NRK har brukt over 100 mill. på sommershow

- Ingen mediekrise i NRK, sier avisredaktør.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken og Dag Robert Jerijervi

Denne sommeren går NRK og «Sommeråpent» på skinner gjennom Norge. I løpet av den åtte uker lange reisen skal «Sommertoget» innom 17 fylker og stoppe ved 40 stasjoner der de skal produsere et nytt «Sommeråpent»-program hver tirsdag til lørdag kl. 21.30.

I løpet av de tre første ukene har NRKs sommermagasin hatt et snitt på 507.000 seere. Aller mest seere hadde «Sommeråpent» da toget var stasjonert på Åndalsnes og 618.000 så på.

I fjor hadde «Sommeråpent» til sammenligning et snitt på 474.000 seere fordelt på 60 sendinger.

NRK nøyer seg selvfølgelig ikke med studiosendinger når de har rigget et tog fullt av kameraer. I «Sommertoget - minutt for minutt» kan seerne følge hele togreisen fra stasjon til stasjon. Disse sendingene har et snitt på 66.000 seere. Enkelte av passasjene har hatt over 100.000 seere.

Tv-seere som ikke har tid til å få meg seg alle togminuttene får servert høydepunktene i «På vei til», som starter etter «Dagsrevyen» og er selve oppladningen til direktesendingen. Disse sendingene har et snitt på nærmere 400.000 seere.

Totalt har over to millioner seere vært innom sommerens sakte-tv-satsing. Det gjør det til sommerens største tv-event, mener analysesjef Kristian Tolonen i NRK

- Sakte-tv-satsingene på NRK har alle vært større eller mindre publikums- og eventsuksesser. «Sommertoget» og «På vei» føyer seg pent inn i rekken. Når over to millioner seere har vært innom sendingene, så blir det generert veldig mange seerminutter. Derfor er «Sommertoget» det største som skjer på norsk tv i sommer, sier Tolonen til Kampanje.

- Er du overrasket?

- Nei, vi har tidligere sett at sakte-tv får høy oppmerksomhet og at det betyr mye for folk. Mange synes det er stor stas å får vist fram sine hjemsteder på riksdekkende tv.

Togtur til 32 millioner kroner

Hele prosjektet har et budsjett på 32 millioner kroner. Det inkluderer i tillegg til studiosendingene også sakte-tv-produksjonen og øvrige sendinger.

- Det er omtrent identisk med det vi brukte på Sommerbåten i 2015, sier prosjektleder Thomas Hellum i NRK.

Da NRK satte ut på sin første seilas i 2013 med skipet MS «Sjøkurs», som gikk fra Oslo til Kirkenes og tilbake til Oslo, var budsjettet på 28 millioner kroner. Det var en kostnadsvekst på 180 prosent sammenlignet med tidligere sesonger som er blitt sendt fra Oslo.

I 2015 hadde selve ferden og «Sommeråpent» hadde et budsjett på 34 milllioner. Med utgiftene til dramaet  «Mysteriet på Sommerbåten» steg prisen til nærmere 47 millioner.

Med årets budsjett har NRK brukt godt over 100 millioner på sine sommerreiser. Da er ikke fjorårets seilas med  «Skibladner» på Mjøsa, som hadde et langt mindre budsjett, regnet med.

I tillegg til NRKs budsjett på 32 millioner kroner, bidrar også hvert enkelt lokalsamfunn med sitt, forteller Hellum.

- Det gjøres en stor innsats lokalt på hvert sted som definitivt bidrar til totalen til prosjektet, men som hver kommune gjør på egen hånd.

Prosjektlederen er strålende fornøyd med mottakelsen, både hos tv-seerne og langs reiseruten.

- Jeg er en skeptisk vestlending av natur, men både seertall og oppslutning på stasjonene har overgått alle forventninger. Det er som kringkastingsdirektør Annika Biørnstad sier: Godt innhold trumfer tv-trender. Det kan jeg slutte meg til. Hvis vi klarer å lage godt og nært og lokalt innhold fra der folk bor, så vil folk se det, selv om det er sommer, sier han til Kampanje.

Reiseruten har blitt til etter ønsker fra NRK, tips fra publikum og utfra hva som er jernbaneteknisk mulig å få til. I tett samarbeid med NSB og Jernbaneverket lager NRK seg et slags skinnegående fjernsynsstudio som skal kjøre alle landets jernbanestrekninger i løpet av åtte uker.

- Hva har vært den største utfordringen så langt?

- Dette er mye mer enn bare å lage fjernsyn, det er toglogistikk, vogner og strøm, og det å få et helt mediehus på skinner til å fungere. 65 mennesker skal bo, sove og spise og ikke minst lage tv. Det er definitivt en utfordring, men det har gått veldig bra så langt så langt.

- Hvor viktig tror du «Sommeråpent» er for NRK?

- NRK er lisensfinasiert og er avhengig av folks tillit og at folk liker oss. Den beste måten å ta vare på tilliten er å møte folk der de bor. Sommerprosjektene er en viktig måte å gjøre dette på. Nå har vi seilt kysten i to sommere, så nå er det innlandet sin tur. Dette er en fantastisk måte å vise landet på. En reise med jernbanen er en reise som forteller hvorfor vi bor hvor vi bor.

