Fremdeles lønnsomt i Pol – nå satser de også på «rask» reklame

Etablerer egen avdeling med arbeidstittelen «Pol På». Se alle 2018-tallene her.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Når Kampanje kommer på besøk hos Pol i Kristian August’ gate like ved Oslo Tinghus, jobbes det for fullt med å utvide møteromskapasiteten. Det skjæres, sveises og monteres slik at Pol-ansatte kan avholde enda flere kundemøter, lande enda flere pitsjer og vinne enda flere kreative priser.

- Vi vokser og trenger mer plass, sier byråleder Kjetil Botten Skogly. Han har lagt bak seg rundt sju måneder i sjefsstolen i byrået, og legger nå frem sitt første regnskap – selv om han kun har styrt skute i deler av året.

Les også: Sjefsbytte i Pol: - Håper ikke folk tror dette er trist

Det skal ikke bli et A- og B-lag, altså. Det er fremdeles kun ett Pol. Kjetil Botten Skogly

Oppretter «Pol På»

I dag teller byrået 30 hoder, og ytterligere to til er på plass i løpet av høsten. Nå skrur byrået noe på kompetansen og oppretter en egen enhet i byrået som skal jobbe med litt kortere horisont enn resten av byrået.

- Ja, vi plukker nye folk, og til høsten utvider vi repertoaret - nå trenger vi en litt annen kompetanse i tillegg til den vi har. Kundene har behov for at vi skal hjelpe dem med flere ting og blant annet raskere produksjoner. Markedet endrer seg raskt, og vi ønsker å levere på det kunden har bruk for. Markedsbudsjettene går mer til produksjoner som koster 200.000 og skal være ferdig neste uke enn noe som koster to millioner og tar to måneder. Det er ikke alt som trenger å gå gjennom alle de prosessene i et tradisjonelt reklamebyrå, sier han.

Den nye enheten har fått navnet «Pol På» som arbeidstittel, men Skogly understreker at de ikke har landet på hva det endelige navnet blir.

- Vi ønsker folk hit som tenker litt annerledes. Vi tror endel oppdrag vil gå direkte, men «Pol På» vil også bli brukt for å komplettere de øvrige lagene og foredle eksisterende ideer og briefer. Det skal ikke bli et A- og B-lag, altså. Det er fremdeles kun ett Pol, sier han.

Tidligere i vår kunne Kampanje melde at én av gründerne, Stian Johansen, sluttet i byrået og solgte seg ut for å gjøre egne prosjekter.

Les også: Norsk stjerneteam bryter opp: - Både trist og vemodig

Pusser opp:

I lokalene sentralt i Oslo jobber håndverkere for fullt med å utvide møteromskapasiteten for byrået. - Vi vokser og trenger mer plass, sier byråleder Kjetil Botten Skogly. Foto: Eivor Eriksen

- Vi må jo ta kontinuerlig grep

Omsetningen i Pol gikk ned 12 prosent og endte på 123 millioner kroner i fjor. Byråinntekten gikk noe opp til 45,1 millioner kroner. Fasiten for året endte på 10,2 millioner i resultat før skatt – det er ned 29 prosent fra 14,4 millioner i 2017.

- Dette henger sammen med det jeg nettopp har snakket om. Vi investerer i ny kompetanse og flere folk. Vi er ikke så opptatte av at det er en liten nedgang i omsetning og resultat. Vi har en sunn drift og sunn økonomi. Disse tingene svinger. Vi investerer nå enda mer for å levere enda bedre til de kundene vi har og de vi ønsker oss, sier Skogly.

- Det nytter ikke å legge inn årene når det går bra og tenke at vi skal være akkurat som vi er nå. Vi må jo ta kontinuerlig grep. Jeg tror «Pol På» er et riktig grep nå.

Byrået har i gjennomsnitt hatt en en kundevekst på én ny kunde hver 14. dag i år, og har i dag blant annet store kunder som Audi, Telenor, NSB og Posten på kundelisten.

Vi kan ikke lenger flyte på at vi er unge og lovende. Kjetil Botten Skogly

Kampen om kunder på nordisk nivå

Nylig kunne Pol legge til Posten på kundelisten – i årene som kommer skal de lage reklame på nordisk nivå for dem. I kundeforholdet legges det opp til å benytte seg av Try-konsernets affiliate-avtale med WPP.

- Det er viktig for oss å ha nordiske ressurser tilgjengelig. I arbeidet med Posten vil vi bruke de teamene vi har fått dedikert i Sverige og Danmark når avtalen begynner å løpe i august.

Byrået har tilbakelagt fem driftsår, og kan vel etter hvert bli regnet som «voksen».

- Vi kan ikke lenger flyte på at vi er unge og lovende. Man blir fort etablert i denne bransjen. Uavhengig av kanaldiskusjonene står vår plattform solid festet i kreativitet, understreker han .

I løpet av vinteren og våren har byrået jobbet med å tydeliggjøre hvem de er, hva de står for og hvordan de ønsker å kunder og nyansatte velkommen til Pol. De har til og med gått til det skrittet at de har laget en brosjyre på det.

- Der får vi nok noen voksenpoeng? I brosjyren forklarer vi historien om byrået som ble startet av seks personer. Etter fem år var det på tide med en fot i bakken, forklarer Skogly.

Eiersitsen i byrået er bygget opp slik at Kjetil Try eier 50,5 prosent av aksjene gjennom Try AS, og de resterende aksjene er det Pol Holding – altså byrået selv – som eier. I siste aksjonæroversikt fra Proff er det de seks gründerne samt ytterligere to ansatte – deriblant Skogly, som eier aksjer.

Gode tall, men fall i lønnsomhetSe Pols 2018-tall her

Pol 2018 2017 Endring i %
Omsetning 123 139 -12
Byråinntekt 45,1 44,8 1
Driftsresultat 10,2 14,5 - 30
Resultat før skatt 10,2 12,4 - 29

Alle tall i MNOK.

Fremdeles lønnsomt i Pol – nå satser de også på «rask» reklame