Schibsted trapper opp talentjakten etter knallresultater - vil bli netthandelens svar på Airbnb

- Det blir en voldsom krig, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund, som stiller med et hemmelig våpen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi og Tobias Fredø

Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund kan ta sommerferie vel vitende om at hun nettopp har levert selskapets sterkeste driftsresultat i et kvartal noensinne; 743 millioner kroner. Både nyhetsmediene og markedsplassene til Schibsted opplever vekst, og sistnevnte hadde for første gang en kvartalsomsetning på over én milliard kroner.

- Det føles litt eventyrlig, og særlig siden det bare er et drøyt år siden vi var i koronasumpen og det så mørkt ut. Markedet har kommet raskere tilbake enn man kunne ha forventet, men det handler også om hvordan vår egen organisasjon har håndtert dette og har hatt et sterkt driv gjennom året, sier Schibsted-sjefen til Kampanje.

Hun vil ikke gå så langt som å erklære Schibsted et av de mest lønnsomme medieselskapene i verden, men:

- Jeg tror i hvert fall vi er at av de medieselskapene i verden som har kommet lengst og lyktes best med den digitale transformasjonen. Den har pågått i lang tid og vært smertefull, men nå er vi på vei ut av tunnelen, er digitalt bærekraftig og står ved et skille fra omstillingsmodus til vekstmodus, også for mediene.

Med dette bakteppet har Kristin Skogen Lund satt i gang en større omorganisering av Schibsted, der hun blant annet har opprettet den nye stillingen Chief Investment Officer. Den skal fylles av Andrew Kvålseth, som tross et norskklingende etternavn og Telenor-bakgrunn, er født og oppvokst i USA.

- Skal han også jobbe med nye medieinvesteringer?

- Det er i hvert fall ikke ekskludert fra mandatet hans, men det viktigste nå blir å etablere en veldig god strategi for dette. Det blir prematurt å kommentere hva han skal gjøre og ikke gjøre før han kommer på plass, sier Skogen Lund.

Så legger hun til:

- Jeg vil håpe at også mediedelen kan være en viktig del av vekststrategien fremover, nettopp fordi vi er kommet så langt i en global sammenheng og har en kompetanse og erfaring å bringe til torgs i en digital medievirksomhet.

Les mer: Schibsted-sjefen fortsetter veksten - henter tidligere Telenor-topp til konsernledelsen

Når ikke mangfoldsmål i konsernledelsen

Men Kvålseth på plass har Skogen Lund fem menn og to kvinner i konsernledelsen under seg. Inkludert konsernsjefen, gir det en andel på 37,5 prosent kvinner i ledelsen.

- Du når ikke målet på 40 prosent kvinner?

- Det er veldig nære 40. Når jeg som konsernsjef er kvinne, er det akkurat innafor. Vi skulle veldig gjerne hatt 50-50, og sånn sett hadde det vært bedre om Andrew var en kvinne, men det er han ikke, og da ble det sånn.

Like fullt er mangfold et satsingsområde i Schibsted, og etter sommeren skal Skogen Lund offentliggjøre hvem som blir selskapets første sjef for mangfold, inkludering og tilhørighet.

Hvem det blir, er foreløpig hemmelig, men det har ifølge konsernsjefen vært «en veldig artig rekruttering».

- Hvorfor er denne stillingen nødvendig i Schibsted?

- Det er ikke fordi vi skal ikle oss noe politisk korrekthet, men vi ser at det er en ordentlig krig om talentene, og særlig innen produkt og tech. Stadig flere kommer til oss fra andre deler av verden, og det at vi klarer å skape et miljø, og en mangfoldig sammensatt ansattegruppe, som føler seg velkommen, er viktig for å lykkes.

Møter tøff konkurranse om talentene

Under fredagens presentasjon ble det klart at Schibsted-sjefen ikke er fornøyd med tempoet i rekrutteringsarbeidet. Det ble et tema da hun snakket om produktutviklingen i Finn og de andre nordiske markedsplassene.

Schibsted investerer tungt i «transaksjonsreisen» i sine rubrikkselskaper for å ta eierskap til en større del av prosessen, fra kjøp til levering.

- Vi har nok ikke fått «rampet opp» så mange ansettelser som vi ideelt sett skulle ha gjort. Det er ikke et Schibsted-spesifikt problem, men det gjelder alle. Jeg tror Schibsted er bedre stilt enn mange andre, vi har et godt renommé og et profesjonelt talent acquisition-team, så vi stiller langt foran i køen, sier Skogen Lund til Kampanje.