- NRK tror de kan gjøre skippertak én gang i året

NRKs sommerreiser har ikke vært skjermet for kritikk. Da NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen sjøsatte Sommerbåten i 2013 mente tidligere sjefredaktør i VG Bernt Olufsen at han brukte penger «som en full sjømann» i et innlegg på egen blogg. Kritikken ble avvist av underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i et gjesteinnlegg på Olufsens blogg.

Politisk redaktør i Nordlys, Skjalg Fjellheim, mener pengebruken illustrerer at NRK har mer enn nok å ta av.

- Det viser kanskje at det ikke er noen mediekrise i NRK når de kan bruke 100 millioner kroner på å tøffe rundt i båt og tog i løpet av få år. Hadde vi hatt slike summer å rutte med i norske aviser, hadde vi fått mye samfunnsnyttig journalistikk, sier Fjellheim til Kampanje.

Fjellheim har markert seg som en kritisk røst i debatten om NRKs distriktsdekning. Han mener kjernen i problemet er at «Norge ikke er en del av den nasjonale fortellingen til NRK».

- Er ikke dette gode tiltak i så måte?

- Jo, jo, men det vi trenger er at hele landet blir en del av den løpende fortellingen til NRK. Det handler om kultur, nyheter, økonomi og næringsliv. NRK tror de kan gjøre skippertak én gang i året, og så har vi fortalt noe om Norge. Det vi hører fra Nord-Norge er torskefiske, reinflytting og snøflytting. De bruker mye penger på store produksjoner som sementerer en forestilling om landsdelen og som er ren underholdning. De burde hatt en stor nasjonal redaksjon i Nord-Norge om fisk og sjømat, som burde vært lokalisert enten i Bodø eller Tromsø.

Han drar frem et selvopplevd eksempel fra en biltur fra Tromsø til Ålesund.

- Jeg hørte på P2 og det slo meg hvilken enorm mengde mennesker i Oslo som kjenner hverandre fra før av. De er til og med på fornavn med hverandre i disse sendingene. Det var ingen stemmer fra Norge for øvrig i løpet av det døgnet jeg hørte på. Det skaper en voldsom distanse til befolkningen. De kjenner seg ikke igjen i de nasjonale programmene til NRK.

- Jeg tror ikke en båttur eller en togtur en gang på sommeren kompenserer for de store manglene vi ser i den løpende dekningen av Norge, legger han til.

Jeg kan med ganske bred penn slå fast at dette er vel anvendte penger. Thor Gjermund Eriksen

Forsvarer pengebruken

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen svetter ikke over kostnadene det innebærer å sende flere titalls NRK-ansatte land og strand rundt for å lage lettbeint sommerunderholdning.

- Helt generelt er det vår oppgave bruke lisensinntektene vi har til rådighet på en måte som gir folk godt og relevant innhold og gode opplevelser. Jeg kan med ganske bred penn slå fast at dette er vel anvendte penger. Vi skaper en helt spesiell sommeropplevelse og viser frem nye steder og lokal kultur på en måte som når helt enormt bredt. Det er også et svar på, som dere også skriver, at det er lite innhold på sommeren. Reklamemarkedet er dødt og det skjer lite på de andre kanalene, så da synes vi det er bra å kunne investere i sommeropplevelser, sier Eriksen.

Han mener også at NRK får mye ut av pengene.

- Selv om 100 millioner kroner er mye penger, så utgjør det én «Kampen om tungtvannet». Vi når ca. 500.000 hver eneste kveld i juli. Det er nesten ikke til å tro.

- Skjalg Fjellheim i Nordlys omtaler Sommerbåten og Sommertoget som skippertak NRK gjør én gang i året, og mener det ikke kompenserer for manglene i den daglige dekningen av Norge. Hva tenker du om det?

- Skjalg Fjellheim er misfornøyd med alt, det betyr ikke at vi ikke skal ta noe av det han sier på alvor. Vi skal prøve å dekke Nord-Norge enda bedre, men det er ikke riktig det han sier. Nå til høsten skal vi ha en dramaserie produsert i Finnmark. For to år siden var valgkampdekningen veldig spredt utover landet, og i denne valgkampen skal vi ikke ha noen av de store debattene i Oslo, men i Tromsø, Bergen og Arendal. Vi har store ressurser i Troms og Finnmark, men jeg tar hans ønske om at vi skal produsere enda mer ute. Det tenker jeg er en god ambisjon.

- Kommer dere til å fortsette å bruke tilsvarende ressurser på «Sommeråpent»?

- Vi er i gang med å finne på nye ting, både om sommeren og ellers i året, for å få frem hele landet. Distriktsoppdraget vårt er å levere til de ulike regionene, men det er svært også viktig å vise hele landet til hele landet.

Setter det i perspektiv:

- Selv om 100 millioner kroner er mye penger, så utgjør det én «Kampen om tungtvannet», sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: NTB Scanpix.

NRK har brukt over 100 mill. på sommershow