Digitalflukt i Amedia

- Vi gjør en omorganisering og det skaper nok litt usikkerhet for alle parter, sier Amedia-topp. Se hvem som slutter her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

En rekke digitalsjefer slutter i mediekonsernet Amedia. Etter det Kampanje kjenner til skal flere sentrale medarbeidere nå være på vei bort fra mediekonsernet.  En av dem som slutter er digitaldirektør Lars Hordnes. Han har hatt det overordnede ansvaret for det digitale salget i medieselskapet som nylig fikk nye eiere og nytt styre.

Les også: Ny Amedia-eier kaller milliardkjøp «ren veldedighet»

Les også: Her er det nye Amedia-styret

- Ja, det stemmer. Jeg har tenkt på dette en stund og følte at timingen var riktig nå, sier Hordnes til Kampanje.

- Hvorfor var timingen riktig nå?

- Jeg samarbeidet veldig godt med Karl Gunnar Opdal (tidligere salgs- og markedsdirektør i Amedia, red. anm.). Nå er det nye kluter i konsernet og nye tanker. Sånn er det ofte når nye ledere kommer inn, sier Hordnes.

Karl Gunnar Opdal skal etter det Kampanje kjenner til ha hatt en svært høy standing internt i salgs- og markedsavdelingen i Amedia og etter det Kampanje får høre skal han ha vært en leder som turte å snakke i mot konsernsjef Are Stokstad. Hva som var årsaken til at Opdal sluttet, har aldri blitt kjent utover den vanlige formuleringen om at «tiden var inne for å se seg om etter nye utfordringer».

Les også: Amedia får nye konserndirektører

Heller ikke Hordnes ønsker å utdype hva mer som ligger til grunn for at han nå velger å gå videre.

- Hva skal du gjøre nå?

- Jeg vet faktisk ikke så jeg holder alle dører oppe. Jeg skal ta en lang sommerferie og snakke med alle jeg kjenner så får vi se, sier han.

- Vi kommer til å lande den nye organisasjonen før sommeren.

Hordnes gjorde seg nylig bemerket da han på et lunsjmøte i regi Mediebedriftenes Landsforening kunne fortelle at man i en programmatisk handel ofte ikke får mer enn 30-40 prosent av mediekjøpet.

- Ja, det er mange aktører som skal ha en bit av kaka, men jeg tror nok dette er en kortsiktig utfordring. Det må bli mer transparent også må man finne bedre samarbeidsavtaler med tredjepartsaktører. Når effekten av kjøpene blir bedre, vil også betalingsviljen til mediene bli høyere, sier han.

Men Hordnes er altså ikke den eneste som slutter. Også direktør for kommersiell produktutvikling Karl Olav Sørensen slutter og det samme gjør den konstituerte lederen for Ad Ops eller annonseoptimalisering, Pia Andersskog. Andersskog har den siste tiden fungert i rollen, mens Elisabeth Tønnesen har vært i permisjon. Heller ikke Tønnesen kommer tilbake til Amedia og etter det Kampanje kjenner til skal det også være flere på vei ut av digitalavdelingen til Amedia.

I tillegg omtalte Kampanje nylig at lederen av Amedias innholdsmarkedsføringsavdeling, ANDI, Karianne Roe Hammer, sluttet til fordel for ny jobb i content marketing-byrået Newslab.

Les også: Newslab henter ny sjef fra Amedia

Tre av fire ute: Den gamle salgs- og markedsledelsen i Amedia er blitt kraftig endret. Tre av fire er ute når Karl Gunnar Opdal (til venstre), Lars Hordnes (nr. 2 fra ventrse) og Karl Olav Sørensen (til høyre) enten er ute allerede eller skal slutte. Kundedirektør Øyvind Bladt Hagen er fortsatt med på reisen.

- Naturlige avganger
Den nye konserndirektøren for salg- og marked i Amedia, Victoria Schultz, avviser at det foreligger noen misnøye eller dramatikk bak avgangene.

- Det er naturlig at folk som har vært lenge i jobben slutter av og til. På den ene siden er det synd å miste flinke folk, men på den andre siden er det gledelig at vi har attraktive medarbeidere, sier den nye konserndirektøren for salg og marked i Amedia, Victoria Schultz.

Samtidig er det ifølge Schultz også kjent at Amedia står «midt i en omorganisering».

