Snapchat-dobling i Norge - øker salget og tjener mer penger

Men nye kanaler som TikTok puster Snap i nakken.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Snap Norway har sluppet tallene sine for 2019, og de viser at det lille norske Snapchat-kontoret kunne loggføre en omsetning på snaue ti millioner kroner, en økning fra fjoråret på 102 prosent. Resultatet før skatt havnet på rett i overkant av 690.000 kroner, også det mer enn dobbelt så mye som i 2018.

Men det er ikke bare på topp- og bunnlinjen at Snap Norway vokser. Også lønningene skyter fart sett opp mot 2018 med en dobling fra tidligere. Lønnskostnaden for de tre årsverkene på kontoret i Norge endte på 5,5 millioner kroner mot 2,7 millioner kroner i 2018.

Snapchats moderselskap Snap Inc etablerte det norske kontoret allerede i 2016, og i 2017 fikk de sin første sjef i Steffen Rabben, som ble hentet fra Google. I dag driftes kontoret uten noen landssjef for Norge, men det fremkommer av regnskapet at antall årsverk har økt fra to til tre ansatte.

Reklamekjøper og mediedirektør i Group M, Jarle Thalberg, sier omsetningstallene til Snapchat i Norge ikke gjenspeiler den reelle størrelsen til bildedelingstjenesten.

- De tallene du sitter med fra Brønnøysundregisteret er bare det som går direkte til norgeskontoret. Mesteparten går til London, så derfor sier ikke det tallet så mye om virkeligheten. Det er veldig lite omsetning som går til Norge, noe som er en gjenganger for de store internasjonale tech-selskapene, sier Thalberg til Kampanje.

Les også: Facebook, Google og Snapchat vil ta over syv annonse-milliarder i 2020 i Norge

Kampanje har vært i kontakt med Snapchats pressekontor, men har ikke lykkes å få svar på våre spørsmål om den norske virksomheten.

Annonsørene har større utfordinger med brand safety hos TikTok enn hos Snapchat. Jarle Thalberg, Group M
Sosiale medier i Norge:

Her ser du andelen som bruker de ulike sosiale medier-plattformene i Norge i løpet av en dag. Kilde Ipsos.

Tror Snap-omsetningen nærmet seg 150 mill.

I fjor spådde han at Snapchat ville ende opp med en omsetning på 120 millioner kroner i omsetning, et anslag han senere har justert opp.

- Etter mitt oppdaterte anslag vil jeg si at de landet på rundt 140 millioner kroner i omsetning for 2019, fortsetter han.

Det er 60 millioner kroner mer enn det han anslår at de hanket inn i 2018. Thalberg forteller at veksten kommer som en følge av at annonsørene er blitt «glade i kanalen da den treffer både bredt og spesielt godt i den yngre delen av befolkningen», en målgruppe det er vanskelig å treffe effektivt på TV.

- Bruken av Snapchat i Norge er veldig høy, noe som gjør at kanalen er populær både fordi den er moderne og innovativ, men også fordi den når veldig mange mennesker.

Les også: Snapchat snapper reklame for fem mill. i Norge: - Har mye større omsetning enn det, sier annonsekjøper

Selv om det anslås at tech-selskapet hadde en omsetning på 140 millioner kroner i Norge og dermed også et langt hyggeligere overskudd enn de snaue 700.000 kronene, betaler sosiale medier-giganten magre 168.00 kroner i skatt til staten, kommer det frem i årsrapporten til Snapchat. 

- Vil merke koronaen:

Jarle Thalberg tror Snap vil få en noe lavere veksttakt i 2020 på grunn av koronasituasjonen. - Men jeg har en prognose på at de lander et sted mellom 170-180 millioner kroner for inneværende år, sier han.

- Snap er mye større enn TikTok

Group Ms mediedirektør forteller at Snapchat fortsatt er en attraktiv kanal for annonsørene når de vil nå yngre aldersgruppene. 

