Norske selskaper slutter seg til opprop mot rasisme: - Jeg håper de gjør mer enn å poste et svart bilde

Kiwi, Meny, Vipps og Nordic Choice Hotels delte et svart bilde på Instagram forrige uke under hashtaggen «blackouttuesday».

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Drapet på afro-amerikanske George Floyd skapte enorme reaksjoner i USA og satte samtalen om politibrutalitet og institusjonell rasisme i det amerikanske samfunnet på dagsorden. Folk over hele verden har mobilisert til demonstrasjoner mot rasisme og forskjellsbehandling, deriblant i London, Roma, Madrid og Brussel. 

Fredag ettermiddag ble det også gjennomført demonstrasjoner i norske byer som Stavanger, Bergen og Kristiansand, samtidig som mellom 12.000 og 15.000 personer samlet seg utenfor Stortinget, ifølge Dagbladet

Flere internasjonale merkevarer har vist sin støtte til det som er kjent som «Black Lives Matter»-bevegelsen.

Nike var ifølge Forbes det første selskapet til å komme ut med en ny reklame tilknyttet kampen mot rasisme. Ben & Jerry’s, som offentlig ga sin støtte til «Black Lives Matter» for fire år siden, publiserte forrige uke en uttalese på egne hjemmesider under tittelen «We must dismantle white supremacy», hvor de skrev at drapet på George Floyd ikke var en kosekvens av et «bad apple», men en forutsigbar konsekvens av et rasistisk og fordomsfullt system. 

I Norge delte flere norske merkevarer som Kiwi, Meny, Vipps og Nordic Choice Hotels et svart bilde på Instagram forrige uke under hashtaggen «blackouttuesday». 

- Dette gjorde vi for å ta et klart standpunkt mot rasisme og vise solidaritet og støtte, sier markedsdirektør Jørgen Normann-Larsen i Meny til Kampanje.

Er det oppriktig engasjement eller unyttes noe, er det store spørsmålet. Lars Erling Olsen, professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI

- Helt naturlig å være med

Stormberg delte også bilde av en svart skjerm på Instagram under «Blackout Tuesday». Selskapet har også Pride-flagget som en del av profilbilde sitt. Kommunikasjonssjef Ida Kristine Moe i Stormberg sier inkludering og mangfold er en del av Stormbergs DNA. 

- Hvorfor delte dere bilde av en svart skjerm tirsdag, hvilke vurderinger lå bak?

- For oss var det helt naturlig å være med og vise vår støtte til denne markeringen. Stormberg er en virksomhet med et verdigrunnlag som står sterkt, og helt siden oppstarten har vi engasjert oss for et mer inkluderende samfunn. Vi valgte imidlertid å ikke bruke emneknaggene #blackouttuesday eller #blacklivesmatter for å ikke bidra til å overskygge annen viktig informasjon som spres ved hjelp av disse emneknaggene, sier Moe til Kampanje. 

- Var delingen av bilde et engangstilfelle eller er det noe dere kommer til å følge opp i form av kampanjer, tiltak eller mer kommunikasjon rundt temaet?

- Stormberg er en samfunnsengasjert virksomhet. For oss er ikke dette en enkelt kampanje, men et kontinuerlig engasjement. Nå i juni, som er måneden der Pride markeres, feirer vi mangfold i alle våre kanaler. Det har vi gjort i mange år, og det er synd at det enda skal være nødvendig å kjempe for aksept for ulikheter, men dessverre er det slik, sier Moe.

Kommunikasjonssjefen mener det er viktig at merkevarer bruker stemmen sin.  

- Menneskeverd, aksept for forskjellene og styrken i at vi alle er ulike vil vi fortsette å løfte også i tiden fremover. Vi mener at det er viktig at også merkevarer bruker sin stemme og engasjerer seg, sier hun. 

Vipps: - Vet at ikke alt er like enkelt

Også Vipps delte tirsdag bilde av et svart skjerm med hashtaggen «blackouttuesday», etterfulgt av et svart hjerte.

- Vi i Vipps brenner for forenkling, men vi vet også veldig godt at ikke alt er like enkelt. Noen i samfunnet vårt har det skikkelig vanskelig, på grunn av fordommer, rasisme og diskriminering. Derfor har vi et nært samarbeid med Amnesty International, og vi jobber tett med frivilligheten for å gjøre det lettest mulig å gi penger til kampen for rettferdighet, sier Even Westerveld, leder for Marked og Distribusjon i Vipps til Kampanje.

