Waves gjennom holdingselskapet Noa vært med å kjøpe svensk-amerikanske Nansen. Det kostet. I fjor falt overskuddet på driften med over ti millioner kroner til 15,2 millioner kroner, eller rundt 40 prosent. Driftsmarginen falt dermed til syv prosent.

- Marginen har en underliggende positiv vekst, men 2016-tallene ble påvirket av kostnader relatert til oppkjøpet av Nansen i Sverige og USA, integrering av de to organisasjonene og restruktureringer i kjølvannet av det, sier administrerende direktør i Making Waves, Kim Ydse Krogstad, til Kampanje.

Les også: Making Waves går internasjonalt

- Er markedet i ferd med å flate ut?

- Markedet vokser fortsatt, men det endrer seg. Én tydelig trend er at kundene våre ansetter egne designere og utviklere. Det gjør at vi oftere jobber helt integrert med våre oppdragsgivere. Vi utfordrer hele tiden våre kunder på at de må tenke nytt. Det gjelder i aller høyeste grad oss selv i konsulent- og byråbransjen også. Great Works er et eksempel på det og dekker et område som kunder fortsatt vil trenge ekstern hjelp til.

Making Waves er det største selskapet i den store byråfamilien til North Alliance med en samlet omsetning på 445 millioner kroner i Norden. 

Svakere marginerKostbar vekst for Making Waves

Making Waves 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 230,0 219,9 + 4,5
Driftsresultat 15,2 25,5 - 40,3 
Driftsmargin 15,2 25,5 - 40,3 

Alle tall i MNOK. 

Lanserer nytt byrå – skal finne ny leder

Men kostandene ved å vokse med Nansen skremmer ikke Krogstad fra å vokse ytterligere for nå lanserer Making Waves også det nye innovasjonsbyrået Great Works i Norge og jakten på en ny leder er i gang.

Making Waves har i mange år jobbet med både offentlige og private virksomheter for å hjelpe dem med å digitalisere eksisterende forretning herunder kunder som Visit Norway, SATS, Wilhelmsen, SAS og Norgesgruppen.  Nå vil de også «identifisere, utvikle og akselerere nye forretningsideer for sine kunder».

- Det er bare er et tidsspørsmål før alle bransjeledere vil være digitale selskap. Om man som tradisjonelt selskap skal komme dit, må man arbeide i to parallelle prosesser: På den ene siden må eksisterende forretning digitaliseres for å maksimere potensialet i det man gjør i dag. Det skal vi fortsette med.  Samtidig må man også arbeide for å identifisere, teste og utvikle morgendagens inntektsstrømmer, sier Krogstad.

Great Works er et svensk selskap som også er en del av North Alliance og har som mål å finne nye forretningsmodeller til de etablerte selskapene. 

- Vi slår sammen Making Waves og Great Works sammen i Sverige, men opererer under merkevaren Great Works. I Norge etablerer vi Great Works som en egen merkevare ut, men organisatorisk som en enhet i Making Waves, sier Krogstad. 

Vårt fokus er det som ligger noen år unna. Det som kan gi deg morgendagens penger

Great Works ble etablert i 2010 i Stockholm og består av rundt 25 mennesker. En av gründerne er Magnus Wålsten.

- Vi begynte som et digitalt reklamebyrå, men etter noen år endret vi oss til å begynne å utvikle digitale tjenester og produkter før vi fikk enda mer fokus på digital forretningsutvikling, sier Wålsten.

- Når skjønte dere at dere måtte bevege dere vekk fra marketing?

- Jeg vil si det har vært en ambisjon i 12 år siden vi startet. Men markedet var ikke der og spørsmålene vi nå angriper var ikke på administrerende direktørs og styreleders bord. Nå kommer det i lavinefart.

- Så hva er ditt råd til byråbransjen når de skal finne nye inntektsstrømmer?

- Det er et bra spørsmål. Men det siste jeg vil gjøre er å kritisere den bransjen fordi alle har en funksjon. Jeg tror man trenger alle typer selskaper fordi man både skal drive digitalisering og lage digital reklame, men vårt fokus er det som ligger noen år unna. Det som kan gi deg morgendagens penger, sier Wålsten. 

- Skiller oss fra Deloitte

Magnus Wålsten sier Great Works de siste årene har hatt betydelig suksess med «å hjelpe kunders toppledelse, styre og eiere med å identifisere helt nye forretningsmodeller.»

- Flere av disse ideene har resultert i opprettelsen av nye selskap og innovative tjenester på siden av dagens organisasjon, sier han.

Noen av kundene er pensjonsfondet til Danske Bank, Danica, SAS og eiendomsselskapet Castellum.

- Vi kaller oss en Creative Business Studio, sier Wålsten.

- Hva blir det på norsk?

- Det blir Creative Business Studio.

- Er dere rådgivere eller konsulenter?

- Alt det og mer til. Sier du konsulent så er det en person du kan hyre inn for noen timer. Men for oss er selve nøkkelen at vi alltid jobber i det vi kaller et kryssfunksjonelt team.

Making Waves har opp gjennom årene konkurrert med selskaper som Bekk, Creuna og Netlife Research om å lage gode digitale kundeopplevelser, men med Great Works-lanseringen vil Making Waves gape over enda mer og ta opp kampen med Mckinsey, BCG og Accenture. Men hva skiller Great Works fra et konsulentselskap som for eksempel Deloitte Digital eller digitalbyrået til Norges største reklamebyrå Try, Apt  – som begge for sikkerhets skyld ledes av to tidligere Making Waves-folk.

Les også: Gjør om Apt til tech-byrå – henter sjef fra Making Waves

Le også: Skal bygge Deloittes norske byrå-satsing

- Det kryssfunksjonelle teamet er hellig for oss og det består av forretningsutviklere, tekniker og kreatører. De tre kompetansene skal alltid jobbe sammen i ett team. Det tror jeg er en faktor som gjør at vi skiller oss fra Deloitte. Vi jobber ikke med strategi isolert eller kreativ konseptutvikling isolert og teknikk isolert. Det er helheten som bidrar til at nye forretningsmodeller skapes og det er derfor vi kaller oss et Creative Business Studio, sier Wålsten.

- Hva er viktigst; business eller creative?

- Det går ikke an å si. Det er det kryssfunksjonelle og at du klarer å bevege deg raskt. 

Deloitte og andre jobber med innovasjon og disrupsjon, men slik vi opplever det er mest på produktnivå og nye tjenester. Kim Ydse Krogstad

- Legger frem konkrete investeringscase

Making Waves-sjefen i Norge, Kim Ydse Krogstad, tror mange «begynner å bli litt lei 180-siders powerpointspresentasjoner med masse retninger du kan gå».

- Great Works er mer konkret. Vi legger frem et investeringscase og gjerne med en prototype som du kan ta stilling til. Det kan være en ny inntektsstrøm, et nytt selskap eller noe annet og helt annet. Ja, Deloitte og andre jobber med innovasjon og disrupsjon, men slik vi opplever det er mest på produktnivå og nye tjenester. Vi opplever at det ikke er så mange som jobber med kreativ forretningsutvikling der du kommer frem til helt nye inntektsstrømmer og selskapskonsepter, sier Krogstad.

- Det er en hårfin balansegang mellom hva som er hva?

- Ja, det kan du si. Men noen av de kundene som vi jobber med nå etablerer nye AS, henter inn helt nye folk og selv med den erfaringen vi har fra digital transformasjon har vi aldri vært med på det før, sier han. 

Veksten koster for Making Waves - klar med ny byråsatsing