Vil ha Raja på banen: - Må være mulig å kalle inn TV 2 og Telia til en samtale

Både Ap og Høyre mener tiden er inne for kulturministeren til å gripe inn i TV-konflikten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Arbeiderpartiets mediepolitiske talsperson, Trond Giske, mener kulturminister Abid Raja nå må komme på banen i konflikten mellom TV 2 og Telias TV-distributør, Get.

- Det må være mulighet for å kalle inn partene til en samtale. Det er forståelig at politikerne ikke kan gripe inn i forhandlingene, men her er det én million mennesker som ikke kan få allmennkringkasteren TV 2. Hadde det vært NRK som gikk i svart, tror jeg kulturministeren hadde engasjert seg i saken tidligere, sier Giske til Kampanje.

Torsdag denne uken ble det skrevet et nytt kapittel i TV-dramaet, da Telia sendte over et nytt tilbud til TV 2 med forslag om å forlenge avtalen på dagens betingelser og skru på signalene til TV 2 igjen, men uten å sette noen frist for å bli enige om en ny avtale. Det kunne ikke TV 2 akseptere.  

Les også: TV 2 avviser nytt Telia-tilbud: - Kan ikke akseptere dette

- Men Raja kan tydeliggjøre hvor viktig det er at man kommer til en løsning, sier Giske.

Tidligere har TV 2 bedt en tilsvarende avtale, men da med seks måneder frist noe Telia sier de ikke kan akseptere. Giske mener det nå må gå an å få til en løsning.

- Det er bare å enes om en frist for at forhandlingene skal være ferdig innen, så er man i mål. Men Get har tilbudt TV 2 å forhandle videre uten en frist. Her må det gå an for Raja å oppfordre partene til å ta ansvar, sier han.

Torsdag kveld kranglet partene om skriftlig bekreftelse på enighet. Get-kundene har fortsatt ikke fått TV 2-kanalene tilbake.

Les også: Telia venter med å slå på TV 2-signalene - partene fortsatt ikke enige

Hvis Telias mobildivisjon eide VG og stengte Dagbladet ute. Det hadde blitt ramaskrik. Trond Giske

- Telia skal være oppmerksomme

TV-konflikten blir ekstra delikat når en kjenner til det faktum at den svenske staten er en av de største aksjonærene i Telia-konsernet med rundt 37 prosent.

- Telia skal være spesielt oppmerksomme på den situasjonen de selv kom i da de kjøpte Bonnier-kanalene, et kjøp som ikke ble veldig godt mottatt hos den store eieren i Telia. Ved at de kjøper Get i Norge så blir de også en dobbeltaktør på TV i Norge. Det er kontroversielt og det må de forstå viktigheten av å handle deretter, sier Giske til Kampanje.

Tidligere denne uken reiste han problemstillingen knyttet til vertikal integrasjon i ett marked. Historisk har alle lover gått på det som heter horisontal integrasjon, hvilket vil si at en aviseier ikke kunne eie TV og radio. Nå er det en annen form for integrasjon.

- Men TV 2 og NRK eier jo RiksTV?

- Det er kanskje sikkerhetsventilen mot å bli låst inne. Men blir det strengere regler så må de naturligvis bli generelle. Men det er bare å se for seg hvis Telias mobildivisjon eide VG og stengte Dagbladet ute. Det hadde blitt ramaskrik, sier Giske.

Les også: Giske kaster seg inn i striden mellom Get og TV 2: - Det er ille

Det er to private aktører som er i konflikt hvor den ene har en statlig eierandel, og den andre en statlig finansieringsandel. Det er nærmest som en landskamp

- Klokt av Raja å engasjere seg

Også mediepolitisk talsperson i Høyre, Tage Pettersen, som møtte Giske til debatt i NRKs «Dagsnytt 18»-sending tidligere denne uken, mener en kulturminister kan engasjere seg i saken.

- Som kulturminister med ansvar for mediefeltet, kan han gjøre det. Uten å være dommer kan Raja absolutt invitere partene til bordet for å fortelle dem at det er viktig at de får på plass en løsning.

- Synes du Raja skal gjøre det?

- I dag ser vi jo at kampen bare fortsetter med nye tilbud og nye mailer uten at det ser ut til å hjelpe.  Når vi kommet så langt, tror jeg det hadde vært klokt av Raja at han gjør det, sier Pettersen.

- Hva kan vi gjøre for å unngå dette i fremtiden?

- Jeg tror ikke dette er siste gang vi vil oppleve dette, og vi ser en maktforskyvning som har gått i distributørenes favør for en periode. Samtidig endres TV-vanene til folk og det er grunn til å spørre seg hvor lenge en distributør som Get eller Canal Digital vil overleve med den forretningsmodellen de har i dag. Men enn så lenge har de stor makt og et eventuelt virkemiddel vil være regulering som er veldig strengt. Det andre er en form for avdømmingsorgan som kan komme til bruk ved låste konflikter som i en tvungen lønnsnemd, sier Pettersen.

- Blir saken ekstra delikat når en vet at den svenske staten eier Telia?

- Ja, det er flere ting som gjør denne saken delikat og en av dem er at den svenske staten med den sosialdemokratiske regjeringen sitter på den ene siden av bordet, også bruker den norske staten på den andre siden av bordet noen millioner kroner på TV 2, sier Pettersen.

Han mener det blir feil dersom den norske regjeringen gjør en formell henvendelse til den svenske staten.

- Det er to private aktører som er i konflikt hvor den ene har en statlig eierandel, og den andre en statlig finansieringsandel. Det er nærmest som en landskamp, sier han.

Les også: NRK og TV 2 sliter med å få Telia i debattstudio – telegiganten har takket nei flere ganger

Vil ha Raja på banen: - Må være mulig å kalle inn TV 2 og Telia til en samtale