Sponsor-vinner vil tette kapitalgap på fotballbanen: - Får ofte høre at de bruker det meste på gutta

DNB roses etter å ha vunnet prisen «Årets idrettsponsor», samtidig mener fotball-topper at NFF bør gjøre mer.

Publisert / Oppdater

Johannes Enli Kalleberg og Jacob Andersen

DNB vant denne uken prisen «Årets idrettsponsor» for deres samarbeid med kvinnelandslaget under utdelingen av Sponsor- og eventprisen onsdag. Samarbeidet mellom DNB og Norges Fotballforbund (NFF) er et ledd i bankens satsing på kvinner under paraplyen #huninvesterer. I en kampanje utformet i samarbeid med Try reklamebyrå, ble kvinnelandslaget døpt om til vinnelandslaget hvor målet var å knuse fordommer kvinnelige fotballspillere møter på.

Markedsdirektør Aina Lemoen Lunde i DNB sier de har et langsiktig mål med #huninvesterer, som handler om å tette kapitalgapet mellom kvinner og menn.

- Det viderefører vi når vi nå tar det engasjementet inn på fotballbanen. Der er det også et enormt gap mellom kvinner og menn, når det gjelder blant annet sponsorer og inntektsfordelingen, sier Lunde til Kampanje.

Ifølge DNB har fotballen samlet sett 32 prosent av alle sponsormidler i Norge, eller rundt 1,6 milliarder kroner. Damenes toppserie har 40 millioner kroner i sponsormidler, mens herrenes eliteserie har 523 millioner. Det gir damene kun syv prosent av de samlede sponsormidlene til Toppserien og Eliteserien og kun 2,5 prosent av hele fotballpotten.  

- Det er en ganske voksen pott til en enkelt idrett, og innenfor den potten er det en ganske solid skjevfordeling. Da vet vi også at mange av de som er toppidrettsutøvere innen fotballen må jobbe ved siden av, sier Lunde.

Les også: Sponsormarkedet har vokst to milliarder på ti år – frykter ikke korona-smell

Jeg er litt sjokka, jeg har ikke tenkt at forskjellen er så stor. May Gulbrandsen, daglig leder i LSK Kvinner

- Det er alt for store forskjeller i dag

Kampanje har vært i kontakt med fungerende daglig leder i LSK Kvinner, May Gulbrandsen. Hun mener det er en lang vei igjen før kvinnefotballen har like muligheter til å matche gutta på sponsormarkedet. 

- Det er alt for store forskjeller i dag, ikke noe tvil om det. DNB er den sponsoren som ser dette tydelig og som vi opplever at vil gjøre noe, sier Gulbrandsen til Kampanje.

LSK Kvinner-sjefen blir litt overrasket over DNB-tallene som viser at Toppserien kun får 40 millioner kroner i sponsormidler, samtidig som herrene får over en halv milliard.

- Jeg er litt sjokka, jeg har ikke tenkt at forskjellen er så stor, sier Gullbrandsen.

Hun mener det alltid vil være en forskjell, men at gapet må tettes litt.

- Så vi kan nærme oss mer profesjonalisering på kvinnesiden, til det trenger vi trenger midler. Ting er på gang i samfunnet, vi møter forståelse og vilje, men det er et skritt fra å vise forståelse til å faktisk gjøre noe med det. Vi opplever det med lokale sponsorer, de vil sponse oss, men vi får ofte høre at de bruker det meste på gutta og at det er lite igjen til oss, dermed får vi mindre.

- Gjør NFF nok for at toppserien skal få en større andel av sponsormidlene?

- Nei, ikke ennå, selv om man er på vei. Toppfotball kvinner jobber iherdig for å sikre våre interesser, men jeg er ganske sikker på at NFF bør gjøre mer. Det må en generell holdningsendring til i samfunnet, og vi vet at man sliter mer med holdningen i fotballen historisk enn ellers i samfunnet. Her er det fortsatt en jobb å gjøre for NFF, og jentene fortjener like muligheter som gutta. Våre spillere studerer, jobber eller bor hjemme, i motsetning til gutta hvor vel de færreste på toppnivå gjør dette, avslutter Gulbrandsen.

- Fortsatt en jobb å gjøre:

May Gulbrandsen er daglig leder i LSK Kvinner og hun mener det fortsatt er langt frem før kvinnefotballen har like muligheter som herrene på sponsormarledet . - Her er det fortsatt en jobb å gjøre for NFF, og jentene fortjener like muligheter som gutta, sier hun.

NFF: - Vi trenger en holdningsendring i samfunnet

Kommersiell direktør i NFF, Runar Pahr Andresen, sier det er vanskelig å spå om fremtiden og når NFF tror kvinnene vil hente ut like mye sponsorinntekter som herrene.

- Det eneste vi kan gjøre er å styrke den totale fotballverdien. Vi skal jobbe for at merkevarene blir mer og mer attraktive sånn at alt øker i verdi, ikke minst når vi ser medieinteressen, sier Andresen til Kampanje.

