Anti-sjef vil ha med konkurrenter på mangfold-workshop: - Et spark til egen bak

- Istedenfor å bare prate om utfordringen vi har, tenkte jeg at det er bedre å invitere kolleger til å se hva vi faktisk kan gjøre, sier han.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Anti inviterer byråbransjen til arrangement «Mangfold i kreativ bransje» fredag 7. august. Arrangement, som er åpent for de som ønsker fra både bransjen og høyskolen, vil finne sted i byråets lokaler og det er medgrunlegger og administrerende direktør Kenneth Pedersen i Anti som står bak initiativet.

- Istedenfor å bare prate om utfordringen vi har, tenkte jeg at det er bedre å invitere kolleger til å se hva vi faktisk kan gjøre, sier Pedersen til Kampanje. 

Det var under et innlegg på Behnam Farazollahi sin egen Facebook-side, hvor Farazollahi etterspurte byrålederne i debatten om mangfold, at Pedersen først annonserte «mangfold-arrangement», tidligere denne måneden.

- Du har derfor inspirert meg Behnam til å prøve å ta i et tak. Jeg vil derfor invitere bransjen og høyskolene for å se om vi kan gjøre noe med dette, skrev Anti-sjefen på Farazollahis Facebook-side. 

Byråleder Farazollahi i Neue Design fikk mye respons på sitt Facebook-innlegg hvor han ba om at fine ord om mangfold oversettes til handling. 

- Det er flott at du tar opp dette både her og i Kampanje - vi i Anti støtter deg 100 prosent, kommenterte Pedersen. 

Anti-sjefen peker på det «enorme engasjementet» rundt mangfolds-debatten som har gått i Kampanje de siste ukene som bakgrunn for initiativet.

Debatten toppet seg da Geelmuyden Kiese-sjef, Hans Geelmuyden, kom med flere uttalelser som har valgt å beklage i etterkant, og som til slutt førte til at både LO og Ikea avbrøt sine samarbeid med PR-byrået. 

- Jeg leste kommentar på kommentar om hvor dårlig bransjen er og engasjementet var sjeldent høy, men ingen så ut til å ta initiativ til faktisk å prøve å gjøre noe. Istedenfor å bare prate om utfordringen vi har, tenkte jeg at det er bedre å invitere kolleger til å se hva vi faktisk kan gjøre, sier Pedersen til Kampanje.

Les også: GK-topp i nytt munnhuggeri med Ashraf: - Å kalle meg ekstremist er ganske sært

- Det største problemet vi har er rekruttering

Pedersen forteller at ingenting er skrevet i stein enda, og at han jobber med å finne en plan i disse dager. 

- Jeg skal selvfølgelig ta kontakt med de som stod i debatten da den pågikk som verst. Behnam er selvfølgelig en jeg skal snakke med. Jeg er også i samtaler med Høyskolen Kristiania. Jeg mener at det største problemet vi har er rekruttering. Jeg vil rett og slett ikke tro at utfordringen ligger i at man ikke ønsker å ansette melaninrike eller andre med innvandrerbakgrunn. 

- Hvordan har responsen på initiativet vært?

- Den har enn så lenge ikke vært voldsomt stor. Men, det er jo ofte sånn at man prater høyt og gjør lite. Det sagt så har ikke jeg heller invitert aktivt enda. Men noen har meldt seg på, sier Pedersen. 

De siste dagene har det kommet flere tilskudd, og i skrivende stund er det 28 som sier de kommer og 46 som er interesserte. 

- Hva tenker du om at responsen ikke har vært «voldsom stor»?

- Jeg tenker at det er helt naturlig at engasjementet i en Facebook-tråd er langt større enn og faktisk legge ned jobb og prøve å gjøre noe med saken. Også er dette en vanskelig sak som det vil ta tid og se resultater av. Med tanke på hvordan korona har påvirket svært mange i vår bransje, så har jeg full forståelse for at man også må prioritere andre ting dessverre, svarer Pedersen. 

Han håper likevel at folk stiller opp og tar med seg noen tanker inn i denne dagen. 

- Anti eller jeg kan på ingen måte løse dette alene - og det har heller aldri vært i mine tanker. Jeg ser heller dette initiativet som et spark til egen bak, og jeg håper flere stiller opp. Vi må jo begynne et sted, sier han. 

- Lyst til å finne konkrete løsninger

Ideelt sett ønsker Pedersen i Anti seg en diskusjon på mangfolds-dagen. 

- Vi har lyst til å se om vi kan finne konkrete løsninger og en vei videre, mer enn kun å omfatte innlegg fra forskjellige folk, sier han.

- Hva er målet med arrangementet?

- De store endringene for rekruttering til vår bransje vil ta tid. Så målet er og sette det på agendaen hos utdanningsinstitusjonene og se om vi som skal kunne kommunikasjon kan hjelpe med å rekruttere flere til å få opp interessen for kreativ yrker, svarer Pedersen, før han legger til:

- Jeg håper de som leser dette, og har tanker om hvordan vi skal gjøre en felles innsats, tar kontakt med meg. 

SMFB: - Høyt på agendaen

SMFB er et av reklamebyråene som har sagt at de stiller på arrangementet. Byråleder Kristian Schøning-Kristiansen sier bransjen lever av å forstå folk, kulturen og verden vi lever i. 

- En miks i bakgrunn og perspektiver er helt nødvendig for å kunne gjøre en god jobb. Så enkelt er det, sier Kristiansen til Kampanje.

- Hva mener dere er den største utfordringen, som gjør at det ikke er mer mangfold i bransjen?

- Det er sikkert mange ulike årsaker til manglende mangfold, men vi rekrutterer nok for ofte folk som ligner på oss selv. Vi har en jobb å gjøre for å bli mer bevisste på egne bias slik at vi aktivt leter etter folk som har en annen bakgrunn enn oss selv. Det er helt avgjørende for å forstå verden vi lever i.

Kristiansen forteller at de har en lang tradisjon for å rekruttere mangfoldig.

- Vi har dette høyt på agendaen når vi søker etter folk, men ikke med kvotering som bakteppe. 

Byrålederen sier forskjellsbehandling i bransjen er et reelt problem.

- Men vi skal fortsette å være med og kjempe for at denne forskjellsbehandlingen i bransjen vår blir mindre og mindre, og til slutt forsvinner helt. For en sånn behandling er både urettferdig og uverdig, sier Kristiansen.

Om du er interessert i arrangementet finner du mer informasjon her.

Anti-sjef vil ha med konkurrenter på mangfold-workshop: - Et spark til egen bak