- Var delingen av bilde et engangstilfelle eller er det noe dere kommer til å følge opp i form av kampanjer, tiltak eller mer kommunikasjon rundt tema?

- I Vipps elsker vi mangfold og vi har flinke folk fra hele verden som jobber hos oss. Derfor var det også naturlig å vise at vi støtter kampen for rettferdighet ved å poste et svart bilde sammen med millioner av andre på #blackouttuesday, sier Westerveld. 

- Å skrive #blackouttuesday gjør ingenting

African Student Association ved Universitetet i Oslo arrangerte demonstrasjon foran Stortinget fredag. Lederen for foreningen, Rahwa Tilahun Yohaness, mener selskaper på generelt grunnlag bør følge opp ord med handling.

- Det de burde gjøre er å begynne å snakke om mangfold, og ikke bare snakke om det, men faktisk ansette folk med mangfold. «Practise What You Preach». Det er ikke så komplisert. Å skrive #blackouttuesday og endre profilbildet gjør ingenting. Det gjør ikke en dritt for den svarte befolkningen i USA. Man må heller ikke være så sensitiv når folk begynner å snakke om rasisme. Det er ikke et personlig angrep på folk. Det er viktig å høre på hva folk har å si, sier Tilahun Yohaness til Kampanje. 

Frida Marie Grande, sosiale meder-sjef i Amnesty Norge sier bedrifter kan være et viktig talerør.

- Store bedrifter kan være et kjempeviktig talerør for saken. Jeg håper de gjør mer enn å poste et svart bilde som en trend én dag på Instagram, sier Grande til Kampanje.

Kommunikasjonssjef Moe i Stormberg er enig med Tilahun Yohaness i at det å poste et bilde ikke er nok.

- Rahwa Tilahun Yohaness har et veldig viktig poeng. Et svart bilde er ikke nok. Som vi sier i Stormberg så trenger vi at flere går fra ord til handling. Inkluderende arbeidsliv er en av Stormbergs hjertesaker, og vi har praktisert en inkluderende rekrutteringspolicy helt siden oppstarten, sier Moe.

- I Stormberg har vi et mål om at 25 prosent av alle som rekrutteres skal være mennesker som normalt havner utenfor i arbeidslivet. Det kan f.eks. være flyktninger, personer med bakgrunn fra rus eller kriminalitet, eller dem som har psykiske eller fysiske utfordringer. Gjennom mennesker med ulike bakgrunner, erfaringer og kulturer får vi flere perspektiver inn i virksomheten. Mangfoldet av mennesker er en styrke som vi håper flere vil oppdage om de tør å åpne opp, fortsetter Moe.

- Et strategisk spørsmål

På spørsmål om hvordan merkevarenes kommunikasjon rundt «Blackout Tuesday» vil oppfattes svarer Professor Lars Erling Olsen ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI følgende:

- Er det oppriktig engasjement eller unyttes noe, er det store spørsmålet. Jeg tror det er oppriktig engasjement i Meny og Vipps, jeg kjenner hvert fall ikke til noe som skulle tyde på det motsatte. Men det er fortsatt et strategisk spørsmål om det er relevant strategisk. Er det fra dem vi trenger å høre det?

Olsen sier det er litt det samme som med bærekraftsdebatten. 

- Saken i seg selv er ikke problemet, men er det denne typen produkter vi trenger å høre dette fra eller er det bare støy? Hvem skal være avsender på sånne saker?

- Så vil du møte folk som sier det er viktig at merkevarer tar sosiale standpunkt. Jeg er ikke så sikker jeg er enig. For Stormberg tror jeg det kan være et poeng, for en del av imaget til merkevaren er å ta standpunkter, men det betyr ikke at det er relevant for alle merkevarer. Du må ta den helt ut, da skal du ta standpunkt til mange saker ganske ofte, fortsetter Olsen.

- Vil forbrukere kreve handling eller holder det å kommunisere støtte til saken?

- Det viktige poenget er at man må gjøre noe internt, ikke bare drive kommunikasjon, svarer Olsen og legger til:

- Jeg er ikke negativ til en bedrift tar et standpunkt i pride, mot rasisme eller for bærekraft, men spørsmålet er - er det relevant for folk flest at akkurat denne bedriften kommuniserer rundt det, sier Lars Erling Olsen. 

Norske selskaper slutter seg til opprop mot rasisme: - Jeg håper de gjør mer enn å poste et svart bilde