- Den interessen som vi nå så under VM i Frankrike hadde TV-ratinger som matcher store idretter i Norge. Interessen mot EM i England neste år tror jeg blir enda sterke enn sist og det styrker den kommersielle interessen for kvinnelandslaget, legger han til.

- Er det stor forskjell på sponsorinntekter fra kvinnelandslaget og herrelandslaget?

- Det er åpenbart forskjell når det gjelder blant annet UEFA-tildelinger hvor menn får mer enn kvinner, men vi ser likevel at det er en enorm interesse av kvinnefotballen. Vi har fått nye sponsorer, og har langsiktige sponsorer som Norsk tipping, Tine og Telenor som bidrar til kvinnefotballen. Selv under pandemien har kvinnelandslaget blitt attraktive for sponsorer, sier han. 

Han mener DNBs sponsopris for sitt #huninvesterer-prosjekt viser at likestillingsprosjekter er på vei opp og frem.

- Kvinnelandslaget har også fått Kiwi som ny sponsor fra 2021 og vi har sett at kvinnene har fått nye sponsorinntekter de siste årene, fortsetter han.

- Sjefen i LSK Kvinner var ganske sikker på at NFF bør gjøre mer og mente vi trenger en holdningsendring i fotballen, hva tenker du om det?

- Jeg er helt enig i at vi trenger en holdningsendring i samfunnet, dette gjør vi i NFF ved å sette kvinnefotballen i et av fem satsningsområder som er vedtatt på fotballtinget og ligger i en konkret strategiplan som gjelder fra 2020 til 2023. Den satsningen for kvinnefotballen inneholder flere konkrete tiltak som sikter å gjøre noe for å skape like muligheter, svarer Andresen.

Toppserien ligger en god del år bak, men er nå godt i gang – og det vil være naturlig at vi nå ser at de totale inntektene for toppklubbene vil øke fremover. Mehran Amundsen-Ansari, salgssjef i Vålerenga Fotball

- Bygget innhold og verdier i mange år

Vålerenga har lag i både Eliteserien og i Toppserien hvor Vålerenga Fotball Damer ligger øverst på tabellen etter en god start på sesongen. Mehran Amundsen-Ansari, salgssjef i Vålerenga Fotball Elite, sier det er naturlig at fotballen er idretten med mest sponsorinntekter fra næringslivet.

- Fotball er den idretten som tiltrekker seg flest seere både nasjonalt og internasjonalt, og som har størst engasjement i sosiale medier, og generelt størst oppmerksomhet. Fotballen er jo også idretten med flest aktive utøvere, sier Amundsen-Ansari til Kampanje.

Om den skjeve fordelingen av sponsormidler til Toppserien og Eliteserien, sier salgssjefen følgende: 

- De fleste Eliteserielagene bygget opp profesjonelle organisasjoner for mange år siden, og har bygget innhold og verdier i mange år. Toppserien ligger en god del år bak, men er nå godt i gang – og det vil være naturlig at vi nå ser at de totale inntektene for toppklubbene vil øke fremover. 

- Uavhengig av kjønn:

Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB, sier man må gå inn bevisst for å bygge opp kvinnefotball. - Målet er like muligheter for alle som spiller fotball, uavhengig av kjønn, sier hun.

- En selvforsterkende effekt

Tilbake hos «Årets idrettssponsor», Aina Lemoen Lunde i DNB, sier markedsdirektøren at fotball er en idrett som engasjerer utrolig mange jenter.

- Det er noe av vår motivasjon som sponsor, de jentene ønsker å ha gode spennende forbilder og det opplever vi at vi har i kvinnelandslaget. For oss som sponsor er de en veldig verdifull sponsorpartner, sier Lunde.

- Hva tror du skal til for å tette kapitalgapet i fotballen?

- Noe må forbundet selv gjøre, men som sponsorer kan vi bidra til å tette kapitalgapet basert på hvordan vi velger å bruke våre sponsorat. Det blir fort en selvforsterkende effekt når man over så lang tid har investert så mye mer i herrefotball, enn i kvinnefotball, for med slike investeringer følger større arenaer, bedre treningsforhold, andre prestasjoner og høyere seertall, sier hun. 

Hun mener «man må gå inn bevisst for å bygge opp kvinnefotball, selv om vi kan få akkurat samme seertall eller størrelser på stadioner enda.»

- Man må ha et langsiktig perspektiv, og det er det vi har ønsket med kvinnelandslaget, sier hun.

Da DNB vant Sponsor- og eventprisen onsdag hyllet juryen banken for vinnelandslaget-kampanjen sine sterke resultater også internt i DNB. Markedsdirektøren sier kampanjen skapte utrolig stort engasjement.

- Den har også vært brukt for å skape ulike interne aktiviteter, for man opplever at man blir inspirert og motivert av hva kvinnelandslaget har fått til, og samarbeidet vårt. Vi kaller det konsekvent vinnelandslaget og vi har brukt det til flere internkampanjer rettet mot de 10.000 ansatte i DNB-konsernet, sier Lunde.

Sponsor-vinner vil tette kapitalgap på fotballbanen: - Får ofte høre at de bruker det meste på gutta