Dette koster OL-festen TVNorge

Dyreste rettighetskjøpet til TVNorge noensinne. - Discovery blir en enda tøffere utfordrer til TV 2, sier reklamekjøper.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Gårsdagens nyhet om Discoverys kjøp av fire OL for perioden 2018 til 2024 slo ned som en bombe både i Norge og resten av verden. For med kjøpet av OL-rettighetene på tvers av 50 markeder og land, har TVNorge-eieren også tatt «en siste indre og vekk me’n» på de to store, norske allmennkringkasterne. NRK og TV 2 la sammen inn et bud på rettighetene og i går måtte både NRK og TV 2 erkjenne at det var et stykke opp for den norske allmennkringkasteralliansen.

- Først og fremst vil jeg gratulere Discovery med kjøpet av disse rettighetene. Men det er klart at dette er en skuffelse for oss. Vi er skuffet over at vi ikke nådde opp, men ser at prisen er altfor høy for allmennkringkasterne, sier mediedirektør i NRK, Øyvind Lund til Kampanje.

Les også: Discovery knuste NRK og TV 2

Rettighetsprisen Discovery betalte til IOC var på svimlende 1,3 milliader euro eller i overkant av 11 milliarder kroner. På gårsdagens internasjonale pressekonferanse ble detfra IOC opplyst om at prisen det amerikanske mediekonsernet betalte ga vekst på ti prosent.  Det er imidlertid under den voldsomme prisveksten man har sett på rettigheter som Premier League og Champions League.

Les også: - En formidabel Premier League-åpning

Dyreste TVNorge-kjøpet
TVNorge ønsket ikke i går å opplyse om hva OL-rettighetene er verdt i Norge alene, men etter det Kampanje har grunn til å tro snakker vi om avtaleverdier på rundt 300 millioner kroner. Da er produksjonskostnadene holdt utenfor, men bare på rettighetsverdien vil dette være det dyreste kjøpet til TVNorge noensinne.

- Hvor tungt løft økonomisk blir dette for Discovery i Norge?

- Det er for tidlig å gå inn på dette, sier toppsjefen i Discovery Norge og administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme, til Kampanje.

Legger en på produksjonskostnader knyttet til fire OL på anslagsvis rundt 100 millioner kroner vil OL-regningen til TVNorge-sjef Harald Strømme være på mellom rundt 400 millioner kroner. Her kan nemlig Discovery fordele produksjonskostnader på en helt annen måte enn eksempelvis TV 2 med tv-operasjoner i hele Norden og Europa.

Som en kommentar til Discoverys OL-investering sier TV 2-sjef Olav Sandnes at det blir en utfordring å være nasjonal når en skal måle krefter med de globale spillerne som Discovery.

- Først og fremst vil vi gratulere Discovery Networks med kjøpet av OL-rettighetene. Dette er rettigheter som vi naturlig nok opplever vi har videreutviklet på en god måte og nå går disse rettighetene for de neste fire OL etter Rio til Discovery. Dette viser at det for en allmennkringkaster er en utfordring å konkurrere på det globale markedet, men samtidig må vi sørge for å bite så godt som mulig fra oss når nye rettigheter dukker opp i markedet, sier administrerende direktør og sjefredaktør i TV 2, Olav Sandnes.

Discovery henter ikke inn 11 milliarder kroner på tvers av Europa bare på reklame. Jonas Buskop

- Øker reklamesalget
Forhandlingssjef i Omnicom, Jonas Buskop, er av den oppfatning at Discovery-konsernet, med en markedsverdi på rundt 160 milliarder norske kroner, vil hente inn pengene fra flere ulike inntektskilder. Hvorav det ene er å selge mest mulig reklame som en følge avat  store deler av OL-grenene kommer til å bli vist på åpne kanaler som TVNorge og Max og på nett.  Buskop kjøper reklame for over to milliarder kroner på vegne av noen av landets største annonsører som Orkla og Telenor.

Han tror reklameomsetningen til Discovery i Norge vil stige som en følge av OL-investeringen og det med så mye som 40-50 prosent i de månedene OL varer ute å være konkret på tall.  Men en rask utregning vil da føre til at TVNorge kan regne med økte reklameinntekter på rundt 50 millioner kroner for hvert OL, eller totalt 200 millioner kroner, den måneden OL pågår. Discovery hadde i 2014 en omsetning på 1,4 milliarder kroner.

- De kommer helt klart til å øke reklamesalget i de årene og spesielt i de årene det er vinter-OL og det vil definitivt komme inn nye penger der. Men dette vil også avhenge av tidspunktene for disse OL-sendingene. Flere av disse lekene går i Asia som operer med helt andre tidssoner, sier Buskop.

Buskop er imidlertid tydelig på at reklame alene ikke er nok for å trygge rettighetskjøpet.

- Discovery tror ikke de skal klare å hente inn over 11 milliarder i økte inntekter på tvers av Europa bare på reklame, sier Buskop.

For i tillegg til reklamesalget mener Buskop dette også kommer til å handle om økte distribusjonsinntekter og brukerbetaling.

- Dette er rettigheter som skal utnyttes på et større strategisk nivå der både distribusjon og betalt-plattformer som Dplay. Det er et regnestykke som har mye mer inni i seg, sier han.

- Kan bli størst
Nå mener han det blir svært spennende å følge Discovery fremover i Norge.

- Nå ser virkelig effekten av at TVNorge er en del av større konsern og at Discovery er store rundt i verden. Men der de er en nisjeaktør i mange markeder, er de et av de største kanalhusene i Norge. Derfor er Norge et veldig interessant marked for Discovery og det blir spennende hva mer som kommer frem mot 2018, sier han.

- Kan TVNorge bli Norges største tv-kanal med OL?

- Det kan de absolutt, men det blir i de ukene OL varer, sier Buskop

- Hvilke utfordringer kommer TV 2 som har hatt disse rettighetene til å få?

- Utfordringen de møter fra Dicovery blir stadig tøffere. TV 2 har hatt et OL og skal ha ett til neste år før dette legges over på erkekonkurrenten i det kommersielle markedet. Når Discovery får fire OL så styrker det posisjonen til selskapet i kampen om reklamepengene. Det er dårlige nyheter for TV 2, sier Buskop.

Spent på fortsettelsen: Forhandlingssjef i Omnicom, Jonas Buskop, sier det skal bli svært spennende å følge Discovery og TVNorge frem mot 2018 og deres første OL.- Norge er et veldig interessant marked for Discovery og det blir spennende hva mer som kommer frem mot 2018, sier han.

Dette koster OL-festen TVNorge