- Snapchat står fortsatt veldig sterkt blant de unge. Den er eksempelvis mye større enn det TikTok er, som fortsatt er en veldig liten kanal. I tillegg har annonsørene større utfordringer der med tanke på brand safety, enn hos Snapchat. I tillegg så er Snapchat en mye mer utviklet plattform med egne filtre og kanaler. Det er rett og slett en mye større kanal, med høyere daglig dekning og er godt etablert her til lands, sier han. 

Ifølge Ipsos Social Media Tracker hadde over 2,65 millioner nordmenn eller 63 prosent av befolkningen over 18 år brukerprofil på Snapchat i første kvartal 2020. Rundt 70 prosent av disse brukte Snapchat daglig, minst én gang om dagen. 

Her kan du se alle tallene til Snap Norway for 2019. Alle tall i MNOKSnapchat-dobling i Norge

År 2019 2018 Endring i %
Omsetning 9,91 4,9 + 102
Driftsresultat 0,68 0.33 + 106
Resultat før skatt 0,69 0,3 + 130

 

- Virker som daglig bruk har nådd en topp

Nathalie Eyde Warembourg, Country Manager i Ipsos, kan fortelle at det har vært en ganske stabil daglig bruk av appen de siste årene. Siden 2016 har den daglige bruken ligget på rundt 70 prosent av de som har profil på plattformen. 

- Det virker som den daglige bruken har nådd en topp og at det er vanskelig å komme seg høyere opp blant de som har profil og er over 18 år, men frekvensen er enda høyere blant de under 40, sier hun. 

I aldersgruppen 18-29 år er nemlig den daglige bruken av de som har Snap-profil på hele 81 prosent og på 77 prosent i aldersgruppen 30-39 år. 

- Er det rom for mer vekst?

- Jeg har sett at antall brukere av Snapchat har økt med et par hundre tusen hvert år de siste årene. Det går sakte, men det er fortsatt vekst. Facebook er fortsatt størst med 3,56 millioner profiler, og teknisk sett så kan Snapchat bli det nye Facebook. I så fall vil den kunne vokse med én million flere profiler, men om det skjer er det ingen som kan si. De vokser hvert fall i alle alderskategorier, sier Warembourg. 

Og ifølge Ipsos ferske «Barn og Ungdom»-undersøkelse fra mars i år, bruker 84 prosent av barn og ungdom i alderen 16-19 år Snapchat opptil flere ganger daglig. 

- Når du spør ungdommen hva de bruker for å kommunisere med venner sier de Snapchat som førstevalg, svarer hun.

Måler sosiale medier:

Administrerende direktør i Ipsos, Nathalie Eyde Warembourg.

- TikTok vokser raskest blant de unge

Likevel begynner det å bli flere om beinet, blant annet fenomenet TikTok, en plattform hvor man kan publisere korte videosnutter, som ble lansert i 2016 og som Ipsos har målt siden starten.  Ifølge Barn og Ungdom-undersøkelsen er det TikTok som er den raskest voksende kanalen blant barn og ungdom i alderen 8-19 år. I fjor var 33 prosent av barn og unge i Norge på TikTok, mens i år er hele 64 prosent av denne aldersgruppen på den nye plattformen.

- En så drastisk vekst som det TikTok har hatt, er ikke vanlig å se. Det kan være tallene var litt lave i fjor, men det er ingen tvil om at vi merker et større fokus på TikTok-stjerner og annonsering på denne kanalen. Jeg tror derimot ikke den vil overta rollen til Snapchat med det første. Barn og ungdom er på sosiale medier hele tiden, så det er plass til flere kanaler. Jeg tror de utfyller forskjellige roller. Foreløpig er Snapchat langt foran, men man må også huske at plattformer som Youtube og Instagram også er inne i bildet, sier Warembourg.

Snapchat-dobling i Norge - øker salget og tjener mer penger