- Vi gjør en omorganisering sentralt i Amedia og det skaper nok litt usikkerhet for alle parter. Målet her er å se på hvordan vi organiserer oss for å møte kunden på best mulig måte og det er jo noe en må gjøre fra tid til annen. Vi har også sagt at dette skal gå fort og at vi kommer til å lande den nye organisasjonen før sommeren, sier hun.

Hun sier videre at det ikke dreier seg om noe «nedbemanningsprosjekt».

- Hovedfokus er å sikre at vi har en optimal organisering opp mot kundene, sier hun.

Totalt sitter det fem stykker i ledergruppa til Schultz hvorav to nå slutter. Det er Hordnes og Sørensen. Det er med andre ord betydelig digital kompetanse som forsvinner. Schultz avviser at det skal være noen form for misnøye med måten Amedia nærmer seg det digitale markedet.

Avviser dårlig kjemi: Den nye konserndirektøren for salg- og marked i Amedia avviser at det foreligger noen form for dramatikk bak de mange avgangene.  - Dette kan virke litt dramatisk, men det er ikke mer enn en normal turnover i en salgsavdeling, sier Schultz.

- Ikke dårlig kjemi
Av en samlet omsetning på 4,1 milliarder kroner har Amedia en digitalomsetning som, inkludert Nettavisen (50%) og 1881-selskapet Digitale Medier, ligget på rundt 600 millioner kroner de siste årene.

- Det digitale annonsemarkedet er krevende. At så mange slutter er det et uttrykk for at man ikke lenger tror på den retningen Amedia har valgt?

- Nei, det er heller et uttrykk for at flinke folk fra tid til annen finner seg noe nytt å gjøre, sier Schultz.

Etter det Kampanje kjenner skal Amedia allerede har rekruttert inn flere nye personer og disse skal blant annet være Ayan Butt fra GroupOn og Lasse Fosshaug fra Betsson Group som begge starter opp i salgs- og markedsavdelingen til Amedia og Schultz.

- Du tok over i april. Er det dårlig kjemi mellom deg og de som nå slutter?

- Nei, overhodet ikke. Vi har hatt en kjempegod relasjon og dette er alle sammen flinke folk, men som sagt så har mange vært i selskapet i mange år. Vi har også fått inn to nye personer så selv om dette kan virke litt dramatisk er det ikke mer enn en normal turnover i en salgsavdeling, sier Schultz.

Mange har sluttet
Kampanje har tidligere skrevet at en rekke sjefer i Amedias konsernledelse har sluttet de siste par årene. Få måneder etter at Are Stokstad overtok sjefsjobben, gikk Sigmund Kydland og Tom Helge Rønning ut av konsernledelsen. Juni 2014 gikk nyansatt digitaldirektør Gaute Engbakk på dagen da de massive nedskjæringene førte til at alle planer om digitaloppkjøp og større satsinger ble skrinlagt. Omtrent samtidig sluttet Eirik Bogsnes og  Andreas Norvik . I august 2014 sluttet Nina Refseth som konserndirektør. I februar i år gikk Glenn Veiby av som finansdirektør i Amedia. Han spilte en sentral rolle under oppkjøpet av Edda Media i 2011.

Les også: Sjefflukt i Amedia

Les også: Avviser sjefflukt i Amedia

Foruten mannefallet i Amedia-ledelsen, har også en rekke mediehussjefer sluttet de siste årene, det vil si både direktører og sjefredaktører i Amedia-eide lokalaviser. I dag ble det kjent at Tore Dyrnes har informert styret og de ansatte om at han slutter som sjefredaktør og eneleder i Tidens Krav i Kristiansund. Nylig ble det kjent at BA-redaktør Anders Nyland nektet å underskrive en ny arbeidsavtale, som Nyland oppfattet som dårligere. Amedia svarte med å utlyse hans stilling. Også Anders Opdahl har sagt opp i Nordlys til fordel for en stilling i NRK.

Omsetningen fallerHer ser du resultatene til Amedia for 2015

Amedia* 2015 2014 Endring prosent
Omsetning 4.151 4.688 - 11,4
Driftsresultat 304 - 359 -
Resultat før skatt 267 - 424 -

*Alle tall i millioner kroner.

Digitalflukt i Amedia