Avtroppende Finn-sjef og leder for Nordic Marketplaces i Schibsted, Christian Printzell Halvorsen, forteller at de øker antall ansettelser kraftig og har et stort behov for teknologer.

- Finn er ansett som en av de mest ettertraktede arbeidsgivere for teknologer i Norge, noe vi har vunnet kåringer på, og vi klarer fint å rekruttere utviklere, men vi skulle gjerne ha rekruttert enda flere. Det er utfordringen. Det er generelt sett et ganske stramt arbeidsmarked for teknologer med stor etterspørsel, hvor alle skal ha utviklere nå for tiden, sier han til Kampanje.

Printzell Halvorsen leder rundt 450-500 ansatte i Finn om dagen, og de er på jakt etter «noen titalls utviklere».

Akkurat nå jobber de med å gjøre opplevelsen av å handle på Finn.no mer lik en e-handelstjeneste. Han trekker frem boligutleietjenesten, Airbnb, som et godt eksempel på hvor Finn vil med både Finn Torget og på Bil. 

- Slik at du slipper å forhandle med motparten per telefon, men at man kan betale varen på Finn, få den sendt hjem og være sikret med garantier slik at man får varen. Det vi mener med å investere i transaksjonsreisen, er alle elementene som gjør at det blir en e-handelstjeneste, sier Printzell Halvorsen.

Inspirert av Airbnb:

Finn.no skal ikke bare være et publiseringssystem for annonser. Schibsted-topp Christian Printzell Halvorsen er i full gang med å rigge selskapet om til å ligne mer på andre netthandelsaktører, og viser til Airbnb som inspirasjonskilde.

- Altfor få med den rette kompetansen

Det er kompetansen i arbeidsmarkedet som er utfordringen, mener Schibsted-sjefen.

- Det er altfor få folk der ute med den rette kompetansen. Det blir en voldsom krig. Min oppfordring er å «booste» utdannelsen og etterutdannelsen av teknologer, sier Kristin Skogen Lund.

- Forsinker dette produktutviklingen i Schibsted?

- Ja, vi skulle gjerne ha ansatt enda flere. Det gjør nok at det forsinker oss litt, og det kan fort ende opp med å fordyre ting litt også, fordi det ender opp med at vi må ansette konsulenter i stedet for å hyre flere folk.

- Men når du sier at mangfold er viktig for å tiltrekke seg de beste, tror du nye talenter som ser på konsernledelsen i Schibsted automatisk tenker at dette er et selskap hvor det også er plass til dem?

- Du kan si at med unntak av Andrew, er det bare skandinaver i ledergruppen og mange nordmenn, men mangfold handler ikke bare om hvordan du ser ut og hvilket språk du snakker. Det handler mest om hvordan du tenker og utfordrer. Ulikt sammensatte grupper kan skape et bredere nedslagsfelt der alle ideer får komme fritt til torgs. Tar du med det aspektet, er konsernledelsen i Schibsted eksepsjonelt godt sammensatt. Den består av superkompetente folk som har ulik innfallsvinkel til det vi holder på med og som komplementerer hverandre veldig godt.

Styrker seg i Danmark

For en snau måned siden kunne Kristin Skogen Lund markere en annen milepæl i Schibsteds historie. Da ble Adevintas oppkjøp av Ebay Classifieds Group fullført, og Schibsteds eierandel i rubrikkgiganten ble redusert til 33 prosent.

Samtidig overtok Schibsted Ebays danske rubrikkselskaper DBA.dk og Bilbasen.dk. Disse selskapene hadde en omsetning på 370 millioner danske kroner i 2020.

- Hva slags potensial ser du her?

- Jeg er veldig forventningsfull til Danmark. De har hatt en litt annen utvikling enn Norge og Sverige, og ble ikke truffet like hardt av korona som vi ble i fjor. Men de har heller ikke hatt den veksten vi har hatt det siste tre kvartalene, sier Skogen Lund.

Hun understreker at de danske selskapene allerede har sterke posisjoner.

- Men med hele vårt apparat, tror jeg at vi kan styrke det. De går fra å være en liten fisk i Ebay-dammen til å bli en stor fisk i vår dam. Det tror jeg blir bra for dem, fortsetter hun.

Markedsplassene i Danmark blir også viktig når Schibsted beveger seg bort fra å drive rene annonseselskaper, til å fasilitere hele transaksjonen, fra betaling til levering.

- Det er en annen måte å drive på, og da er det bra å ha base i fire land, og ikke tre.

Schibsted trapper opp talentjakten etter knallresultater - vil bli netthandelens svar på Airbnb